Luister naar

Wethouders beter scholen en voorbereiden op taak

Nieuws
AMSTERDAM - Iedere week stappen er wel twee wethouders op, zegt Edo Haan. Het is geen veilig bestaan meer.
Marcel van Lieshout
vrijdag 4 januari 2013 om 09:48
Wethouders beter scholen en voorbereiden op taak
Wethouders beter scholen en voorbereiden op taak

Zelf is hij zijn elfde jaar ingegaan als wethouder. En een mooi vak is en blijft het, vindt Edo Haan (55, PvdA). Maar ook een onvoorspelbaar, risicovol vak. Je staat fluitend op, gaat naar je werk en s avonds kun je ineens je baan kwijt zijn.

Al moet de voorzitter van de Wethoudersvereniging, in het dagelijks leven wethouder in Zoetermeer, eerlijk toegeven dat gedwongen vertrek van een wethouder zelden uit de lucht komt vallen en veel vaker het gevolg is van een optelsom. Dan is de emmer vol. Vaak speelt er veel meer dan die zogenaamde reden waardoor iemand moet opstappen.

disfunctioneren

Een veilig bestaan is het hoe dan ook niet, het wethouderschap. Afgelopen jaar zagen meer dan honderd collegas van Haan zich gedwongen op te stappen. Al dan niet onder druk van de gemeenteraad. Vaak ook als gevolg van ruzie binnen het college van B en W of door aperte blunders of disfunctioneren. Het is van belang dat wethouders oog hebben voor de risicos van het vak, vindt de voorzitter van de Wethoudersvereniging. Vandaar zijn pleidooi: Wij organiseren als beroepsvereniging allerhande cursussen en scholing. Een wethouder moet doordrongen zijn van de noodzaak tot permanente professionalisering. Ik noem maar wat: hoe om te gaan met de pers? Daar moet je niet te licht over denken.

Dertig procent van de wethouders zit de vierjarige collegeperiode niet uit, is de tendens van de laatste jaren. Iedere week moeten er twee opstappen, rekent Haan voor. Nog een wonder dat hij er zelf al zo lang zit. Na zeven jaar moet je helemaal oppassen. Dan zijn ze je vaak zat.

Hoe erg is het eigenlijk dat er zo veel wethouders de laan uit worden gestuurd? Een gemeente staat toch niet meteen aan de rand van de afgrond als een bestuurder de biezen moet pakken? Als een bestuurder opzichtig faalt moet er uiteraard worden ingegrepen, vindt Haan, maar volgens hem heeft de lokale politiek wel degelijk te lijden onder al die crises. Veel te vaak is de cultuur als er iets niet helemaal op rolletjes loopt: wie is daar schuldig aan? In plaats van: hoe maken we het beter? Nee, natuurlijk is dat niet alleen de gemeenteraad aan te rekenen. Er is een afrekencultuur ontstaan. Het is allemaal ruwer geworden. De lokale politiek loopt daarin, helaas, voorop.

bij bosjes

Dat de invoering van het dualisme (wethouder maakt geen deel meer uit van de raad) een grote rol speelt bij het wegsturen van wethouders, durft Haan niet te zeggen. Dat is in 2002 gebeurd. Voordien sneuvelden wethouders ook al bij bosjes. Als beroepsgroep moeten we goed naar onszelf kijken. Professioneel besturen vereist wat. Bijvoorbeeld dat je je permanent schoolt in communicatieve vaardigheden. Je beter voorbereidt op je taak.

Terwijl 30 procent van de wethouders de collegeperiode niet eens vol maakt, gaat volgens Haan het nationale dispuut over salarissen, integriteit en wachtgeld. Dat ergert hem. De maximale periode voor wachtgeld is net teruggebracht naar 38 maanden. Ik geef je op een briefje: straks komt het WW-regime van 24 maanden in beeld. Zoals dat voor de gewone werknemer gaat gelden. Maar wij zijn helemaal geen gewone werknemer! Want wie zich als wethouder bijvoorbeeld laat meevoeren door ambtelijke plannen voor een nieuw stadhuis of stadskantoor, kan maar beter meteen de koffers pakken, schertst Haan. Ook al dringt de raad zelf al jaren aan op zon nieuw onderkomen. Investeren in een nieuw stadhuis? Dat is ongeveer een garantie dat je de laan uit vliegt.

Dat veel wethouders er zelf tussentijds de brui aan geven omdat er een mooiere baan langskomt, ziet Haan niet als een probleem. Zoals mijn Utrechtse collega Rina den Besten? Die zat in haar tweede periode en gaat nu naar de PO-raad. Het is een vrij land, iedereen mag werken waar hij of zij wil.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Premier Mark Rutte: 'Iemand uitschelden om zijn of haar Joodse achtergrond, dat doe je niet.'

Antisemitisme moeten we samen de kop indrukken, vindt Rutte. 'Het gaat echt de verkeerde kant op'

Het kabinet zal alle middelen inzetten om antisemitisme te bestrijden, maar het is te gemakkelijk om alles van de overheid te verwachten. 'Ieder van ons heeft een verantwoordelijkheid anderen aan te spreken.'

Afbeelding

Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA).

Voorzitter Martin Bosma wil dat Thierry Baudet zich donderdagochtend bij hem meldt voor een gesprek.

Bosma meldt bedreiging Klaver door Baudet na debat, wil gesprek

FVD-leider Thierry Baudet heeft Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag na een debat tot twee keer toe bedreigd. Dat schrijft Kamervoorzitter Martin Bosma in een brief aan Baudet.

Deskundigen (v.r.n.l.) Jacquelien Bulterman-Bos, Els Stronks, Gerdineke van Silfhout, Martin Bootsma en Henk Wilbers na afloop van het rondetafelgesprek over lees- en taalvaardigheid woensdag in de Tweede Kamer.

De boodschap aan de Tweede Kamer klinkt luid en breed gedragen: 'Het leesplezier moet terug in de klas'

Wat gaat er mis met het Nederlandse leesonderwijs? Een stoet deskundigen trok woensdag aan de Tweede Kamer voorbij in de zoektocht naar antwoorden. ‘De verwachtingen moeten omhoog, de lat ligt echt te laag.’

GroenLinks/PvdA-leider Frans Timmermans, geflankeerd door zijn fractiegenoten Jesse Klaver en Kati Piri.

De achilleshiel van Timmermans: Israël en de Palestijnen verdelen GroenLinks-PvdA tot op het bot

Terwijl partijleider Frans Timmermans een verklaring tegen Jodenhaat tekende, zat senator Karimi met een ‘arafatsjaal’ in de Eerste Kamer. Hoe het Israëlisch-Palestijnse conflict de achilleshiel van GroenLinks-PvdA werd.

Op initiatief van Mirjam Bikker (ChristenUnie) spreken dertien van de vijftien fractievoorzitters in de Tweede Kamer zich uit tegen antisemitisme.

Bijna alle fractievoorzitters spreken zich uit tegen Jodenhaat. 'Dit moet stoppen. En wel nu'

Voor de meeste fractievoorzitters in de Tweede Kamer is na de verstoring van het concert van zangeres Lenny Kuhr de maat vol. Zij spreken zich in een gezamenlijke verklaring uit tegen wat zij 'Jodenhaat' noemen.