20 november 2019 om 03:00
Commentaar
Luister naar

Commentaar: Niet te kwistig zijn met onze gezamenlijke pensioenspaarpot

De vakbonden zijn er blij mee en veel politieke partijen ook. Toch is het niet alleen maar een vrolijk verhaal, dat de meeste pensioenfondsen volgend jaar hun uitkeringen niet hoeven te verlagen. Feit blijft dat veel pensioenfondsen – in elk geval volgens de huidige regels – te weinig geld in kas hebben. Je kunt zeggen: ze worden geplaagd door de lage rente! Of: de beleggingsresultaten zijn goed; waarom zo ‘zuinig’ doen?

Maar toch: het schrappen van pensioenkortingen maakt de buffers voor de toekomst kleiner. Wie weet zijn die buffers over een paar jaar weer op peil, en hebben we ons voor niks zorgen gemaakt. Maar een donkerder scenario is ook mogelijk. Het lastige aan veel financiële beslissingen is dat je vaak pas achteraf weet of je er goed aan hebt gedaan.

De druk op minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) om iets aan de dreigende pensioenkortingen te doen, was groot. GroenLinks en PvdA dreigden hun steun aan het eerder dit jaar gesloten pensioenakkoord in te trekken. Uit de vakbeweging kwamen vergelijkbare geluiden. Hun protest klinkt begrijpelijk: ze wijzen erop dat pensioenfondsen vaak prima boeren, bijvoorbeeld met hun beleggingen, maar dat de officiële ­rekenrente hen dwingt zichzelf ‘arm’ te rekenen. Waarom zou je het verwachte rendement niet een beetje mee mogen tellen?

Maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Wie soepeler regels toepast, verplaatst alvast geld van jongeren naar ouderen – zonder zeker te weten of je het verwáchte rendement ook behaalt. Bovendien worden we gemiddeld steeds ouder, groeien dus de pensioenaanspraken en raakt de verhouding werkenden/niet-werkenden steeds meer in onbalans. Alle reden dus om niet te kwistig te zijn.

We betalen ons pensioen met elkaar. We stoppen geld in een pot, vertrouwen erop dat het goed wordt beheerd en verdelen het zó dat elke deelnemer een nette aanvulling krijgt op zijn AOW. Of je daarvan kunt rondkomen, verschilt per situatie. Van de huidige pensioengeneratie zit de eigenwoningbezitter er vaak warmer bij dan wie huurt. Ook een pensioenkorting zal daarom in het ene huishouden harder aankomen dan in het andere.

Omdat het nieuwe pensioenakkoord nog moet worden uitgewerkt, is het te billijken dat Koolmees de bestaande regels tijdelijk oprekt. De minister moet echter de druk op de ketel houden bij het opstellen van nieuwe regels, en zorgen dat ook jongeren een goed pensioen kunnen krijgen. Anders verdwijnt het draagvlak voor een pensioenstelsel waarin we niet alleen voor onszelf, maar ook voor toekomstige generaties sparen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.