Lamsstoofpot met zoete aardappel en sperziebonen
Een makkelijk te maken gerecht, de oven doet het werk als u nog lekker op het balkon of in de achtertuin zit. Vandaag maken we een lamsstoofpot met zoete aardappel en sperziebonen.
In de zomermaanden is het makkelijk om een gerecht in de oven te zetten en dan de oven het werk te laten doen terwijl u geniet van de zon, een heerlijk boek leest of eventueel andere klusjes in huis doet. Ik kies bij voorkeur voor de eerste twee opties, al kan ik in 45 minuten oventijd ook prima stofzuigen, dweilen en de tafel dekken.
Lamsvlees, doe maar duur, denkt u misschien. En lang niet elke supermarkt heeft dit vlees in de schappen liggen. Ik heb dan een voordeeltje. Ik woon zelf in Den Haag en heb de keus uit meerdere halalslagers. Dat maakt het vlees natuurlijk wat goedkoper en ze snijden het ook nog in stukken voor mij. Bij een niet-halalslager betaalt u dus misschien iets meer, maar ondanks de prijs is mijn keus toch gevallen op een gerecht met lamsvlees, want het is erg lekker. Maak er anders een heerlijk zondags gerecht van. U mag best met een iets duurder gerecht vieren dat het zondag is.
Ingrediënten (voor 4 personen)
500 gram lamsstoofvlees
200 gram sperziebonen
1 ui
gedroogde Spaanse peper
2 teentjes knoflook
1 theelepel komijnpoeder
twee theelepels gedroogde munt
2 zoete aardappelen
3 eetlepels olijfolie
300 milliliter bouillon
2 laurierblaadjes
1 kaneelstokje
zout en peper naar smaak
ovenvaste pan of vuurvaste ovenschaal
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Maak een marinade door olijfolie, munt, komijn en gedroogde Spaanse peper met elkaar te mengen. Snijd het lamsstoofvlees in vierkante blokjes van 1 tot 2 centimeter. Marineer het vlees met de marinade. Masseer de marinade goed in het vlees. Zet het vlees daarna aan de kant. Dek af met folie en zet in de koelkast als u dit een paar uur van tevoren doet.
Was de zoete aardappelen goed, schillen is niet nodig. Snijd de aardappelen in blokjes van 1 tot 2 centimeter. Snijd de ui en knoflook ook fijn.
Zet een ovenvaste pan op het vuur en bak hierin de stukken lamsstoofvlees tot deze rondom een mooie bruine kleur hebben. Haal het vlees uit de pan en zet apart in een bak. Bak nu de knoflook, ui en zoete aardappel in de pan. Als er niet veel olie in de pan blijft na het bakken van het vlees, voeg dan nog een klein scheutje olie toe. Bak totdat de uien glazig worden. Dit duurt een paar minuten.
Leg hierna het vlees boven op dit mengsel. Voeg de laurierblaadjes, het kaneelstokje en de bouillon toe. Ik gebruik zelf kippenbouillon bij dit gerecht. Zet het gerecht in de voorverwarmde oven voor 45 minuten. Dop alvast de sperziebonen en snijd deze door de helft.
Haal na 45 minuten de stoofpot uit de oven om de sperziebonen bij het gerecht te voegen. Als veel vocht is verdampt, kun je eventueel nog een flinke scheut water toevoegen tegelijk met de sperziebonen. Laat nog 5 tot 10 minuten meegaren.
De sperziebonen moeten niet te zacht worden. Het is eenvoudig te testen door na vijf minuten een sperzieboon te proeven. Proef het gerecht als de bonen naar wens zijn en kruid eventueel nog met zout en peper. Meng alles door elkaar en serveer het aan uw gasten.
Smakelijk eten.
Variatietip:
U kunt heerlijk variëren met de lamsstoofpot. In de winterperiode kunt u ook pompoen aan het gerecht toevoegen. Of de zoete aardappel vervangen door wortel en het gerecht serveren met couscous.
Het lamsvlees gaat ook heel goed samen met gedroogd steenfruit, zoals pruimen of zelfs mango.
In de zomer is het ook lekker met vers steenfruit, maar deze zou ik dan pas na het stoven toevoegen.