Luister naar

Ic gaat niet op leeftijd selecteren

Nieuws
Als de coronacrisis leidt tot een tekort aan plekken op de intensive care (ic), zullen artsen geen leeftijdsgrens hanteren. De medische criteria zijn leidend.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
woensdag 1 april 2020 om 03:00

Utrecht

Dat bevestigt een woordvoerder Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Het actuele draaiboek voor intensivisten spreekt wel over een ‘hoge biologische leeftijd’ als grond om een patiënt in crisistijd niet meer op te nemen. Cruciaal is daarin de aanduiding biologische: niet het aantal jaren maar de ‘beperkte prognose’ van deze groep staat centraal. Daaronder vallen in ieder geval patiënten die lichamelijk of geestelijk volledig afhankelijk zijn van de zorg van anderen.

De capaciteit op ic-afdelingen is inmiddels uitgebreid tot 1900 bedden, meldde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdagavond tijdens de persconferentie van het kabinet. Eind deze week moeten dat er 2400 zijn. Of verdere uitbreiding dan nog mogelijk is, durfde hij niet te zeggen. Het aantal coronapatiënten op de intensive care zal ondertussen snel toenemen. In het meest waarschijnlijke scenario zijn er half april al 2500, zei hoofdmodelleur Jacco Wallinga van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag.

huisarts

Alle huisartsen in Nederland hebben een leidraad gekregen om het gesprek aan te gaan met oudere patiënten over opname in het ziekenhuis bij een coronabesmetting. Ook in die leidraad wordt geen leeftijdsgrens gehanteerd, zegt arts Tamara Platteel van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). ‘Wij hebben er bewust voor gekozen dat over te laten aan de inschatting van de huisarts. Iemand van 70 jaar kan door diverse aandoeningen heel kwetsbaar zijn, terwijl een 80-jarige nog drie keer per week op de tennisbaan kan staan. Het is niet reëel om aan deze afweging een kalenderleeftijd te koppelen.’

Veel huisartsen benaderen momenteel ouderen met de vraag om na te denken of ze nog op de intensive care opgenomen willen worden. Ook ouderen die niet ziek zijn krijgen die vraag. 'In de normale situatie wil de huisarts deze informatie ook up-to-date hebben', zegt Platteel. 'Nu de druk toeneemt, en andere taken op een lager pitje staan, komt dat weer hoger op de agenda.’

Voor kwetsbare mensen is er ook extra reden zich hierop te bezinnen. Platteel: ‘In deze coronatijd is weinig of geen bezoek mogelijk in het ziekenhuis. Je loopt het risico daar eenzaam te sterven. Dat is een harde boodschap, maar mensen moeten het zich wel realiseren. Het is in het belang van patiënt en familie hier nu over na te denken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.