Het jaar van de verbazing

Nieuws
‘2019 was het jaar van de woede’, schreef iemand op Facebook en ik dacht: ‘Best leuk om zo’n jaar in één abstractie samen te vatten. Laat ik dat ook eens proberen.’ Nu moet u weten dat ik in dit nieuwe jaar nog geen klap heb uitgevoerd – niet geschreven, geen mails beantwoord, niet de beloofde poëzieposter voor klant X. gemaakt. Twee gedichten vertaald, dat wel – en de rest van de tijd uit het raam gestaard naar de grijze neergang van de regen. Telkens als ik meer wil doen dan dat, komt er een ondoordringbare mist opzetten. Oude mist. Mist uit 2019.
Harco Ploegman Harco Ploegman
vrijdag 10 januari 2020 om 03:00

verbijstering

2019 was voor mij het jaar van de verbazing. Ik ben een jaar lang van de ene verbijstering in de andere gevallen en van de ene verwondering in de andere. Verwondering om de vriendelijkheid van een dier, om de vrolijkheid en lichtvoetigheid van een dans, om voorzichtige overvloed, om een lichaam dat soms nergens meer zeer doet, verwondering ook om de lichtkring die mensen met elkaar kunnen scheppen als ze echt lief durven zijn. En verbijstering – om lafheid en luiheid, domheid en leugenachtigheid, om de onmenselijke onverschilligheid die soms de bovenste bovenbaas lijkt te zijn in het leven – zowel in de grote wereld waar deze krant over schrijft als in mijn eigen, kleine mensenleven.

Het was te veel verbijstering voor één mensenkind. In elk geval voor mij. Vandaar die mist. Soms denk ik dat ik terug moet naar de Catechismus uit mijn jeugd, die schrijft dat de mens onbekwaam is tot enig goed en geneigd tot alle kwaad. Dat laatste is waar, lijkt me, maar het is juist waar, omdat het eerste niet waar is. De mens zou goed kunnen zijn, maar hij is er met de regelmaat van de klok te laf en te gemakzuchtig voor. En dan bedoel ik niet alleen anderen, maar ook mezelf. Daar word ik nog het mistigst van! 2020 begon ik met ‘The two popes’ – een film over (als ik opnieuw iets in abstracties mag samenvatten) de “plicht tot verschilligheid”. De eerlijke schuld van die twee mannen deed de mist een piepklein beetje optrekken. Genoeg om vandaag een stukje te tikken. Morgen zien we wel verder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..