Luister naar

Spannend vissersleven

Nieuws
Sinds een paar weken zendt omroep MAX de serie Hollandse Vissers uit. Nu komt de NCRV met de dagelijkse tiendelige serie De Urker Vissers. Deze serie is een stuk persoonlijker.
Harco Ploegman Harco Ploegman
dinsdag 19 maart 2013 om 08:32
Spannend vissersleven
Spannend vissersleven

De serie De Urker Vissers biedt een blik in het leven van de Urker familie Kramer. Centraal staan de broers Jacob en Klaas Kramer. Vijf dagen en nachten per week zijn de broers aan boord van hun kotter, met hun zoons en neven. Vier uur op, twee uur af en altijd naar vis ruiken. In het weekend zijn ze thuis en op zondag gaan ze twee keer naar de kerk.

Ook het leven aan wal komt in beeld. Hun vrouwen runnen thuis de boel en de vele kinderen groeien doordeweeks op zonder vader. Eigenlijk maakt dit aspect de serie nog het boeiendst. In de eerste aflevering maakte de kijker kennis met de familie Kramer. De mannen op zee en de vrouwen aan wal. Het gaat mis op zee omdat de visnetten aan een wrak blijven hangen. Er ontstaat zo veel schade dat het wel eens een financiële ramp voor de Kramers zou kunnen betekenen.

geloof

In de tweede aflevering, van vanavond, zijn de gevolgen te zien van het zware weer in de visserij. De familie kan het hoofd niet meer boven water houden. Zij hebben een van hun schepen moeten verkopen aan Russische piratenjagers. Maar is dit de redding van het familiebedrijf? Volgens Jacob Kramer hebben hij en zijn broer meegewerkt aan de serie om een andere kant van de visserij en van Urk te laten zien.

Kramer: Onze bedrijfstak zit in de hoek waar de klappen vallen. Dat is mede onze eigen schuld. Er zijn vissers die regels hebben ontdoken. Maar ook willen we laten zien dat we op Urk een heel normaal leven leiden. Een leven waarin kerkgang en geloof belangrijk zijn. Ook dat komt op natuurlijke wijze aan bod in de serie.

saai

De cameraploeg van de NCRV heeft geen kerkdienst gefilmd, dat lag te gevoelig. Het ging ons om het normale leven. Volgens Kramer vond de filmploeg het bijzonder om de vissers te volgen. Ook voor hen is het een nieuwe wereld. Maar ook de vissers moesten even wennen. Normaal heb je vijf man aan boord. Nu waren er steeds drie man extra, met cameras.

Dat maakt het toch anders. Het spannendst is het als je pech krijgt en daardoor ook financiële onzekerheid, aldus Kramer. Die visnetten kosten ruim tienduizend euro. En daarnaast heb je dan ook geen inkomsten, omdat je niets vangt. Het leven van wat de zee geeft, is spannend. Visser zijn is nooit saai, er zijn genoeg mooie actiebeelden geschoten.

De Urker vissers, NCRV, Ned. 1, 19.25-20.00 uur

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.