Luister naar

Wereldvrouw: Sarah Palin - Mama Grizzly is de winterslaap te boven

Nieuws
Er zijn veel vrouwen die de loop van de geschiedenis hebben bepaald en nog steeds bepalen. In deze serie steeds een portret van zon wereldvrouw. Vandaag: Sarah Palin.
Gerhard Wilts
woensdag 8 januari 2014 om 08:53
Wereldvrouw: Sarah Palin - Mama Grizzly is de winterslaap te boven
Wereldvrouw: Sarah Palin - Mama Grizzly is de winterslaap te boven

paspoort:

Over een maand, op 11 februari, viert Sarah Palin haar vijftigste verjaardag. Hoewel moeder van vijf kinderen, blijft ze bepaald niet achter het aanrecht zitten. Zij wil zijn als de staat waarin ze woont: ruig als Alaska. Toen Sarah nog een kind was, verhuisden haar ouders naar deze noordelijkste staat van de Verenigde Staten. Sindsdien heeft Sarah haar hart verpand aan de bergachtige poolprovincie.

Ze houdt van jagen en bergklimmen in Alaskas woeste natuur, en is trots op haar zelfgecreëerde Mama Grizzly-imago. In 1984 won Sarah Palin een schoonheidswedstrijd en kreeg daarmee een studiebeurs. Ze studeerde journalistiek en deed een minor politieke wetenschappen. Ze trouwde met schoolvriend Todd Palin en kreeg met hem vijf kinderen, van wie de jongste, Trig, het syndroom van Down heeft. Palin is lid van de Wasilla Bible Church, een evangelisch-charismatische kerk. Van eind 2006 tot medio 2009 was Palin gouverneur van Alaska.

zetzichinvoor:

De hardwerkende Amerikaan. Palin neemt het op voor de burgers die zich vergeten en ondergewaardeerd voelen, schreef de Washington Post een maand geleden. Conservatieven zijn verguld met haar stevige stellingnames over het ongeboren leven, traditionele gezinswaarden, lagere belastingen, vrije markt en het recht op wapenbezit. Palin gaf haar standpunten klip en klaar, met politiek instinct en in de taal van de gewone burger: You betcha! (Reken maar).

Haar onverbloemde moedertrots over Trig maakte Palin geloofwaardig in de ogen van de brede prolife-achterban. Bij haar is het talking the talk and walking the walk, zeiden Amerikaanse commentators: Ze doet wat ze zegt. Rechts Amerika koesterde haar als boegbeeld en Palin werd hét gezicht van de Tea Party, Amerikas populistische protestbeweging tegen vérgaande overheidsbemoeienis. De rechtse nieuwszender Fox haalde haar binnen als presentator, al stopte die samenwerking binnen enkele jaren weer.

werdbekenddoor:

Met de keuze van Palin als compagnon zorgde John McCain in 2008 voor een schokgolf in de verkiezingsrace naar het Witte Huis. Op slag leken zijn kansen te keren dankzij de onbekende, maar mediagenieke gouverneur uit Alaska. Haar eerste toespraak voor de Republikeinse Conventie kreeg een stormachtige ontvangst en zorgde voor paniek bij de Democraten. Ik kom niet naar Washington om politici naar de mond te praten, zei Palin.

Ik ga naar Washington om de mensen van dit land te dienen.Zij viel echter door de mand met blunders in interviews: zo hield ze Saddam Hussein verantwoordelijk voor 11 september. Wel heeft ze het beeld afgebroken dat gewone huisvrouwen watjes zouden zijn: Wat is het verschil tussen een ijshockeymoeder en een pitbull? Lippenstift!

maakthetverschil:

Nog steeds weet Palin met oneliners het grote publiek aan te spreken. Haar kritiek op de gevestigde partijorde is voor het Republikeinse establishment onuitstaanbaar. Het is Sarah in rode jurk tegen mannen in grijze pakken. Ook de Democraten hebben een uitgesproken hekel aan Palin, die vooral leugens zou verkopen. Kort na de verloren verkiezingsstrijd tegen Obama veegde zij de vloer aan met diens herziening van het zorgstelsel.

Obamacare was in haar ogen een opmaat naar doodscommissies (death panels) die beslissen welke ziektekosten wel of niet vergoed zouden worden. De liberale media in de VS dreven het liefst de spot met haar. De Palin-persiflages van cabaretière Tina Fey gingen erin als koek. Toch is Palins rol niet uitgespeeld, integendeel. Eind vorig jaar trad ze weer in de schijnwerpers met een nationale promotietoer voor haar boek Good Tidings and Great Joy, een manifest om Amerikas christelijke cultuur te beschermen. Het is op weg een bestseller te worden, net als haar eerdere boek Going Rogue.

scheptverwachtingen:

Palin wil in 2014 weer een politieke speler van formaat zijn, voorspelt CNN. Als geen ander kan zij de doorslag geven bij de voorverkiezingen, signaleert de zender. Met een enkel Facebookberichtje gaf Palin afgelopen jaar de stembusronde in Nebraska een beslissende wending. Campagneleiders binnen de Republikeinse partij beseffen dat Palin een grote aanhang heeft. Als zij spreekt, luisteren de mensen.

De toon is omgeslagen: hoewel Sarah Palin geen hoge ogen gooit voor het Amerikaanse presidentschap staat zij nu te boek als de conservatieve expert in plaats van de ex-presidentskandidaat of voormalig gouverneur. In maart sprak ze in Washington op de jaarlijkse actieconferentie van conservatief Amerika. Ze staat op goede voet met de nieuwe ster aan het Republikeinse firmament Ted Cruz, en met de gezaghebbende evangelist Billy Graham en zijn zoon Franklin. We gaan de boel opschudden in 2014, beloofde Palin onlangs op Facebook. Vriend en vijand nemen die uitspraak van Mama Grizzly beslist serieus.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.