Luister naar

Teevendeal taak nieuwe minister

Nieuws
DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer wil graag een onafhankelijk onderzoek naar de 'Teevendeal'. Maar die komt er pas als de nieuwe minister van Veiligheid en Justitie dat beslist, stelt premier Rutte.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 10 maart 2015 om 21:11
Teevendeal taak nieuwe minister
Teevendeal taak nieuwe minister

'Eerst moet de nieuwe man of vrouw de kans krijgen zich te verdiepen in dit dossier', zei premier Mark Rutte (VVD) dinsdag in de Tweede Kamer. 'Daarna komt er een plan van aanpak naar de Tweede Kamer, waarin de minister zal laten weten of het instellen van een onafhankelijke commissie een goed idee is.' Tegelijk stelde de premier dat de nieuwe bewindspersoon 'met een open oor' zal luisteren naar de wensen van de verschillende partijen.

politiek afgehecht

De Tweede Kamer debatteerde met Rutte over het aftreden van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Beide bewindspersonen stapten maandagavond op vanwege opgedoken informatie over de deal met drugscrimineel Cees H.. Die werd in 2001 gesloten door Teeven, die toen officier van justitie was. Maandag bleek dat H. ruim 4,7 miljoen gulden kreeg, waar Opstelten eerder sprak over 1,25 miljoen. Afgelopen weekeinde werd er op het ministerie van Veiligheid en Justitie 'digitaal bewijs' van de overboeking gevonden, terwijl de minister steeds volhield dat hij daar geen gegevens meer over had.

Beide bewindsmannen zijn niet gestruikeld over het noemen van verkeerde cijfers, benadrukte Rutte. 'Dat corrigeerde Opstelten met een brief in juni. Die bleef zonder politieke gevolgen, dat was dus politiek afgehecht. Dat was geen reden om op te stappen.'

rekeningnummers

Volgens de premier maakte de oud-minister slechts één fout: hij schreef aan de Kamer dat er op het ministerie geen gegevens over de deal meer beschikbaar waren. 'Dat was politiek dodelijk, omdat het "bonnetje" juist opdook in systemen waarvan hij zei dat er geen reservekopieën van waren.' De zoektocht in de oude computers werd ondernomen nadat het tv-programma Nieuwsuur details over de overboeking toonde, zoals rekeningnummers. 'Die bleken uiteindelijk niet nodig te zijn om de gegevens te kunnen vinden', aldus Rutte. 'Dit had veel eerder boven tafel kunnen komen.'

De oppositie toonde zich kritisch op de rol van Teeven. Diverse partijen noemden het 'ongeloofwaardig' dat de oud-bewindsman zich niet precies meer kon herinneren welke bedragen met de deal gemoeid waren. Rutte zag hier geen probleem in, omdat dit 'interessant, maar niet relevant' was voor het opstappen van de bewindslieden.

Tijdens het debat maakte Cees H. via de media bekend de afspraken met hem openbaar te willen maken. Premier Rutte wilde dit echter niet 'alleen op basis van een mediabericht' beloven. D66-leider Alexander Pechtold beet hem hierop toe dat hij 'op basis van die berichten net twee bewindslieden kwijtraakte'. 'Touché', reageerde Rutte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.

GroenLinks-PvdA-fractie in conclaaf. De Kamer moet in de demissionaire periode vaker naar dekking voor de eigen plannen.

Plan om minima te ontzien bij gemeentelijke belastingen stuit op vragen over financiën

Een voorstel om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen voor meer minima uit te breiden, staat voorlopig in de pauzestand. Een kritische reactie van het kabinet op het plan van GroenLinks-PvdA en NSC roept nu vragen op over de financiële dekking.