Luister naar

Aanmoediging voor preventief gecontroleerde branden in VS

Nieuws
De bosbranden in het zuiden van de VS kunnen deels voorkomen worden door het preventief wegbranden van de ‘brandstof’ die in veel bossen op de bodem ligt. Maar onder meer angst voor aansprakelijkheid en een gebrek aan training van brandploegen zorgen ervoor dat deze methode maar heel beperkt wordt ingezet.
René Fransen
dinsdag 21 januari 2020 om 03:00 aangepast 07:45
Brandweerlieden in Sonoma County, Californië
Brandweerlieden in Sonoma County, Californië beeld epa / Peter Dasilva

Los Angeles

Amerikaanse onderzoekers keken hoeveel geplande branden daadwerkelijk zijn uitgevoerd, analyseerden de wettelijke regels en spraken met betrokkenen. Overheden blijken niet zo happig te zijn op het toepassen van preventief wegbranden, omdat ze bang zijn voor aansprakelijkheid, mocht er iets mis gaan. Verder bleek dat geplande preventieve branden lang niet allemaal werden uitgevoerd. Omdat er geen getraind personeel beschikbaar was of omdat er te weinig geld voor was. Soms bleken er wettelijke hindernissen te zijn of was de periode met gunstig weer voor zulke branden te kort.

De onderzoekers merkten ook op dat sommige stukken bos in privébezit zijn, en dat de eigenaren onvoldoende steun krijgen om hun bospercelen schoon te maken. Mechanisch verwijderen van oud hout en andere brandstof is zeer arbeidsintensief en daardoor te duur. Voor afbranden is gespecialiseerd personeel nodig.

De aanbevelingen zijn onder meer om geld beschikbaar te stellen en meer brandweermensen op te leiden voor het gecontroleerd schoonbranden van bos. Alleen al in de staat Californië zou jaarlijks zo’n vierduizend vierkante kilometer op deze manier behandeld moeten worden om de kans op catastrofale branden terug te brengen. De onderzoekers denken dat hun bevindingen ook gelden voor landen als Zuid-Afrika, Australië en landen rond de Middellandse zee. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Sustainability.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.

Uniper wil de kolengestookte energiecentrale op de Maasvlakte de komende jaren omvormen tot een productielocatie van groene waterstof.

'Waterstof is een soort duizenddingendoekje' Maar waar hebben we het precies voor nodig?

De Nederlandse overheid is druk bezig met het afsluiten van contracten voor de levering van waterstof. Deze zomer kwam er een overeenkomst met Spanje, eind november met enkele Golfstaten.