Onderzoek naar onvolledige dossiers toeslagenaffaire

Nieuws
Minister Wopke Hoekstra (Financiën) laat onafhankelijk onderzoek doen naar de onvolledige dossiers die naar gedupeerden in de toeslagenaffaire zijn gestuurd. Dat schrijft de bewindsman aan de Tweede Kamer.
anp
vrijdag 17 januari 2020 om 18:05
Afbeelding
beeld anp

Tijdens het samenstellen "is al gebleken dat de dossiers op onderdelen onvolledig zijn", schrijft Hoekstra. De afgelopen tijd heeft hij ook van gedupeerde ouders en de media signalen ontvangen dat er mogelijk stukken ontbreken. Hij gaat kijken welke organisatie dit het beste kan onderzoeken. Mogelijk nemen de accountants van het Rijk die taak op zich. Zij doen al onderzoek naar de toeslagenaffaire en de problemen bij de Belastingdienst.

Overigens zegt de minister dat hij "geen indicatie" heeft dat de stukken "bewust zijn kwijtgeraakt of vernietigd". Maar de signalen die hij ontvangt zijn wel "aanhoudend".

Zwartgelakte dossiers

Hoekstra meldt verder dat de Belastingdienst belastingdossiers naar twaalf ouders stuurt die daarom hebben gevraagd na een actie van de politieke partij SP vorig jaar in Rotterdam. Het gaat om mensen die te maken hebben gekregen met de afdeling Toeslagen van de fiscus, maar geen onderdeel zijn van de fraudeonderzoeken die centraal staan in de toeslagenaffaire. Een van de gedupeerden moet nog even wachten, omdat het dossier complexer was dan gedacht.

Woede over eerder verstuurde dossiers die voor een groot deel zwartgelakt waren, was aanleiding voor voormalig staatssecretaris Menno Snel om eind vorig jaar op te stappen. Snel worstelde toen al maanden met het dossier. Dat de gigantische, deels gelakte dossiers zomaar werden verstuurd, bewees volgens boze Tweede Kamerleden dat de Belastingdienst nog steeds niet de menselijke maat toepast.

Privacyregels

Daarom krijgen ouders die nu om een dossier vragen ook een uitnodiging voor een gesprek. De dossiers zijn daarnaast samengesteld op basis van wat de ouders aan informatie willen hebben en bevatten een toelichting, een afkortingenlijst en een persoonlijke samenvatting. Gegevens die wegens privacyregels wel verborgen moeten worden, zijn nu wit gelakt, in plaats van zwart.

Het ministerie meldt dat buiten de zogenoemde CAF-zaken waar de toeslagenaffaire over gaat, 3510 mensen hebben gevraagd om een heroverweging van hun zaak. Het gaat om mensen die bijvoorbeeld hoge bedragen aan uitgekeerde toeslagen moesten terugbetalen en zich afvragen of zij ook onterecht als fraudeur zijn bestempeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen tijdens een les in het kader van de Week van de Lentekriebels. Scholen kunnen meedoen aan de week met extra aandacht voor seksualiteit, relaties en weerbaarheid.

D66 botst met SGP en PVV over Week van de Lentekriebels

D66 verwijt de katholieke stichting Civitas Christiana in een debat dat de stichting een ‘anticampagne vol valse beschuldigingen’ voert. Diederik van Dijk van de SGP vindt dat D66 critici onterecht wegzet als extreem.

Afbeelding

PVV draagt oud-minister Plasterk (PvdA) voor als nieuwe verkenner

Ronald Plasterk, voormalig minister namens de PvdA, wordt door de PVV voorgedragen als nieuwe verkenner. Plasterk volgt Gom van Strien op, die maandag zijn werkzaamheden neerlegde vanwege berichten over fraudebeschuldigingen aan zijn adres.

Afbeelding

Meer dan 2400 sollicitanten voor plek op de lijst nieuwe partij Omtzigt

De onlangs door Pieter Omtzigt opgerichte partij Nieuw Sociaal Contract heeft 2400 sollicitaties ontvangen voor een plek op de kieslijst. ‘Dit aantal overtrof alle verwachtingen’, meldt de partij op het voorheen als Twitter bekend staande X.

Afbeelding

BBB komt vrijdag met kandidaat voor premierschap

De BoerBurgerBeweging (BBB) maakt vrijdagmiddag bekend wie zij naar voren schuift als premierskandidaat, mocht de partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in november de grootste worden.

Afbeelding

ChristenUnie en Volt herhalen pleidooi voor grotere Tweede Kamer

ChristenUnie en Volt pleiten opnieuw voor een grotere Tweede Kamer. Met 250 leden kan de volksvertegenwoordiging haar taak als wetgever en controleur van de regering beter uitvoeren, menen de partijleiders.

Pieter Omtzigt: 'Het nemen van een doordacht besluit en uitstippelen van een pad kost meer tijd dan gedacht.'

Omtzigt neemt meer tijd voor besluit over politieke toekomst

Pieter Omtzigt neemt meer tijd om een knoop door te hakken over zijn politieke toekomst. In eerste instantie wilde hij dat deze week doen.