Weer kinderen gedood door Russische bombardementen in Syrië

Nieuws
Zeker acht mensen, onder wie vijf kinderen zijn dinsdag gedood door Russische luchtaanvallen in het noordwesten van Syrië. De aanvallen kwamen op het moment dat de Verenigde Naties waarschuwden dat vooral jonge mensen het meest te lijden hebben door het geweld.
anp
dinsdag 24 december 2019 om 20:17
Afbeelding
Foto: beeld anp

De aanvallen vonden plaats in het dorp Jobas, vlakbij de stad Saraqib in het zuiden van de provincie Idlib. De slachtoffers hadden zich verscholen in en rond een school, aldus het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

"Kinderen worden het zwaarst getroffen door het intensievere geweld in het noordwesten van Syrië", aldus de VN-kinderorganisatie UNICEF. "In de negen jaar durende oorlog, blijven de kinderen in Syrië afschuwelijk geweld, trauma en nood ervaren."

VN

Sinds 16 december zijn tienduizenden mensen in het zuiden van Idlib hun huis ontvlucht door de intensievere bombardementen van het Syrische regime en bondgenoot Rusland, aldus de VN. Volgens het observatorium zijn sinds die tijd zeker tachtig burgers gedood en is het aantal ontheemden gestegen naar 40.000. Een toename van het aantal aanvallen rond Saraqib in de afgelopen 24 uur heeft nog eens duizenden mensen verdreven, zo voegde het observatorium eraan toe.

De VN roepen op tot "onmiddellijke de-escalatie" en waarschuwde voor verdere massale ontheemding als het geweld in het laatste grote deel van Syrië, dat in handen is van de oppositie, voortduurt.

Turkije

Buurland Turkije zegt dat het dinsdag in Rusland heeft gesproken over een nieuw staakt-het-vuren. Turkije stuurde maandag een delegatie naar Moskou onder leiding van de Turkse onderminister van Buitenlandse Zaken Sedat Onal voor besprekingen over de Idlib-kwestie, nadat president Recep Tayyip Erdogan had gezegd dat Ankara een nieuwe vluchtelingenstroom niet alleen aankan.

Een groot deel van het noordwesten van Syrië is in handen van de aan al-Qaeda gelieerde militie Hayat Tahrir al-Sham (HTS) en staat daardoor nog steeds grotendeels niet onder controle van het regime van president Bashar al-Assad.

De oorlog in Syrië die begin 2011 uitbrak heeft meer dan 370.000 mensen het leven gekost, miljoenen mensen zijn ontheemd gemaakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Acht jaar cel voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

Afbeelding

Oorlogskabinet Israël weer bijeen om aanpak Iran te bespreken

Het Israëlische oorlogskabinet komt dinsdag bijeen. Er wordt dan opnieuw overlegd over hoe gereageerd moet worden op de grote Iraanse drone- en raketaanval van afgelopen weekend, zegt een ingewijde tegen Reuters.

Afbeelding

Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit.

Afbeelding

Eindhoven Airport rekent op grote drukte in meivakantie

Eindhoven Airport rekent op flinke drukte met vakantiegangers in de meivakantie. Volgens de luchthaven worden dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers verwacht. De drukste dagen zijn dan de vrijdag, zondag en maandag.

Afbeelding

Denen in actie om kunst te redden uit brandende beurs Kopenhagen

In Denemarken worden verwoede pogingen gedaan om kunst en historische voorwerpen te redden uit het brandende historische beursgebouw in Kopenhagen. De hulpdiensten, werknemers van de Kamer van Koophandel en passanten helpen bij het wegdragen van schilderijen en andere werken.

Afbeelding

VNG wil duidelijkheid van Van der Burg over urgentie asielopvang

De herhaalde oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor extra opvangplekken voor asielzoekers roept volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) "veel vragen" op over de urgentie en de verantwoordelijkheid van gemeenten.