Luister naar

Vanavond op tv: Je bent samen ziek

Recensie
Samen gaat over Carmen en Kees. Het is een portret van een stel dat geconfronteerd wordt met de ziekte van Parkinson. Samen gaan Carmen en Kees op bezoek bij andere stellen die hetzelfde doormaken.
Boaz van Luijk
woensdag 8 april 2020 om 03:00
Medical experts studied the EEG condition of the patient
Medical experts studied the EEG condition of the patient beeld Getty Images/iStockphoto

Deze bijzondere en ontroerende gesprekken zorgen voor een documentaire vol pratende hoofden. Dat kan snel saai worden, maar de zwaarte van het onderwerp zorgt telkens voor voldoende diepgang. Er is weinig gekeuvel als je nadenkt over ziekte en verlies. Toch leidt het zware onderwerp ook niet tot een heel ­pessimistische documentaire. Als Kees een hersenscan krijgt, merkt Carmen op dat ze zijn hersenen heeft gezien. ‘Ah, at least I got some!’ antwoordt Kees dan.

Het is deze dubbele laag die je steeds in de ­documentaire terugziet: deze stellen leven elke dag met de slopende, stiekeme ziekte. Een van hen beschrijft dit zo: ‘Er dooft iets in je lichaam. Het neemt de helderheid van het leven weg.’ Tegelijk leven ze ook bewuster en kiezen ze voor dingen die ze leuk vinden. Carmen wil zich nog geen weduwe voelen voordat Kees dood is. Een ander stel koopt een zijspan voor aan de fiets, zodat ze toch samen kunnen fietsen.

De documentaire maakt veel indruk doordat ze de angst voelbaar maakt. De angst voor een laatste fase in je leven waarin dingen niet meer mogelijk zijn, waarin dingen je ontglippen. Parkinson bekruipt je stiekem en leidt onvermijdelijk tot de dood. Iedereen probeert daar op zijn of haar eigen manier mee om te gaan. Dit is niet alleen boeiend voor mensen die parkinson hebben of bij wie hun partner gediag­nosticeerd is, maar eigenlijk voor iedereen die ­geconfronteerd wordt met verlies en de eindigheid van het leven.

Het is opvallend hoe in de documentaire naar voren komt dat het vaak de partners van de zieken zijn die het meest met de ziekte worstelen. Dat heeft aan de ene kant te maken met de vernietigende invloed die parkinson heeft op de hersenen en daarmee het bewustzijn en de identiteit van de zieke. Maar de aankomende eenzaamheid is vaak voor de partner een grotere angst. Juist omdat de zieke langzaam maar zeker verdwijnt uit zijn of haar bestaan.

Samen wisselt ontmoetingen af met beelden bij de dokter en thuis tijdens hobby’s en werk. Daarmee worden alle verhalen persoonlijker.

Toch vormen Carmen en Kees on­miskenbaar de spil van deze documentaire. Aan het eind hoop je dat het ze goed zal gaan en hoop je dat er een behandeling wordt gevonden die parkinson geneest.

2Doc: Samen, human, npo 2, 23.05-00.25 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.