Luister naar

Concentratie zorg blijkt vaak nadelig voor patiënten

Nieuws
ROTTERDAM - Specialistische zorg concentreert zich steeds meer in grote ziekenhuizen en klinieken. Voor patiënten is dat vaak nadelig, blijkt uit onderzoek van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg.
redactie binnenland
woensdag 23 januari 2013 om 08:41

Het beleid van veel verzekeraars en ziekenhuizen is, specialistische zorg te concentreren. Dat zou tot betere kwaliteit leiden. Maar we weten helemaal niet of dat zo is, zegt Roland Bal, hoogleraar Bestuur en Beleid van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit.

Voor complexe ingrepen, zoals de behandeling van slokdarmkanker of HIV geldt: hoe groter, hoe beter. Onderzoek wijst uit dat grotere gespecialiseerde ziekenhuizen dan meer kwaliteit leveren, aldus Bal. Voor minder complexe ingrepen ontbreekt dat bewijs. Er is onvoldoende onderzoek naar gedaan.

voorbarig

In onderzoek wordt de kwaliteit van de zorg meestal gemeten aan de hand van het sterftecijfer. Maar volgens de onderzoekers van de Erasmus Universiteit, de Radboud Universiteit en het Nivel is het sterftecijfer lang niet voor alle aandoeningen relevant. Bal: Voor een minder complexe ingreep als een knie-operatie is het geen voor de hand liggende maatstaf. Dan moet je kijken of patiënten weer kunnen lopen. Dat soort onderzoek is er niet.

Dus concluderen de onderzoekers dat het voorbarig is, minder complexe specialistische zorg te concentreren in grote ziekenhuizen. Want er kleven ook grote nadelen aan. Patiënten en hun familie moeten vaak verder reizen. Bal: Daar komt nog bij dat oudere patiënten vaak diverse aandoeningen hebben, waarvoor verschillende artsen nodig zijn. Voor hun knie of heup moeten ze dan naar het ene ziekenhuis en voor diabetes of hartfalen naar het andere.

ervaring

Het is natuurlijk een goede zaak dat zorgverleners voldoende ervaring opdoen met behandelingen, zegt Maarten Ploeg van Diabetesvereniging Nederland. Dat kan heroperaties en complicaties voorkomen, daar willen patiënten ook voor reizen.

Hij vraagt zich wel af of dat bij elke aandoening geldt. Bij veelvoorkomende ziektes, zoals diabetes, wordt die ervaring bijna vanzelfsprekend opgedaan. Bovendien zijn behandelingen van chronische aandoeningen steeds meer met elkaar verweven, aldus Ploeg. Juist omdat diabetes en hart- en vaatziekten vaak samen voorkomen

aandacht

Ook Ruth Seldenrijk van de Nederlandse Patiënten Vereniging herkent de nadelen van de concentratiegolf. In de toekomst nemen de problemen zelfs verder toe door de groeiende groep ouderen die een beroep doet op de gezondheidszorg, verwacht hij. Bovendien is het merendeel van de ingrepen in een ziekenhuis niet complex. Daarom is er wat ons betreft onvoldoende reden om alle specialistische zorg te concentreren.

Volgens Bal is er nóg een reden om ziekenhuizen klein te houden. Kleinere ziekenhuizen kunnen patiëntgerichter werken. Er is meer aandacht voor de hele patiënt en niet alleen voor dat ene specialistische stukje, zoals dat bij grotere gespecialiseerde ziekenhuizen kan gebeuren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.