NDjaaroverzicht: april

Nieuws
Sinds het vertrek van Jan Peter Balkenende na de verkiezingsnederlaag in juni 2010 leek het leiderschap van het CDA verdeeld over drie mensen: partijvoorzitter Ruth Peetoom, de tweede man op de lijst Maxime Verhagen en de fractieleider in de Tweede Kamer, Sybrand van Haersma Buma.
redactie
maandag 31 december 2012 om 10:48
NDjaaroverzicht: april
NDjaaroverzicht: april

Als er na de val van het kabinet-Rutte verkiezingen in aantocht zijn, besluit het CDA-bestuur een lijsttrekkerverkiezing te houden. Er doen zes kandidaten mee, onder wie Van Haersma Buma, minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker.

Een tamelijk onbekende kandidaat, de Purmerendse wethouder Mona Keijzer, valt erg in de smaak door haar vlotte verschijning en duidelijke taal. Hier en daar wordt er al rekening mee gehouden dat ze de leiding neemt en zelfs de volgende minister-president zal zijn.

Des te verrassender is het, als Van Haersma Buma al in de eerste ronde als winnaar uit de bus blijkt te komen, en wel met 51,4 procent van de stemmen. Dat is bijna tweemaal zoveel als Keijzer. ND-verslaggever Gerard Beverdam was erbij: Ze baalde wel even van de uitslag, erkende Keijzer ruiterlijk, en ze had graag een tweede ronde gewild.

Terugblikken is aan Van Haersma Buma niet besteed, duidelijke taal evenmin: Ik wil bouwen aan een sterk CDA, dat antwoord geeft op de zorgen van mensen.

ook in mei

De Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), sinds 1854 gevestigd te Kampen, overweegt te verhuizen naar een grote universiteitsstad. Het is een groot nadeel dat we geïsoleerd liggen ten opzichte van de rest van de wetenschappelijke wereld, zegt rector Mees te Velde.

François Hollande volgt Nicolas Sarkozy op als president van Frankrijk. Na afloop rijdt hij in een open auto over de Avenue des Champs-Élysées en raakt doornat van de stromende regen. s Avonds vliegt Hollande naar Berlijn voor een gesprek met bondskanselier Angela Merkel, maar door blikseminslag in het vliegtuig moet hij in eerste instantie terugkeren naar Parijs.

Uit een enquête van het Nederlands Dagblad blijkt dat veel christenen niet goed weten wat er te vieren valt met Hemelvaart.

Auke Siebe Dirk de Leeuw zou tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam een gedicht voorlezen over zijn oudoom Dirk Siebe, die fout was in de oorlog. Maar er komt zo veel reuring van, dat Charlotte Fontijne een ander gedicht voorleest, De stilte spreekt.

De SGPer Pieter Verhoeve (30), advocaat te Dordrecht, wordt burgemeester van Oudewater. Hij is de jongste burgemeester van Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..