Luister naar

Politiek moet kiezen bij dure behandelingen

Nieuws
AMERSFOORT - Het ontbreekt in Nederland aan politieke moed om een knoop door te hakken over dure medische behandelingen. Daardoor draaien artsen in de spreekkamer om de waarheid heen.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
zaterdag 1 februari 2014 om 06:00

Dat zei hoogleraar gezondheidsrecht Martin Buijsen gisteren tijdens een symposium over dilemmas in de zorg. Er is volgens hem onduidelijkheid ontstaan over de redenen waarom artsen een bepaalde behandeling niet uitvoeren. Door de invoering van marktwerking in de zorg in 2006 zijn andere motieven een rol gaan spelen dan de behoefte van de patiënt. Maar daarover wordt vooral impliciet gecommuniceerd, aldus Buijsen. Patiënten krijgen bijvoorbeeld op de mouw gespeld dat een behandeling medisch zinloos is. Neem het voorbeeld van een zeventigjarige man die niet meer in aanmerking komt voor een orgaantransplantatie. De behandeling zou hem één extra levensjaar geven, terwijl de kosten een ton zijn. Voor artsen is de verleiding dan levensgroot te zeggen dat de behandeling niet zinvol is. Maar het gaat om een kosten-batenafweging. Ik vind dat daar transparant over moet worden gecommuniceerd.

Ook Theo Boer, ethicus aan de Protestantse Theologische Universiteit, vindt dat politici, verzekeraars of de Nederlandse Zorgautoriteit hoognodig beslissingen moeten gaan nemen over dure behandelingen. Niemand durft er zijn handen aan te branden. De komende jaren gaat de discussie over peperdure behandelingen een grote rol spelen, voorspelde hij. Het gesprek over kosten en baten moet volgens hem niet in de spreekkamer plaatsvinden. Dat schaadt de relatie tussen arts en patiënt.

Het symposium Waardevol Leven in de Joriskerk in Amersfoort werd georganiseerd ter gelegenheid van het afscheid van Ruth Seldenrijk als directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging.

De Nederlandse cultuur kenmerkt zich erdoor dat iedereen zelf de zin bepaalt van zijn leven, stelde kardinaal Wim Eijk. In die context is het volgens de aartsbisschop van Utrecht moeilijk om het christelijke getuigenis van de universele waardigheid van het menselijk leven voor het voetlicht te brengen. Het beste getuigenis is wellicht het leven van christenen. Eijk wees op paus Johannes Paulus II, die een encycliek schreef waarin hij het lijden verbond aan de navolging van Christus. Later kreeg hij zelf de ziekte van Parkinson. Desondanks aarzelde hij niet om in het openbaar op te treden. Hij liet zien dat een zwaar gehandicapte leider een leider kan zijn op wereldniveau. Zo heeft hij veel zieken en ouderen bemoedigd. Maar troost die voor christenen waardevol is, valt niet altijd over te brengen op niet-gelovigen, constateert Boer. Als ik daarover spreek, zeggen mensen tegen me: dat geldt voor jou, maar niet voor mij. We kunnen het lijden voor anderen niet altijd oplossen, soms moet je zwijgen.

Het is daarom des te belangrijker het geloof in de praktijk vorm te geven, stelde Eijk. Hij denkt dat christelijke zorgverleners gebaat zijn bij een icoon. Vanuit de christelijke traditie is dat de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis zegt niet dat de gewonde man de naaste is van de Samaritaan, maar dat de Samaritaan zich maakte tot de naaste van de gewonde. Kerkvaders identificeren die Samaritaan met Christus zelf, die onze naaste is geworden. Als je jezelf maakt tot naaste van je zieke of gehandicapte medemens is dat een fundamentele vorm van navolging van Christus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.