18 januari 2020 om 14:00
Luister naar

Ik heb respect voor PSV’er Daniël Schwaab

Ik heb respect voor Daniël Schwaab. Momenteel meer dan voor Toon Gerbrands. Wie dat zijn? Schwaab is afgestudeerd Duits econoom, maar beter bekend als centraal verdediger van PSV. Gerbrands heeft carrière gemaakt als coach van volleybal- en schaatsploegen en als algemeen directeur van de voetbalclubs AZ en vandaag de dag van PSV. Beiden deden recent uitspraken over de ethische kant van het gaan voetballen in Qatar.

Probleem is dat er in het aan de Perzische Golf gelegen Qatar politiek en qua mensenrechten van alles mis is, maar dat de wereldvoetbalbond FIFA toch besloot er in 2022 het wereldkampioenschap te houden. Intussen stierven er bij de bouw van de benodigde stadions in Qatar naar schatting twaalfhonderd als een soort slavenarbeiders aangetrokken Nepalezen, Noord-Koreanen en Pakistani. Het is allemaal bekend, want er is heel wat over geschreven.

Wat Schwaab, Gerbrands en Ajax-directeur Edwin van der Sar daarmee te maken hebben? PSV en Ajax hebben onlangs in Qatar hun trainingskamp gehouden. Dat vond Schwaab niks: ‘Als ik zelf verantwoordelijk was, zou ik voor Spanje of Portugal hebben gekozen.’ Maar zo niet de beide voetbalbobo’s. Van der Sar: ‘Wij zijn geen politieke partij.’ En Gerbrands: ‘Nee, naar mensenrechtensituaties kijken we eigenlijk niet. Ik heb dat lang geleden achter me gelaten.’

verantwoordelijkheid sporters

Nu is er in dit soort kwesties haast sprake van een vast patroon. Zodra er een groot sportevenement wordt georganiseerd in een politiek zwaar omstreden land, komen de protesten los. Logisch, want zo langzamerhand weet iedereen dat sport en politiek niet helemaal van elkaar zijn los te maken.

Minder uitgekauwd lijkt me de vraag naar de vraag wat dan de verantwoordelijkheid is van de individuele sporters. Moeten zij over wat politiek is, altijd hun mond houden als er internationale wedstrijden in Rusland of China worden georganiseerd, bij WK-voetbal en trainingskampen in Qatar?

Uiteraard hebben ook sporters zo hun politieke overtuigingen. De meesten van hen zullen bovendien hechten aan hun vrijheid van meningsuiting. Er zijn klassieke voorbeelden dat van dat recht gebruik werd gemaakt. Mohammed Ali protesteerde tegen de Amerikaanse oorlog in Vietnam. Tommy Smith en John Carlos brachten in 1968 de black power groet tijdens de Olympische Spelen in Mexico-Stad.

‘In Qatar gaat het om mensenrechten.’

Er zijn ook recentere voorbeelden van sporters die een ‘statement’ maakten. Oud-voetballer van Barcelona en trainer Pep Guardiola tooide zich met een gele haarband als teken dat hij onafhankelijkheid voor Catalonië wil. Venezolaanse voetballers lieten merken dat zij hun president Maduro het liefst zagen opkrassen en plaatsmaken voor rivaal Juan Guaido.

mensenrechten

Maar uiteraard is het niet de bedoeling van sportevenementen dat de focus in plaats van op voetbal, atletiek of tennis op deze of die politieke kwestie komt te liggen. Het is vanzelfsprekend erg verleidelijk om overweldigende media-aandacht te gebruiken om dit of dat subjectieve politieke standpunt onder de aandacht te brengen. Maar natuurlijk is dat niet de bedoeling. Internationale sportorganisaties hebben daarom regels opgesteld om ontsporingen te voorkomen. Zo mogen binnen in stadions geen shirts met politieke teksten worden gedragen.

