Luister naar

Radboud Universiteit vecht langslepend conflict met bisschoppen uit voor de rechter

Nieuws
Het bestuur van de katholieke Radboud Universiteit Nijmegen daagt de rooms-katholieke bisschoppen van Nederland voor de rechter om een statutenwijziging af te dwingen. Met name de eisen aan katholiciteit die de bisschoppen aan bestuurders stellen worden door de universiteit gehekeld.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
dinsdag 31 maart 2020 om 03:00 aangepast 07:59
Afbeelding
beeld wikipedia

Nijmegen

‘Ik vind het heel erg jammer dat we deze stappen na zes jaar moeten zetten’, zegt Loek Hermans (68), voormalig VVD-politicus en sinds twaalf jaar voorzitter van het bestuur van de Stichting Katholieke Universiteit (SKU). Afgelopen 18 maart stapte de SKU naar de Ondernemingskamer van het Gerechtshof te Amsterdam om een statutenwijziging af te dwingen.

Voor de vacatures van haar bestuur vond de SKU de afgelopen jaren echter bijna geen kandidaten die de bisschoppelijke goedkeuring kregen. ‘Van de zes vacatures zijn er met heel veel pijn en moeite nu twee vervuld’, zegt Hermans. Van de zeven benodigde toezichthouders zullen er, als de impasse voortduurt, in de loop van 2021 nog slechts twee over zijn. Daarbij gaat het ‘ook over de levensstaat van mensen’, vertelt Hermans. Zo zijn er volgens hem kandidaten afgewezen omdat ze niet voor de kerk zijn getrouwd of hun kinderen niet hebben laten dopen.

De woordvoerder van de bisschoppenconferentie wil niet inhoudelijk reageren en verwijst naar een verklaring op de website. Daarin schrijven de bisschoppen dat bestuurders ‘de katholieke identiteit dienen te bewaken en te bevorderen’ en dat bovendien dienen te doen ‘vanuit hun persoonlijke overtuiging’. In 2018 werd – volgens bronnen op instigatie van het Vaticaan – een zogenaamde ‘commissie van goede diensten’ gevormd, met twee vertegenwoordigers van de bisschoppen – een voor de rekkelijke en een voor de precieze flank van het Nederlandse episcopaat – en twee vertegenwoordigers van de universiteit. Deze commissie heeft volgens Hermans ‘een rapport uitgebracht waarin exact werd aangegeven dat de individuele geloofsbeleving niet de maat is om te meten of mensen goede toezichthouders kunnen zijn’. De bisschoppen leggen het document volgens Hermans echter ‘uit op een manier die niet strookt met wat de commissie beoogde’.

In de verklaring van de bisschoppen staat verder dat er ‘recent diverse kandidaten zijn voorgesteld aan het bestuur’, maar dat de SKU deze ‘heeft afgewezen’. Hermans ontkent dat. ‘We hebben geen kandidaten geweigerd.’ Een aantal door de bisschoppen voorgestelde kandidaten ‘was niet beschikbaar en anderen werden pas genoemd toen de hele procedure al was afgesloten’. Verder moeten volgens Hermans kandidaten voldoen aan de kwaliteitscriteria. De schoen wringt ook omdat het ‘binnen de kleiner wordende vijver van katholieken in Nederland’ steeds moeilijker wordt om kandidaten te vinden.

splitsing

De bisschoppen hebben ‘geen bezwaar tegen een voorgestelde splitsing van de Radboud Universiteit en het Radboud Universitair Medisch Centrum in aparte juridische entiteiten’. Maar de samenstelling van de twee besturen stuit wel op bezwaren. De bisschoppen willen volgens Hermans ‘het benoemingsrecht houden van alle, of in ieder geval de meerderheid van de bestuursleden’. De door de SKU voorgestelde statutenwijziging voorziet in één door de bisschoppen benoemd lid. De bisschoppen vrezen dat ‘zo de katholieke identiteit onvoldoende zal zijn geborgd’. Hermans wijst op de Katholieke Universiteit Leuven (België), waar ook slechts één van de toezichthouders door de bisschoppen is benoemd.

