Luister naar

Geniale econoom of manipulator?

Nieuws
AMSTERDAM - De Britse zakenkrant The Financial Times trekt de conclusies van de Franse econoom Piketty openlijk in twijfel. Sindsdien voltrekt het debat zich langs bekende lijnen.
de Volkskrant
dinsdag 27 mei 2014 om 09:12
Geniale econoom of manipulator?
Geniale econoom of manipulator?

Zo ben je een geniale econoom en een gedoodverfd Nobelprijswinnaar, zo een dubieuze wetenschapper die zijn onderzoeksresultaten manipuleert. In de ogen van de Financial Times (FT) is Thomas Piketty het tweede. Journalist Chris Giles van de Britse zakenkrant controleerde eigenhandig enige berekeningen uit Pikettys bestseller Capital in the Twenty-First Century en stuitte op ongerijmdheden.

kloof

Piketty heeft op zijn minst grove fouten gemaakt, stelt Giles in zijn op internet gepubliceerde artikel. Maar misschien is het nog veel erger dan dat. De FT verdenkt de Franse econoom ervan dat hij selectief heeft gewinkeld in zijn onderzoeksdata, dat hij die data hier en daar heeft gemasseerd en soms zelfs verzonnen. Dit alles om de door hem gewenste uitkomst te verkrijgen: onweerlegbaar bewijs voor een groeiende kloof tussen arm en rijk.

Giles claimt dat zijn contra-analyse Pikettys hoofdtheorie ernstig verzwakt, zo niet compleet onderuithaalt. In tegenstelling tot wat Piketty in zijn boek beweert, is de kloof tussen arm en rijk in Groot-Brittannië de laatste dertig jaar helemaal niet gegroeid, meent Giles. Piketty lijkt soms getallen (per ongeluk of opzettelijk?) te hebben verwisseld. Ook roepen zijn rekenkundige bewerkingen van de ruwe data vragen op.

autonoom

Het FT-artikel op internet werd het startsein voor een heftig debat tussen voor- en tegenstanders van Piketty. Wat daarbij opviel: de breuklijn in de discussie liep vrijwel synchroon met de politieke scheidslijn tussen links en rechts. Op de beschuldigingen van de FT en Pikettys weerwoord daarop gingen de meeste commentatoren niet eens in. Degenen met socialistische sympathieën sprongen blind in de bres voor hun belaagde held, terwijl de kapitalisten in het publiek zich zonder aarzelen vol bloeddorst op het aangeschoten wild wierpen.

Die bijna instinctieve reacties bewijzen dat Piketty een uiterst polariserend boek heeft geschreven. De kernboodschap is dat groeiende inkomens- en vermogensongelijkheid een onstuitbaar autonoom proces is, dat alleen via een zeer progressieve vermogensbelasting kan worden tegengegaan. Piketty beweert dat de rijksten der aarde daardoor een steeds groter deel van de welvaart zullen opeisen ten koste van de midden- en onderklasse.

ongelijkheid

Piketty onderbouwt deze theorie met inkomens- en vermogensstatistieken uit meerdere landen, die tot wel 150 jaar terug gaan. Het is deze statistische onderbouwing die de FT nu in twijfel trekt. De krant kan Pikettys werk controleren, omdat al zijn onderzoeksgegevens op internet staan.

Piketty kreeg de beschuldigingen een dag voor publicatie onder ogen. In zijn weerwoord, dat de FT tegelijk met Giles artikelen online plaatste, reageert hij heel algemeen: Als ik iets te verbergen had, waarom zou ik dan al mijn onderzoeksgegevens online zetten? Tegenover persbureau AFP trok hij feller van leer. Hij noemde de beschuldiging in de FT belachelijk. De Financial Times suggereert dat dit stuk iets afdoet aan de conclusies die ik heb getrokken, maar het verandert daar niets aan. Ook na de FT-correcties is de ongelijkheid in de meeste landen namelijk toegenomen. Maar wel minder dan in zijn boek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.