Luister naar

Onderwijs thuis in Rotterdam niet nodig

Nieuws
ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam gaat in gesprek met ouders die thuisonderwijs geven. Wethouder Hugo de Jonge: 'Er is hier genoeg keuze tussen scholen.'
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
dinsdag 3 maart 2015 om 06:00
Onderwijs thuis in Rotterdam niet nodig
Onderwijs thuis in Rotterdam niet nodig

Ouders die in hun omgeving geen enkele school kunnen vinden die past bij hun levensbeschouwing, kunnen in Nederland vrijstelling krijgen van de leerplicht. Het aantal vrijstellingen steeg tussen 2000 en 2012 van 94 naar 429. In Rotterdam gaat het om 33 kinderen uit vijftien gezinnen, zegt onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA). Hij heeft al deze ouders een brief gestuurd en gaat met hen in gesprek. 'Ik vind het niet wenselijk dat zij hun kind thuis houden.'

Waarom wilt u af van thuisonderwijs?

'In Rotterdam staan ruim tweehonderd basisscholen, waarvan ruim twee derde tot het bijzonder onderwijs behoort. Er is dus een keur aan keuze. En als ouders hun richting missen, kunnen ze zelf een school oprichten. De ouders die in Rotterdam vrijstelling van de leerplicht hebben gevraagd, doen dat op grond van heel verschillende richtingen, zoals salafisme, holisme, charismatisch christendom, evangelisch-holistisch christendom. Ik weet niet hoe vaak u van die laatste richting hebt gehoord? Ik kom een beetje uit die wereld, en kan me niet aan de indruk onttrekken dat er ouders zijn die hun kind om andere redenen thuishouden.'

Maar er kunnen toch ook ouders zijn die wel een serieus bezwaar hebben tegen de richting van alle scholen in de buurt?

'Dan nog is het verstandig daarover eens een gesprek te hebben. Ieder kind heeft recht op goed onderwijs, dat staat onder meer in het Kinderrechtenverdrag. Het gaat dan niet alleen om rekenen en taal, bij dat onderwijs hoort ook de vorming die je op school meekrijgt. Bovendien is de kwaliteit van het thuisonderwijs niet goed geborgd. Op een school is toezicht van de inspectie, maar ook van collega's onderling. En als een docent uitvalt door ziekte, wordt vervanging geregeld.'

Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen de mogelijkheid van thuisonderwijs juist in stand houden en onderwerpen aan een vorm van inspectietoezicht.

'Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs heeft de intentie om vrijstelling van de leerplicht op basis van levensbeschouwing uit de wet te halen. Hij heeft wel toegezegd de mogelijkheden van onderwijs buiten een school te onderzoeken. Dat vind ik prima, maar op korte termijn verwacht ik daar geen resultaten van. Ik wil dat in de huidige situatie het recht op onderwijs voor Rotterdamse kinderen goed geregeld is.'

Denkt u dat u dat kunt afdwingen? De rechter heeft niet zo veel mogelijkheden een levensbeschouwing inhoudelijk te toetsen.

'Ik sluit handhavend optreden niet uit en in het uiterste geval kun je dan bij de rechter uitkomen. Maar ik wil het eerst op een andere manier aanvliegen. Ik ga met ouders in gesprek en eventueel voer ik twee of drie gesprekken. Op elke hoek van de straat staat hier een school. Wij hebben meer keuze in richtingen dan er smaken zijn bij de Italiaanse ijssalon.'


CU/SGP: wet uitvoeren

Wethouder Hugo de Jonge speelt staatssecretarisje, vindt de ChristenUnie-SGP-fractie in Rotterdam. Raadslid Setkin Sies heeft opheldering gevraagd over zijn plan het thuisonderwijs terug te dringen. 'Het doet er niet toe dat de wethouder het niet wenselijk vindt, hij moet gewoon de wet uitvoeren', zegt Sies. De Jonge loopt vooruit op de besluitvorming in de Tweede Kamer, vindt hij: 'Daar is de staatssecretaris, die thuisonderwijs wil afschaffen, juist teruggefloten. Het duurt nog wel even voordat de Tweede Kamer een besluit neemt.' De CU/SGP vindt het wel onwenselijk als kinderen onder het mom van vrijheid van onderwijs blootgesteld worden aan een extremistisch gedachtegoed, maar niet alle ouders vallen onder die groep, aldus Sies.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.