22 april 2020 om 14:56
Luister naar

Zijn er geen domme vragen? Luister dan eens naar de persconferentie van premier Rutte

Het verschijnsel persconferentie is een bijzonder fenomeen geworden. Het was ooit de plek waar gezagsdragers hun boodschap aan het journaille kwamen vertellen, dat het op haar beurt weer aan de lezers mocht overdragen. Maar bij groot nieuws wil je als burger niet wachten en daarom worden persconferenties live uitgezonden. Heb je dan nog wel journalisten nodig? Jazeker. Want er moeten vragen worden gesteld. Over dingen die niet duidelijk waren. Of niet lijken te kloppen. In die laatste categorie stelde de NOS-verslaggever dinsdagavond een vraag aan de premier. ‘Meneer Rutte, al weken zegt u dat Nederland zich voorbeeldig gedraagt, en wat krijgen de mensen er dan voor terug: nog eens drie weken verlenging. Hoe rijmt u dat met elkaar?’

Ik weet niet hoeveel van de bijna 8 miljoen kijkers die naar Rutte keken, deze vraag ook op de lippen brandde, maar mijn broek zakte af. Wie stelt er na een heel betoog vol worsteling, nuances en afwegingen nu zo’n vraag? Na een wekenlange stroom van berichten ‘hoe het zit’. Ik zat me plaatsvervangend te schamen.

Ik weet dat in Hilversum, maar ook daarbuiten, redacties bang zijn om de vragen van het volk te missen. Het geluid van de straat, heet dat. En terecht. Maar het wordt pijnlijk, ja zelfs een belediging voor de straat, als er dan niet meer geluisterd wordt naar wat iemand net verteld heeft.

Ik moet bescheiden zijn, want ik kom weinig op straat dezer dagen, maar ik heb zo’n vermoeden dat vrijwel iedereen doorheeft dat het bij een virus niet zo werkt dat als mensen zich een paar weken netjes gedragen, ze dan toch zeker beloond moeten worden. En liefst een beetje ruim.

Welke appelbol bedenkt dan zo’n vraag? Neem mij als kijker alsjeblieft serieus. Bereid je voor (er was al genoeg uitgelekt, dus zo moeilijk was dat niet). Of vond je de vraag zo sterk en gevat dat je ‘m hoe dan ook wilde stellen?

Het is jammer dat het zo rustig is op straat, want anders zouden we bij de volgende persconferentie een microfoon op het trottoir kunnen zetten. Voor het echte geluid van de straat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.

Henk den Uijl

De druk om een kant te kiezen was nog nooit zo groot en dat is niet zonder risico's

Veel bestuurders zijn groot geworden met het idee dat er door onderling gesprek vanzelf begrip voor de ander ontstaat. Dat is niet langer zo. Bestuurders moeten kleur bekennen, schrijft Henk den Uijl. Dat is niet zonder gevaar.

Lody van de Kamp is rabbijn

Joden, trotseer gevoelens van angst en onveiligheid - zoals de helden in de Tweede Wereldoorlog

Lody van de Kamp werd recent flink toegetakeld. Toch kiest de rabbijn ervoor zich niet te laten leiden door angst. Hij roept ook anderen, vanuit geloof, op tot meer veerkracht en weerstand.

Jan Willem Wits

Kerken die vasthouden aan de onwrikbare huwelijksbelofte, laten (pastorale) kansen en taken liggen

Nog maar ruim 1 procent van de Nederlandse katholieken trouwt in de kerk. Waar ligt dat aan, vraagt Jan-Willem Wits zich af. Kan het te maken hebben met de vraag: waar is de kerk wanneer je het huwelijk niet volhoudt?

Lambert Pasterkamp

Neem de tijd. Daar wordt duurzaam leven niet alleen makkelijker maar ook leuker van

Bij duurzame keuzes denken we vooral aan ruimte. Ruimte voor natuur, en voor zonnepanelen ... Maar steek eens tijd in duurzaamheid, stelt Lambert Pasterkamp. Daar wordt het echt leuker van.

De regulering van emoties rond adoptie is in de media totaal anders dan rond draagmoederschap

Allerlei gevoelens en overwegingen rondom een adoptie doen er totaal niet meer toe bij draagmoederschap. Terwijl er toch overeenkomsten zijn. Vreemd, vindt Reina Wiskerke, die naar een documentaire van Theroux keek .

Gerjanne van Lagen

Mijn grote voorkeur voor Duits in plaats van Engels, zou met mijn hoogmoed te maken hebben

Stel dat Geert Wilders mij zou aanstellen als ‘coördinator ter behoud der Nederlandsche taal’, dan weet ik nu al wat ik Nederland wil gaan leren', schrijft Gerjanne van Lagen..