Hermans wil de katholieke identiteit behouden, maar deze moet volgens hem ‘naar de moderne tijd ingevuld worden’. Hij ziet dat terug in ‘een mentaliteit van barmhartigheid en medemenselijkheid’. Ook blijkt ze uit ‘het feit dat iedere academische
zitting begint met gebed en we een eigen studentenkerk hebben’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Dominicanessen van de Heilige Geest is een traditionalistische kloostergemeenschap in West-Frankrijk. Paus Franciscus zette de Moeder Overste af na klachten uit de gemeenschap, maar deze vond steun bij de Franse rechter.

Vaticaan ziet godsdienstvrijheid in gevaar na uitspraak Franse rechter over weggestuurde non

Een door de paus weggestuurde kloosteroverste vocht dat besluit bij de Franse rechter aan en kreeg gelijk. Een Vaticaanse kardinaal en twee onderzoekers werden veroordeeld. Maar het Vaticaan gaat nu in de tegenaanval.

Utrecht, 27 maart 2024. Journalist Stijn Fens in de Sint Augustinuskerk.

Journalist Stijn Fens: 'Als het katholieke geloof niet bestond, zou ik het morgen uitvinden'

Terwijl zijn leeftijdgenoten protesteerden tegen de atoombom, verzamelde hij plaatjes van de paus. Nu ruilt journalist Stijn Fens dagblad Trouw in voor KRO-NCRV en de katholieke presentie bij de publieke omroep.

De Canadese priester James Mallon tijdens de eerste conferentie van De Missionaire Parochie op 24 maart 2022 in Breda. De Missionaire Parochie en de synodale kerkvernieuwing van paus Franciscus leggen deels andere accenten.

De Missionaire Parochie kan niet zonder de synode van paus Franciscus. En andersom

De Nederlandse RK-Kerk probeert zich te vernieuwen. Dat gebeurt zowel dankzij De Missionaire Parochie als door de synode van paus Franciscus. Maar waarom lopen beide visies op kerkvernieuwing zo langs elkaar heen?

Het was tijdens de uitvaartdienst zo druk, dat een deel van de honderden toehoorders in de deuropening van de Santa Isabel-kerk moest staan om een glimp op te vangen van de dienst.

'Rockende pastoor' overleden doordat zijn gewaad vlam vatte door een paaskaars tijdens mis

De Spaanse stad Zaragoza treurt om de dood van Javier Sánchez (60), bekend als de ‘rockende pastoor’. Tijdens de paaswake, het kerkritueel waarin de herrijzenis van Jezus wordt herdacht, vatte het gewaad van Sánchez vlam, met fatale gevolgen.

Pasen is nog maar net voorbij, wanneer de plebaan van de Bossche kathedraal wordt opgeschrikt: Vandalen hebben op de zolder van de koepel boven het

Ravage door vandalisme in Sint-Janskathedraal van Den Bosch: 'Het alziend oog kijkt nu scheel'

Vandalen beklommen net voor het weekend de Bossche kathedraal en zorgden naast fysieke schade voor emotie: ze namen namelijk een bijzondere tijdscapsule mee, die bedoeld was voor het nageslacht.

Kardinaal Victor Manuel Fernández, het hoofd van het Vaticaanse Dicasterie voor de Geloofsleer, presenteerde maandag in het Vaticaan de Verklaring 'Dignitas Infinita, over de menselijke waardigheid'.

Vaticaan: idee van 'menselijke waardigheid' wordt bedreigd, maar zij kent geen grenzen

De menselijke waardigheid is een universele waarheid. Maar zij wordt bedreigd, vindt men in het Vaticaan. Daarbij gaat het zowel over armoede, doodstraf en migratie, als over draagmoederschap en geslachtsverandering.