27 maart 2020 om 03:00
Luister naar

Samen de kosten dragen

Als je maar gezond bent. De ondernemers die vandaag in deze krant aan het woord komen, laten een optimisme en een inventiviteit zien die veel zelfstandigen eigen is. Ze verzinnen een leuke actie, adviesgesprekken kunnen digitaal en die wijnvoorraad van je restaurant kun je ook op de Goudse markt verkopen. Maar de harde realiteit is: de winkel en het restaurant zijn dicht, klanten blijven weg, opdrachten worden afgezegd. Er komen compensatieregelingen, maar die vergoeden niet alles. En de vaste lasten gaan door; de pandverhuurder wil onderhand de huur van april zien.


Het voelt onrechtvaardig: juist ondernemers aan het einde van ‘de keten’ worden hard geraakt door de coronacrisis. In Amsterdam stuurden ondernemers deze week een brandbrief aan pandeigenaren, die volgens Het Parool tot weinig flexibiliteit geneigd zijn. Het steekt de winkeliers dat veel verhuurders simpelweg verwijzen naar de steunmaatregelen van de overheid om zelf niets te hoeven doen. Wat sommigen betreft, is het betalen of inpakken. Zou het niet ‘recht’ zijn als het economische coronaleed door veel meer mensen gedragen wordt – niet alleen door de kapper en de winkelier, maar ook door de producent en de huisbaas? En vergeet de banken niet. In 2008 zijn die voor miljarden euro’s door de belastingbetaler gered. Zou het niet logisch zijn dat nu de banken een handje toesteken om ondernemers uit de brand te helpen, niet slechts door uitstel van hypotheekbetalingen, maar eventueel ook door gedeeltelijke kwijtschelding bij problemen, om faillissementen te voorkomen?


Het coronaleed zal uiteindelijk iedereen iets kosten. Niet de enige, maar wel de meest doeltreffende manier om van nature onwillige partijen zulke kosten toch eerlijk te laten verdelen, zijn belastingen. Niemand houdt van belastingen. Ondernemers zeker niet, want die zien meer dan mensen in loondienst wat er van hun verdiende loon wordt ingehouden. En multinationals maken er al jaren een sport van zo min mogelijk of zelfs bijna niets te betalen. Dat sommige van diezelfde multinationals nu of later gebruik zullen maken van – door de belastingbetaler opgebrachte – steunmaatregelen, laat de roofzuchtige kant zien van ons kapitalistische systeem. Op de korte termijn kan het kabinet het best in overleg met verhuurders, banken en werkgevers, maar de maatschappelijke kosten kunnen op de langere termijn alleen door een fair belastingsysteem worden opgebracht, én door de bereidheid van bedrijven en particulieren om daaraan bij te dragen. In elk geval mag een samenleving het niet toestaan dat door een crisis als deze kleine ondernemers disproportioneel hard worden geraakt.

Dick Schinkelshoek

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.