Maar in 2022 in Qatar gaat het niet om zomaar om een of ander politiek standpunt. Daar gaat het om mensenrechten, waaraan ook de FIFA, ook de KNVB, ook Ajax en PSV zich hebben verplicht. Duidelijk is dan ook dat de eerste verantwoordelijkheid voor de foute keuze voor Qatar niet bij de individuele trainer of voetballer ligt, maar bij de (inter)nationale sportorganisaties en voetbalclubs. Het Finse nationale elftal koos er bewust voor niet in Qatar te gaan trainen.

Maar als alles en iedereen het laat afweten? Dan mogen spelers best laten merken dat er belangrijker zaken in de wereld zijn dan voetbal. Vandaar mijn sympathie voor de voetballer Daniël Schwaab.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Corjan Matsinger is jongerenwerker en religieus trendwatcher.

Een bezoek aan Taizé laat zien dat geloof lang niet altijd hoeft aan te sluiten bij je belevingswereld

Je hoeft je echt niet in duizend bochten te wringen zodat geloof altijd aansluit op de belevingswereld van jongeren. Vaak is het juist goed dat het in eerste instantie even vreemd is, merkte Corjan Matsinger in Taizé.

Hans Werkman

Hans Werkman googelde: 'verhuizen poëzie', want tijd om te schrijven had hij niet

‘Hoeken met huisgeheimen komen bloot’, schreef Gerrit Achterberg in zijn verhuisgedicht ‘Beumer & Co.’ Columnist Hans Werkman ervaart het momenteel tijdens zijn verhuizing aan zijn lijf en ziel.

Afbeelding

Kiezen kinderen hun eigen ouders? Waarom deze opvoedgedachte me rust en vertrouwen gaf

Het is maar goed dat de opvoeding niet eenrichtingsverkeer is, bedenkt columnist Gerard ter Horst zich. Zoals ouders energie in hun kinderen steken, zo is het ook andersom. Dat biedt hoop voor een duurzame relatie.

Henk den Uijl

De druk om een kant te kiezen was nog nooit zo groot en dat is niet zonder risico's

Veel bestuurders zijn groot geworden met het idee dat er door onderling gesprek vanzelf begrip voor de ander ontstaat. Dat is niet langer zo. Bestuurders moeten kleur bekennen, schrijft Henk den Uijl. Dat is niet zonder gevaar.

Lody van de Kamp is rabbijn

Joden, trotseer gevoelens van angst en onveiligheid - zoals de helden in de Tweede Wereldoorlog

Lody van de Kamp werd recent flink toegetakeld. Toch kiest de rabbijn ervoor zich niet te laten leiden door angst. Hij roept ook anderen, vanuit geloof, op tot meer veerkracht en weerstand.

Jan Willem Wits

Kerken die vasthouden aan de onwrikbare huwelijksbelofte, laten (pastorale) kansen en taken liggen

Nog maar ruim 1 procent van de Nederlandse katholieken trouwt in de kerk. Waar ligt dat aan, vraagt Jan-Willem Wits zich af. Kan het te maken hebben met de vraag: waar is de kerk wanneer je het huwelijk niet volhoudt?

Lambert Pasterkamp

Neem de tijd. Daar wordt duurzaam leven niet alleen makkelijker maar ook leuker van

Bij duurzame keuzes denken we vooral aan ruimte. Ruimte voor natuur, en voor zonnepanelen ... Maar steek eens tijd in duurzaamheid, stelt Lambert Pasterkamp. Daar wordt het echt leuker van.

De regulering van emoties rond adoptie is in de media totaal anders dan rond draagmoederschap

Allerlei gevoelens en overwegingen rondom een adoptie doen er totaal niet meer toe bij draagmoederschap. Terwijl er toch overeenkomsten zijn. Vreemd, vindt Reina Wiskerke, die naar een documentaire van Theroux keek .

Gerjanne van Lagen

Mijn grote voorkeur voor Duits in plaats van Engels, zou met mijn hoogmoed te maken hebben

Stel dat Geert Wilders mij zou aanstellen als ‘coördinator ter behoud der Nederlandsche taal’, dan weet ik nu al wat ik Nederland wil gaan leren', schrijft Gerjanne van Lagen..