Lagere koffieprijs sijpelt nauwelijks door

Nieuws
Van de fors lagere koffieprijs is in supermarkten en bij koffieverkopers nog niet veel te merken. Door onder meer een goede en grote oogst in Brazilië zijn de prijzen van ongebrande arabicabonen de laatste tijd flink gedaald, maar koffiedrinkers blijven vooralsnog praktisch het volle pond betalen.
NOVUM
vrijdag 30 augustus 2013 om 12:01
Lagere koffieprijs sijpelt nauwelijks door
Lagere koffieprijs sijpelt nauwelijks door

Uit ongepubliceerde cijfers van marktonderzoeksbureau Nielsen blijkt dat supermarkten de prijs van koffie de afgelopen maanden enigszins hebben verlaagd. De prijs van gemalen filterkoffie bleef het afgelopen jaar vrij stabiel, maar die van bonen en koffiepads daalde gemiddeld met een procent of vijf.

Sommige arabicasoorten zijn de laatste tijd op de wereldmarkt tientallen procenten goedkoper geworden, zegt eigenaar Lex Heij van koffiebrander en -verkoper Wijs & Zonen in Amsterdam. Hij heeft de prijzen van een aantal koffiemelanges vrij fors verlaagd, maar constateert dat dat elders nauwelijks gebeurt.

Douwe Egberts is qua koffieverkoop marktleider in Nederland in zowel de supermarkten als de markt buitenshuis. Het bedrijf benadrukt dat de retailers de verkoopprijs van koffie bepalen, hoewel het koffiebedrijf wel een consumentenadviesprijs hanteert. Die is opgebouwd uit de inkoopprijs, logistiek, loonkosten, marketing en productiekosten.

Om de koffieprijzen enigszins stabiel te houden legt Douwe Egberts de inkoopprijzen van deze factoren voor langere termijn vast. De adviesprijs wordt dus niet direct aangepast bij een stijging of daling van de inkoopprijs van koffie, licht een woordvoerder toe. Hij voegt daaraan toe dat D.E. geen prijsvechter is.

Albert Heijn ziet de prijs van koffie na jaren van stijging weliswaar dalen, maar de prijs van koffiebonen is volgens de supermarktketen maar voor een deel bepalend voor de uiteindelijke prijs van bijvoorbeeld een pak Douwe Egberts Aroma Rood in de winkel. AH heeft de prijs niet aangepast en heeft ook geen plannen om dat te doen.

Bij voedingsmiddelenbedrijf Nestlé, dat veel koffie verkoopt, neemt ieder bedrijfsonderdeel prijsbeslissingen op basis van de aankoop van grondstoffen, de samenstelling van het product en de concurrentiepositie. De prijzen van onze producten worden niet gekoppeld aan kortetermijnschommelingen op de grondstoffenmarkt, licht een woordvoerder toe. De consumentenprijzen van onze producten in de supermarkt worden gesteld door de retailer zelf.

Koffieproducent en -leverancier Simon Lévelt, die meer dan veertig speciaalzaken in Nederland en België bestiert, heeft sinds de laatste koffieprijsverlaging begin mei geen prijswijzigingen meer doorgevoerd.Koffieketen Starbucks heeft de prijzen in Nederland ook ongewijzigd gelaten. Starbucks beoordeelt de prijs van producten regelmatig om ervoor te zorgen dat rekening wordt gehouden met eventuele schommelingen in de markt, laat het bedrijf in een verklaring weten. Onze bedrijfskosten bestaan uit operationele kosten zoals distributie, materialen en grondstoffen. Vanuit concurrentieoogpunt delen wij geen informatie over prijsstellingen en strategie.De prijzen van arabicabonen zijn weliswaar gekelderd, maar de daling van de prijzen op de stabielere robustamarkt is veel kleiner, vertelt secretaris Tijmen de Vries van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee (KNVKT). We zien nu een periode van redelijk hoge prijzen, na eerdere misoogsten en herplantingsprogrammas. Bovendien stijgt de koffieconsumptie wereldwijd. Maar in de Verenigde Staten en Europa is die gestabiliseerd.

Uit cijfers van de intergouvernementele koffieorganisatie ICO blijkt volgens De Vries dat het hoogtepunt van de gemiddelde samengestelde koffieprijs in mei 2011 was. Volgens hem is de prijs historisch gezien momenteel gemiddeld. Maar hij erkent dat de prijs de laatste tijd is gedaald. We zien nu een hele goede en grote Braziliaanse oogst. Dat land is vrij dominant in de arabicamarkt. Daarnaast zien we een constant hogere oogst door betere technieken.

De grondstofprijzen waren een tijd heel hoog, vervolgt De Vries, die niet al te veel kan zeggen over het prijsbeleid in de sector. Uit signalen uit de branche blijkt dat groene koffie maar als één component wordt gezien, naast verwerking, vermarkting en transport. Ook hij stelt dat de prijzen overwegend worden bepaald door de supermarkten.

Ook op terrassen en in koffiezaken druppelt de lagere koffieprijs nog niet erg door. Uit een steekproef in tien Amsterdamse koffiezaken blijkt dat een kopje koffie tussen de twee en drie euro kost. Bij hoge uitzondering komt de prijs onder de twee euro uit. In een Italiaanse zaak in het centrum van de hoofdstad is zelfs een goede espresso voor een euro te krijgen.

Koninklijke Horeca Nederland laat weten niet over koffieprijsgegevens te beschikken. Prijsbeleid komt tot stand door afwegingen die een ondernemer maakt, die afwegingen beïnvloeden de prijs en ook zijn geheel aan exploitatie.

Nederlanders dronken vorig jaar gemiddeld 150 liter koffie, ruim drie kopjes per dag. Koffie is volgens de KNVKT met 27 procent van de dagelijkse vochtinname de meest gedronken drank in Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.

Afbeelding

Verdachte aanslag bij Moskou in beroep tegen hechtenis

Een van de verdachten die vastzit vanwege de aanslag bij Moskou van vorige week is is in beroep gegaan tegen zijn voorlopige hechtenis, schrijft het Russische persbureau RIA Novosti.