Luister naar

Inzicht in verloop van gele koorts uitgebreid

Nieuws
RIVERSIDE - Hoewel er een goed vaccin tegen gele koorts bestaat, raken ieder jaar nog circa tweehonderdduizend mensen in Zuid-Amerika en Afrika besmet met het virus dat deze ziekte veroorzaakt. Enkele tienduizenden besmette personen sterven uiteindelijk aan de ziekte.
René Fransen
vrijdag 21 november 2014 om 09:06

Nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië heeft het inzicht aanzienlijk vergroot in de manier waarop een infectie met gele koorts verloopt.

Gele koorts geldt als een typische vergeten ziekte. Er vindt heel weinig onderzoek naar deze ziekte plaats. Het beste model voor zulk onderzoek is de resusaap. Maar in de afgelopen twintig jaar hebben op deze dieren geen experimenten plaatsgehad met gele koorts.

lever

In het nieuwe onderzoek zijn zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde aapjes besmet met gele koorts. Vervolgens werd het verloop van de infectie nauwkeurig gevolgd, onder meer door het meten van de activering van genen in diverse organen.

Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is dat gele koorts in eerste instantie de lever infecteert. Schade aan andere organen vindt pas later plaats en is secundair.

In de lever van besmette dieren veranderde door de infectie de activiteit van ruim achthonderd genen. Bij gevaccineerde dieren waren dat er maar 45.

De onderzoekers zagen ook dat het aantal witte bloedcellen aan het begin van de infectie sterk daalde. Dit gebeurde nog voordat de lever werd aangetast.

snelle diagnose

De onderzoekers hopen in eerste instantie deze veranderingen te kunnen gebruiken voor een snelle diagnose. Patiënten die met gele koorts zijn besmet, hebben aanvankelijk alleen last van koorts en spierpijn. Dat zijn echter symptomen die bij veel verschillende ziekten kunnen optreden. Pas na enkele dagen krijgen ze een gelige kleur en geel oogwit een gevolg van de leverschade.

Maar uit het onderzoek kan ook nieuwe informatie naar voren komen die bruikbaar kan zijn bij het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen. Het onderzoek is donderdag verschenen in het tijdschrift PLOS Neglected Tropical Diseases.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Theoretisch natuurkundige Peter Higgs in 2007 op Edinburgh University bij een beschrijving van het Higgs-model.

Peter Higgs (1929 - 2024), de man die onthulde hoe de werkelijkheid op de allerkleinste schaal in elkaar steekt

De Britse natuurkundige Peter Higgs is maandag thuis overleden, in Edinburgh. Hij werd 94 jaar. Higgs werd wereldberoemd dankzij de theorie die het bestaan van het naar hem vernoemde higgsdeeltje voorspelde.

Oud en nieuw zou mogelijk al in 2025 of 2026 een seconde eerder zijn.

Door klimaatverandering tolt de aarde minder rap om haar as, met gevolgen voor de wereldwijde tijdmeting

De aarde draait steeds sneller om haar as, maar klimaatverandering remt dat af, blijkt uit analyse. Tijdexperts zijn opgelucht: het moment dat zij een seconde van de universele klok moeten halen, laat nu langer op zich wachten.

De duivelsrog staat op de VN-lijst van met uitsterven bedreigde trekdiersoorten. Op die lijst scoren vissen hoog: maar liefst 97 procent van de vissoorten loopt sterk in aantal achteruit.

VN-rapport over migrerende dieren weinig opbeurend: meer soorten in gevaar en uitstervingsgolf dreigt

Een op de vijf bedreigde diersoorten, is de afgelopen twintig jaar nog dichter bij uitsterven beland. Dat komt voornamelijk door landbouw, overbevissing en verlies of versnippering van hun leefgebied.

Charles Picavet lijdt aan een zeldzame zwellingsziekte en is enorm geholpen met ‘crispr-cas’, de razendsnelle ‘knip-en-plak’-techniek voor DNA. Foto onder: Picavet als jongeman, met gezichtsoedeem.

Bij eerste Nederlander die nieuwe gentherapie krijgt, verdwijnt zwellingsziekte meteen

Tien patiënten die levenslang gebukt gingen onder een erfelijke zwellingsziekte, zijn daar op slag vanaf dankzij één infuus met een nieuwe, experimentele gentherapie. Onder hen twee Nederlanders.

Een ondergelopen straat nabij het Markermeer. ‘Het is echt een bijzonder jaar geweest.’

KNMI: 2023 was het natste jaar ooit, maar tegelijk ook een van de droogste

Het natste jaar ooit in ons land gemeten, was ook een van de droogste. Niet eerder viel er in een jaar zoveel neerslag (ruim een meter!) als in 2023. Maar begin zomer tobde iedereen over de droogte.

Elon Musk

Breinbedrijf Elon Musk plaatst voor het eerst implantaat in de hersenen van een mens

Na eerdere, omstreden, proeven bij apen heeft Elon Musks bedrijf Neuralink nu voor het eerst een implantaat in de hersenen van een mens geplaatst. Zo’n brein-computer-interface helpt bij het uitlezen van hersensignalen.