12 mei 2020 om 15:41
Luister naar

Werken in een uithoek met de mooiste achtertuin van Nederland

Ze voelden de lockdown van de afgelopen maanden niet als inperking, maar als bevrijding. Een bevriend stel met typische dertiger-carrières in de stad, brachten zomaar ineens weken door op Terschelling, waar ze werkten, leefden en zelfs hun kinderen lesgaven. Wilden ze eigenlijk nog wel terug naar huis?

Als je overal vandaan zou kunnen werken, zou je dan wonen waar je nu woont? Het is een vraag die, sinds onze steile leercurve op het gebied van thuiswerken, niet meer theoretisch is, maar heel reëel. Het gaat ongetwijfeld leiden tot meer digitale nomaden binnen onze eigen grenzen.

Bij gebruik van het woord ‘digitale nomade’ denk je nu misschien vooral aan bloggers en app-ontwikkelaars achter laptops op Bali. Maar in de anderhalvemetersamenleving leeft de behoefte om gedeeltelijk vanuit huis te blijven werken steeds breder. Er is een hele infrastructuur opgetuigd om grote concentraties mensen overbodig te maken met online ervaringen, lezingen en festivals. Het gevolg: als werk geen plaats meer is, kunnen we het ons permitteren om ons thuis te voelen op minder voor de hand liggende plekken. Misschien markeren we 2020 over tien jaar wel als het einde van de Vinexwijk.

De afgelopen maanden hebben ervoor gezorgd dat we (groene) ruimte weer herwaarderen, terwijl alle geneugten van de stad ook nog eens werden lamgelegd. Eindelijk was de wedstrijd tussen groeiende steden en de lege randen van Nederland weer een beetje eerlijk.

Ik deed vorig jaar onderzoek naar kleine scholen in krimpgebieden en soms kon ik het gevecht dat deze scholen leverden bijna niet aanzien. De consequenties van krimp zijn vaak de doodsteek voor kleine gemeenschappen: leegstand, sluiting van scholen en winkels en vergrijzing.

Maar kleine, hechte gemeenschappen in een groene omgeving hebben zoveel te bieden aan overprikkelde dertigers/veertigers en hun kinderen. De Volkskrant kopte recent: ‘Waarom trekt de halve Randstad naar Deventer en Zutphen’? Het antwoord laat zich raden. Er is een stijgende behoefte aan rust en een leven zonder stress. Toch bleef werk een bottleneck die mensen ervan weerhield om deze lege randen van Nederland op te zoeken. Daar gaat nu misschien verandering in komen.

Nationale ‘uithoek’ Schiermonnikoog investeerde al in de Nederlandse digitale nomade. Het hele eiland kreeg glasvezelinternet om Schiermonnikoog aantrekkelijk te maken voor thuiswerkers. ‘Voor bijvoorbeeld kunstenaars, schrijvers en webdesigners is Schiermonnikoog de perfecte plek om te wonen’, zegt Martje Mulder, beleidsmedewerker in Trouw. ‘Geen files, geen drukte om je heen en geen stress, maar wel rust, de breedste stranden en de mooiste achtertuin van Nederland’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Het gepest van Wilders mag niet gewoon zijn. Timmermans heeft hulp van andere Kamerleden nodig

Wim Dekker hoopt dat het fatsoenlijke deel van de Kamer niet in debat gaat over wat fatsoen is, maar soeverein afstand neemt van onfatsoen. En hij vraagt om gebed voor Frans Timmermans.

Zo sensationeel is dat boek van David de Vos niet, al suggereert hij het graag

Evangelisch prediker David de Vos prijst zijn verhaal aan als ‘het meest gedurfde en ongefilterde boek over de christelijke wereld dat je gaat lezen’. Verkooppraat, volgens Reina Wiskerke.

Kelly Keasberry is theoloog en pastoraal medewerker bij ziekenhuis AZ Monica in Deurne en Antwerpen.

Ambtenaren, managers, artsen of docenten: grijp eens wat vaker naar de gieter

Voor mij als ziekenhuispastor was het uitsterfbeleid niet om aan te zien, schrijft Kelly Keasberry. Na werktijd besloot ik tot een reddingsoperatie. Gewapend met een gietertje, een schaar en een emmer van de schoonmaker.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten verstommen, gaat je binnenwereld aan de gang

Stilte kan confronterend zijn. Als de geluiden van buiten zijn verstomd, gaat je binnenwereld aan de gang. Het is mij lang gelukt dat uit de weg te gaan, schrijft Anita Zeldenrust. Drukte is een statussymbool.

nd

In Amsterdam zit een witte duif klem. Hoe kan ik de vogel nog redden? Klimmend, via de regenpijp?

Wat doe je als je ziet dat er een vogel verstrikt is geraakt in een net? Op één-hoog? Tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren. Maar er is toch hoop.

George Harinck is rector magnificus aan de Theologische Universiteit Utrecht.

Laat kinderen weer sleutelteksten uit de Bijbel, de geschiedenis en de literatuur uit het hoofd leren

Het is ronduit zonde dat we tegenwoordig bijna niets meer uit ons hoofd leren. Want wat je niet bezit, kun je jezelf niet herinneren. Zorg daarom voor een goed gevulde binnenkamer, stelt George Harinck.

Hans Werkman

Bezwijkt in christelijke gedichten de poëzie 'onder de last van de boodschap'?

Lieddichter Ad de Besten was een meelevend christen, maar christelijke poëzie, moest dat zonodig? Hij las het werk van enkele christelijke dichters en constateerde dat dit wantrouwen geen nieuw voedsel heeft gevonden.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Nederlandse benadering van mensen met twijfels over hun gender wordt steeds meer bekritiseerd

Het beleid om jonge mensen met genderdysforie met puberteitsblokkers te behandelen, wordt in steeds meer landen herzien, ziet Bart Jan Spruyt. Hij betreurt dat die kentering bij Nederlandse politici niet doordringt.

beeld nd

Hoe maak je van duurzaam leven een vrolijke worsteling? We kunnen leren van Psalm 119

Duurzaam leven voelt soms als gerommel in de marge, ervaart Alexander Bosma. Het is makkelijk om het dan maar te laten, terwijl je ervan overtuigd bent dat het moet. Hoe maak je er toch een vrolijke worsteling van?