Varia
Oorlog in inkt
woensdag 15 april 2020 om 03:00
Afbeelding
beeld nd

Annemarie van den Brink en Suzanne Wouda. Uitgeverij Ploegsma, Amsterdam 2020. 205 blz. € 19,99 11+

Wat ging er in de hoofden en harten om van tieners die de oorlog mee hebben gemaakt? In Oorlog in inkt komen we er dichtbij, omdat de veertien verhalen uit dit boek zijn gebaseerd op dagboeken van kinderen van tien tot achttien jaar uit die tijd. Het zijn heel afwisselende verhalen. Het ene moment zit je op Java in een Jappenkamp en het andere moment maak je het bombardement op Rotterdam mee of neem je een kijkje in het klooster van Eersel dat Joodse kinderen opving. Ook zien we de oorlog door de ogen van een meisje met foute ouders dat de ene na de andere vriendin verliest. Elk verhaal begint met een inleiding die duidelijk maakt wat de context is. Bij de Haarlemse Jan staat bijvoorbeeld uitgelegd dat het kappen van bomen gevaarlijk was, omdat de Duitsers het verboden hadden en overtreders streng gestraft konden worden. Toch gebeurde het veel vanwege het grote gebrek aan brandstof in de winter van 1944-1945. De auteurs bleven dicht bij de oorspronkelijke verhalen en zochten zo mogelijk de dagboekschrijvers of hun familie op. Juist door de afwisseling is dit een interessant boek dat laat zien dat de oorlog op iedereen een andere impact had. Mooi dat de verhalen niet verloren gaan.

Teken 62 dieren en maak ze cute

Kim Heegyum. Uitgeverij Van Halewyck, Kalmthout (België) 2020. 128 blz. € 14,50 10+

Er zijn veel kinderen die van tekenen houden. Nu de scholen dicht zijn, hebben ze daar natuurlijk alle tijd voor. Met het vrolijke boek Teken 62 dieren en maak ze cute kunnen ze stap voor stap zelf dieren tekenen en ze vervolgens grappig maken: een dansende worsthond, een vrolijke egel of een krantlezende beer zien er bijvoorbeeld heel 'cute' uit.

Op de linkerpagina leer je de basisvorm van een dier te tekenen. Als je die in de vingers hebt, kun je de rechterpagina als inspiratie gebruiken om het dier in een andere pose of met een bijzondere gezichtsuitdrukking neer te zetten. Bij elk dier is er ruimte om het zelf uit te proberen. De tekeningen zijn met een zwarte fijnschrijver gemaakt door de Amerikaanse grafisch ontwerper en illustrator Kim Heegyum. Naast het dierenboek zijn er van haar hand ook vergelijkbare tekenboeken over 62 personages en over 62 magische wezens vertaald in het Nederlands. Haar tekenavonturen zijn te volgen op: instagram.com/hee_cookingdiary/.

Een verrassing voor Kikker

Max Velthuijs. Uitgeverij Leopold, Amsterdam 2020. 15 blz. € 14,99 3+

Met Een verrassing voor Kikker is er een nieuwe kartonnen lentetopper van het sympathieke en ietwat naïeve Kikkerpersonage van Max Velthuijs verschenen.

Rat komt thuis van een verre reis en heeft een cadeautje meegenomen. Het lijkt net een ui. 'Kan ik het eten?' vraagt Kikker. 'Nee', zegt Rat. 'Het is een bol. Als je hem nu in de grond stopt, krijg je in het voorjaar een verrassing.'

Kikker graaft een kuiltje en legt de bol erin. Maar wat duurt het lang voor er iets gebeurt! Gelukkig is de verrassing het wachten meer dan waard.

Tevreden laat Kikker een mooie rode tulp zien aan zijn vrienden, die gezellig op theevisite komen: 'Mooi hè? Ik heb goed voor hem gezorgd.'

De illustraties van Max Velthuijs blijven in al hun eenvoud boeien en trekken de peuters moeiteloos het verhaal in. Het thema is niet heel origineel, maar voor jonge kinderen is dat geen belemmering om te genieten van de prachtige prenten en de vrolijke dieren.

Een leuk, vierkant kartonboek in groot formaat, voor deze tijd van het jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

New York gaat wapendetectiesystemen testen voor de metro

De Amerikaanse stad New York gaat wapendetectietechnologie testen in verschillende metrostations. Dat heeft burgemeester Eric Adams donderdag aangekondigd. De politie zal onder meer het gebruik van draagbare scanmachines uitproberen.

Afbeelding

Gemeenteraad Haarlem breidt betaald parkeren niet uit

De gemeenteraad van Haarlem heeft donderdagavond het plan ingetrokken om betaald parkeren in de stad uit te breiden. Daarmee geeft de raad gehoor aan de uitkomst van een referendum onder inwoners.

Afbeelding

Long Alliantie waarschuwt voor tekort aan astmamedicijn

Er is in Nederland een tekort aan het astmamedicijn salbutamol aerosol. Veel apotheken hebben het inhalatiemiddel voor maximaal twee weken op voorraad, waarschuwt de Long Alliantie Nederland (LAN).

Afbeelding

Zelensky wil snel vitale militaire hulp van Amerikaans parlement

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een krachtig pleidooi voor vitale militaire hulp gehouden bij een kopstuk van het Amerikaanse parlement. Hij oefende druk uit op de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson.

Afbeelding

Wall Street begint met kleine koersuitslagen aan lang paasweekend

Wall Street is met kleine koersuitslagen aan een lang paasweekend begonnen. Na een sterk eerste kwartaal kwamen de belangrijkste beursgraadmeters in New York donderdag amper van hun plek.

Afbeelding

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen.