Luister naar

Viral: Journalist plaatst noodkreet op Twitter omdat hulpverlening niet beschikbaar is

Nieuws
Wat trekt de aandacht op sociale media? Vandaag: midden in de nacht via Twitter mensen om hulp vragen, omdat hulpverlening niet beschikbaar is.
vrijdag 22 november 2019 om 03:00
Viral: Journalist plaatst noodkreet op Twitter omdat hulpverlening niet beschikbaar is
Viral: Journalist plaatst noodkreet op Twitter omdat hulpverlening niet beschikbaar is pixabay

Schrijver en journalist Charlotte Bouwman (@charlotbouwman) kampt al jaren met suïcidale gedachten en PTSS. Woensdagnacht werd ze overvallen door herbelevingen. De hulpverlening was onbereikbaar. Uit wanhoop plaatste Charlotte daarom een noodkreet op Twitter: ‘Is er hier iemand nog wakker die kan bellen even? Had nooit verwacht dit te plaatsen maar de crisisdienst kan pas over een paar uur terugbellen en 113 heeft ‘geen medewerker beschikbaar’, ik kan alleen een bericht achterlaten en binnen 24u teruggebeld worden wat te laat is’, schrijft ze.

Gelukkig krijgt Charlotte binnen enkele minuten reacties van nachtbrakers die haar graag willen helpen. Een kwartiertje later laat ze weten overdonderd te zijn door de lieve berichten en geeft ze een update: ‘Ik heb net met een wildvreemde aan de andere kant van de wereld gebeld en het hielp, ben uit mijn herbelevingen, nu naar bed en morgenvroeg therapie.’ Voordat ze gaat slapen, uit ze nog haar frustratie naar het ministerie van Volksgezondheid over het feit dat de hulpverlening tekortschoot en ze Twitter moest inschakelen: ‘Ga je schamen voor deze situatie.’

Mensen prijzen Charlotte voor haar moed om hulp te vragen. ‘Ook al had je dit nooit verwacht te zullen plaatsen, ik vind het in elk geval dapper en verstandig om zo via Twitter hulp te vragen’, schrijft twitteraar Acanthe.

Donderdagmiddag laat Charlotte weten blij te zijn dat ze een noodkreet tweette, maar dat ze tegelijkertijd ook verdrietig, bang en boos is. ‘Zo triest dat hulpverlening niet bereikbaar is, en wat een geluk dat ik het op Twitter heb durven zetten. Een tijd geleden had dit tot een poging geleid. Brrr.’

Jason vertelt eens hetzelfde te hebben meegemaakt: ‘Hoop zo dat dit niet de nieuwe GGZ is. Ik heb 1,5 jaar geleden ook zo’n noodkreet op Twitter moeten zetten vanwege een soortgelijke situatie.’

Op 8 oktober zat Charlotte aan tafel bij De Wereld Draait Door om te praten over de petitie ‘Voorkom suïcide met opleiden van artsen en hulpverleners’, die die dag werd overhandigd aan staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis. Donderdag richtte Charlotte zich opnieuw tot het ministerie en de staatssecretaris: ‘Als de kracht van Twitter al zo groot is, dan moeten we het als samenleving toch makkelijk kunnen regelen dat mensen in (psychische) nood geholpen worden?’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.