Luister naar

Vanavond op tv: Een zelfgenoegzaam luchtje

Recensie
Sander en het Mysterie van de Legendarische Duo's: de prikkelende titel van het nieuwe BNNVARA-programma belooft inspirerend vermaak.
Michiel van Hout
maandag 25 mei 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld bnnvara

Sander Lantinga is vooral bekend met collega Coen Swijnenberg, met wie hij al vijftien jaar De Coen en Sander Show presenteert. Bij gelegenheid van die mijlpaal vraagt Sander zich af: wat is het geheim van een succesvol duo? In een vierdelig programma gaat hij op bezoek bij beroemde Nederlandse duo's, bekend van tv, muziek, cabaret en sport. Een interessant idee, dat veel nostalgische en onthullende momenten kan opleveren.

De uitwerking van dit sterke concept valt helaas tegen. In de eerste aflevering bezoekt Sander slechts anderhalf tv-duo, waarna hij de rest opvult met praten over tv-duo's zonder hen aan het woord te laten. Zo hadden Bassie en Adriaan, als gebroeders Van Toor gebrouilleerd, een boeiend boekje open kunnen doen.

Ze komen echter slechts kort ter sprake en dan vooral op een gekscherende manier, alsof hun avonturen niet talloze kinderen aan de buis gekluisterd hielden. Andere niet te missen tv-duo's als Snip en Snap, Peppie en Kokkie of – ooit tot beste uitgeroepen – Van Kooten en De Bie schitteren door afwezigheid. Om over de geanimeerde duo's nog maar te zwijgen.

De tijd tussen de interviews door vult Sander met een experiment. Voordat hij bekendheid kreeg met Coen, vormde hij een duo met Rámon Verkoeijen in het BNN-programma Klusjesmannen, waarin ze allerlei beroepen persifleerden. In zijn nieuwe serie nodigt Sander iedere aflevering een andere bekende Nederlander uit om samen met hem Klusjesmannen nieuw leven in te blazen.

Het resultaat is – net als het oorspronkelijke programma – een combinatie van flauwe woordspelingen en banale ongein. Het hele programma krijgt hierdoor een zelfgenoegzaam luchtje, alsof de presentator zich denkt te kunnen meten met de legendarische duo's die hij eigenlijk in die tijd zou moeten interviewen om echt een goede tv-avond neer te zetten.

Wel aan het woord komen Irene Moors en Carlo Boszhard, die dertig jaar geleden bij Telekids begonnen en hun succesformule in diverse programma's wisten voort te zetten.

Ook spreekt Sander met Arjan Ederveen, die met Tosca Niterink Theo en Thea en Kreatief met Kurk maakte. Niterink wilde niet aan het interview deelnemen, omdat ze niet wenst te spreken over het verleden dat haar tot drugsverslaving bracht.

Daar waar het programma echt openheid had kunnen geven, blijft de deur dicht.

Wat overblijft, is soms gezellig, vaak flauw en nergens baanbrekend of openbarend. Met een betere voorbereiding had er meer in deze serie gezeten.

Sander en het Mysterie van de Legendarische Duo's, bnnvara, npo 3, 20.50-21.40 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.