13 maart 2015 om 08:31
Luister naar

Kunstarmen in Aleppo

Er is zon schreeuwend tekort aan kunstbenen en -armen in Aleppo dat inwoners afgerukte ledematen verzamelen en naar het ziekenhuis brengen om te proberen ze er weer aan te zetten. Maar er is in deze grootste stad van Syrië ook een schreeuwend tekort aan dokters; 2400 van de 2500 artsen zijn verjaagd, gekidnapt of vermoord.

Het is een van de schrijnende details van het rapport Failing Syria, waarin 21 hulporganisaties beschrijven hoe de VN Veiligheidsraad de burgers in Syrië in de steek heeft gelaten. President Assad zet nog steeds de vreselijke vatenbommen in en extremistische groeperingen als ISIS en Al-Nusra trekken zich helemaal van niemand iets aan.

Op zich is dit geen nieuws, al zijn de aantallen slachtoffers waarom het inmiddels gaat verbijsterend. Ruim elf miljoen Syriërs zijn op de vlucht geslagen en vrijwel niets van wat de Veiligheidsraad een jaar geleden unaniem over Syrië heeft besloten, is uitgevoerd.

Het directe gevolg is menselijk lijden, op een immense schaal. Verwoestingen worden daarbij opzettelijk gebruikt, als terreurwapen. Dat dit in 2015 nog steeds kan gebeuren, is een verraad aan al onze idealen, zegt de Noor Jan Egeland, een van de schrijvers van het rapport.

Maar idealen lijken er in de Veiligheidsraad niet toe te doen. Daar speelt zich een geopolitiek conflict af tussen enerzijds Rusland en China en anderzijds Amerika en Europa.

Rusland wil vrede in Syrië door president Assad weer aan de macht te helpen. Amerika wil juist van de moordenaar Assad af en probeert de gematigde rebellen te steunen, onder meer met wapens. Dat laatste is mislukt. Al-Nusra heeft de belangrijkste gematigde rebellengroepering, Hamakat Hazm, uiteengeslagen en veel van de Amerikaanse wapens buitgemaakt.

Dit alles gaat niet langs ons heen, moreel niet maar ook letterlijk niet. De vluchtelingenstroom uit Syrië dreigt zó toe te nemen dat de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex waarschuwt voor een half miljoen tot één miljoen vluchtelingen die dit jaar de EU zullen proberen binnen te komen. Hun wanhoop is zo groot dat nog strakker sluiten van de grenzen geen oplossing biedt.

Het falen van de Veiligheidsraad roept om alternatieve manieren om de burgers te hulp te komen. Dat hoeft niet direct militair: het nakomen van beloften van geld voor noodhulp is al een eerste stap. Het instellen en afdwingen van een no-flyzone om burgers een veilig heenkomen te bieden, is een tweede. En wanneer dat, in tegenstelling tot in Libië, nu wel beperkt blijft tot het bieden van een veilige plek, kan dat hopelijk ook het wantrouwen van Rusland wegnemen. Pas dan kan er gedacht worden aan een echte oplossing.

Het alternatief, blijven toekijken, mag geen optie zijn. Dat zou inderdaad een verraad betekenen aan alle idealen en aan al die opgejaagde mensen.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.