16 juni 2014 om 08:09
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Alleengang in de politiek

Alle wrevel tussen SGP en ChristenUnie leek voorbij, een jaar geleden. Europarlementariërs van beide partijen waren voortaan samen welkom in de groep van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR), beloofde fractieleider Martin Callanan op een zonnige zomerdag in deze krant. En SGPer Bas Belder onthulde dat de Britse conservatieven hem persoonlijk verontschuldigingen hadden aangeboden voor de wijze waarop de ECR hem in 2009 buiten de deur had gehouden vanwege de vrouwenblokkade van de SGP.

Terwijl de lijsttrekker van ChristenUnie/SGP, Peter van Dalen, zich destijds door conservatieven liet onthalen, restte de afgewezen Belder niets anders dan een eenzaam plekje onder het schamel dak van de ongeregelde groep Europa van Vrijheid en Democratie (EFD). Ontrouw!, klaagden SGPers; de ChristenUnie had volgens hen de Alleingang verkozen en overtrad de spelregel samen uit, samen thuis.

Enfin: het charmeoffensief van de Europese conservatieven opende vorig jaar de weg voor ChristenUnie en SGP om toch weer samen met één lijst en één programma naar Brussel te gaan. De gezamenlijke verkiezingscampagne droeg de belofte in zich dat gekozen kandidaten van beide partijen zich in het Europees Parlement bij één fractie zouden voegen. En natuurlijk zou dat de ECR worden.

Bijna 360.000 stemmen kreeg het hersteld verband van ChristenUnie/SGP: twee ruime zetels, zelfs genoeg om het CDA via lijstverbinding aan een restzetel te helpen. Een kleine maand later heeft Van Dalen zich conform plan bij de nieuwe ECR-fractie gevoegd, die inmiddels als derde in grootte de liberalen in het Europese Parlement overtroeft. Belder daarentegen was donderdag afwezig bij de start. En hoewel het partijbestuur van de SGP nog zegt te streven naar aansluiting bij de conservatieve fractie, bleef onduidelijk of Belder die wens gehoorzaamt. Het lijkt erop dat hij binnen de ECR minder ruimte zou krijgen om die dingen te doen waarvoor hij onder EFD-vleugels alle vrijheid had. En na vijftien jaar opereren als een kleine zelfstandige, heeft hij kennelijk geen trek in het lidmaatschap van een serieuze fractie die taken en portefeuilles verdeelt.

Belder brengt zijn partij in grote verlegenheid. Zijn dreigende solotoer is niet alleen gênant in het licht van alle verwijten die de SGP in 2009 richting de ChristenUnie en Peter van Dalen uitte; ze grenst ook aan kiezersbedrog. De SGP had Belder (67) beter vóór de verkiezingen met eervol pensioen kunnen sturen - de partij heeft talent en kennis genoeg in huis. Dat het partijbestuur hem nu alsnog zal vragen zijn plek op te geven, lijkt onwaarschijnlijk, want dan is de SGP haar zetel kwijt. Die vervalt dan aan ChristenUnie-kandidaat Stieneke van der Graaf (29), die op nummer vier met meer dan 23.000 stemmen ruimschoots de voorkeursdrempel haalde. Belder kreeg er meer (53.000), maar zetelt toch (al vijftien jaar) vooral op ChristenUnie-stemmen in het EP. Het zou netjes zijn als hij daarnaar handelde.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.

Commetaar

Poetins referendum over de oorlog en het 'nieuwe Rusland' waarvan hij alleen de bestemming bepaalt

Vladimir Poetin heeft zich verzekerd van een zesde termijn. Daarin heeft de Russische natie volgens hem ervoor gekozen de bestemming van het land in handen van één persoon te leggen - die van hem en hem alleen.