Luister naar

Begraafplaats wil af van luguber imago

Nieuws
ZEIST - Begraafplaatsbeheerders willen het beeld rechtzetten dat begraven duur en luguber is. Zaterdag begint de eerste Week van de begraafplaats.
Hilbert Meijer Hilbert Meijer
donderdag 29 mei 2014 om 15:21
Begraafplaats wil af van luguber imago
Begraafplaats wil af van luguber imago

In Nederland worden sinds 2003 meer mensen gecremeerd dan begraven. Iedereen moet daar zijn eigen afweging in maken, vindt Wim van Midwoud van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. Maar hij betwijfelt of mensen daarvoor de juiste argumenten in handen hebben. Om een beter beeld te geven van begraven en begraafplaatsen, doet Nederland dit jaar voor het eerst mee aan de Week van de begraafplaats, die morgen begint. Zo'n veertig begraafplaatsen doen daaraan mee door onder meer rondleidingen en concerten te organiseren. Dat moet er aan bijdragen dat mensen anders tegen begraafplaatsen gaan aankijken, zegt Van Midwoud. 'Nu komen begraafplaatsen vooral in de krant onder koppen als 'Begraven weer duurder geworden', 'Botjes gevonden op begraafplaats', 'Diefstal van voorwerpen bij graven'. Maar er is ook een ander verhaal.'

Wat zou u over begraafplaatsen in de krant willen lezen?

'Wat begraafplaatsen nu te bieden hebben, hoe begraafplaatsbeheerders meegegaan zijn met de tijd.'

Een begraafplaats heeft maar een beperkte functie, zit daar ontwikkeling in?

'Begraafplaatsbeheerders moeten het publiek opzoeken en goed luisteren waarom mensen wel of niet voor hun begraafplaats kiezen. Zij kunnen inspelen op individuele wensen. De tijd van achteroverleunen en wachten op de volgende plechtigheid is achter de rug. Punt is dat begraafplaatsen eigendom zijn van een gemeentelijke of een kerkelijke instelling. Die lopen niet voorop in commercieel denken en inspelen op vraag van de markt. Bij crematoria is dat heel anders, die zijn vrijwel allemaal in handen van commerciële partijen.

Het aantal crematies overstijgt het aantal begrafenissen. Hoopt u dat er weer meer begraven gaat worden?

'Iedereen moet daar zelf een keuze in maken. Maar dat moet wel met de juiste argumenten gebeuren, niet op basis van halve verhalen die mensen ergens opvangen.'

Wat is het belangrijkste misverstand over begraven?

'Dat het zo duur geworden is. Wij doen jaarlijks onderzoek naar grafkosten, en dat wijst uit dat het niet zoveel uitmaakt of je begraaft of cremeert. De gemiddelde prijs voor een graf is tien tot dertien euro per maand. Voor zo'n 1200 euro heb je dus tien jaar een graf, voor een crematie met auladienst ben je ook zoiets kwijt, en dat duurt maar een uurtje.'

Een graf vergt wel onderhoud.

'Sommige begraafplaatsen bieden pakketten aan om het onderhoud voor lange tijd uit handen te nemen van nabestaanden. Je kunt ook kiezen voor een onderhoudsarm of zelfs onderhoudsvrij graf. Dat is een ontwikkeling van de laatste jaren.'

Liggen de Nederlandse begraafplaatsen er over het algemeen goed bij?

'Dat kun je wel zo zeggen. Veel begraafplaatsen zijn mooie plekken om naar toe te gaan, het zijn haast parkachtige gebieden.'

Toch hebben mensen volgens u het beeld dat het een lugubere plek is. Hoe komt dat?

'Men kijkt te veel horrorfilms. En het zijn de naweeën van de jaren zestig en zeventig, toen alles wat met de dood te maken had een taboe was. Een begrafenis werd snel afgehandeld. Die tijd is voorbij, men probeert zowel de uitvaart als het graf persoonlijk te maken. Mensen hebben veel mogelijkheden. Laten ze de begraafplaatsbeheerder tijdens de Week van de begraafplaats maar eens aan de tand voelen.'

www.weekvandebegraafplaats.nl

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.