Luister naar

Lamsstoofpot met zoete aardappel en sperziebonen

Nieuws
Amateurkok en journalist Jan ter Harmsel houdt van stoere, robuuste gerechten. Vandaag maakt Jan een gemakkelijk ovengerecht: lamsstoofpot met zoete aardappel en sperziebonen.
Jan ter harmsel
vrijdag 5 juli 2013 om 08:39
Lamsstoofpot met zoete aardappel en sperziebonen
Lamsstoofpot met zoete aardappel en sperziebonen

Een makkelijk te maken gerecht, de oven doet het werk als u nog lekker op het balkon of in de achtertuin zit. Vandaag maken we een lamsstoofpot met zoete aardappel en sperziebonen.

In de zomermaanden is het makkelijk om een gerecht in de oven te zetten en dan de oven het werk te laten doen terwijl u geniet van de zon, een heerlijk boek leest of eventueel andere klusjes in huis doet. Ik kies bij voorkeur voor de eerste twee opties, al kan ik in 45 minuten oventijd ook prima stofzuigen, dweilen en de tafel dekken.

Lamsvlees, doe maar duur, denkt u misschien. En lang niet elke supermarkt heeft dit vlees in de schappen liggen. Ik heb dan een voordeeltje. Ik woon zelf in Den Haag en heb de keus uit meerdere halalslagers. Dat maakt het vlees natuurlijk wat goedkoper en ze snijden het ook nog in stukken voor mij. Bij een niet-halalslager betaalt u dus misschien iets meer, maar ondanks de prijs is mijn keus toch gevallen op een gerecht met lamsvlees, want het is erg lekker. Maak er anders een heerlijk zondags gerecht van. U mag best met een iets duurder gerecht vieren dat het zondag is.

Ingrediënten (voor 4 personen)

500 gram lamsstoofvlees

200 gram sperziebonen

1 ui

gedroogde Spaanse peper

2 teentjes knoflook

1 theelepel komijnpoeder

twee theelepels gedroogde munt

2 zoete aardappelen

3 eetlepels olijfolie

300 milliliter bouillon

2 laurierblaadjes

1 kaneelstokje

zout en peper naar smaak

ovenvaste pan of vuurvaste ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Maak een marinade door olijfolie, munt, komijn en gedroogde Spaanse peper met elkaar te mengen. Snijd het lamsstoofvlees in vierkante blokjes van 1 tot 2 centimeter. Marineer het vlees met de marinade. Masseer de marinade goed in het vlees. Zet het vlees daarna aan de kant. Dek af met folie en zet in de koelkast als u dit een paar uur van tevoren doet.

Was de zoete aardappelen goed, schillen is niet nodig. Snijd de aardappelen in blokjes van 1 tot 2 centimeter. Snijd de ui en knoflook ook fijn.

Zet een ovenvaste pan op het vuur en bak hierin de stukken lamsstoofvlees tot deze rondom een mooie bruine kleur hebben. Haal het vlees uit de pan en zet apart in een bak. Bak nu de knoflook, ui en zoete aardappel in de pan. Als er niet veel olie in de pan blijft na het bakken van het vlees, voeg dan nog een klein scheutje olie toe. Bak totdat de uien glazig worden. Dit duurt een paar minuten.

Leg hierna het vlees boven op dit mengsel. Voeg de laurierblaadjes, het kaneelstokje en de bouillon toe. Ik gebruik zelf kippenbouillon bij dit gerecht. Zet het gerecht in de voorverwarmde oven voor 45 minuten. Dop alvast de sperziebonen en snijd deze door de helft.

Haal na 45 minuten de stoofpot uit de oven om de sperziebonen bij het gerecht te voegen. Als veel vocht is verdampt, kun je eventueel nog een flinke scheut water toevoegen tegelijk met de sperziebonen. Laat nog 5 tot 10 minuten meegaren.

De sperziebonen moeten niet te zacht worden. Het is eenvoudig te testen door na vijf minuten een sperzieboon te proeven. Proef het gerecht als de bonen naar wens zijn en kruid eventueel nog met zout en peper. Meng alles door elkaar en serveer het aan uw gasten.

Smakelijk eten.

Variatietip:

U kunt heerlijk variëren met de lamsstoofpot. In de winterperiode kunt u ook pompoen aan het gerecht toevoegen. Of de zoete aardappel vervangen door wortel en het gerecht serveren met couscous.

Het lamsvlees gaat ook heel goed samen met gedroogd steenfruit, zoals pruimen of zelfs mango.

In de zomer is het ook lekker met vers steenfruit, maar deze zou ik dan pas na het stoven toevoegen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'