AEX sluit 0,7 procent lager

Nieuws
Het Damrak is vrijdag lager gesloten nadat beleggers winst namen omdat het plan van de Republikeinse leider om de fiscal cliff te vermijden onvoldoende steun kreeg. De markt is nu minder optimistisch dat de zeshonderd miljard dollar aan bezuinigingen voor 2013 spoedig ongedaan kunnen worden gemaakt.
NOVUM ABM FN
vrijdag 21 december 2012 om 18:46

De AEX-index vlagde 0,7 procent lager af op 344,12 punten. Op weekbasis sloot de Amsterdamse hoofdindex nagenoeg vlak. In Europa sloot vrijdag ook het merendeel van de andere beurzen met verlies.

Beleggers zagen in het afgeschoten plan van Boehner aanleiding om winst te nemen, aldus Maurice Mureau van Keijser Capital. De vermogensbeheerder wees daarbij op de forse koerswinsten van de afgelopen weken die nu werden verzilverd.

Net als Mureau, stelde analist Christopher Ho van AFS Group dat de december optie-expiratie een non-event was.

Boehner, die zijn eigen partij in het Huis van Afgevaardigden niet achter zijn plan kon krijgen, zei in een verklaring dat het nu aan Obama en de Democratische leider in de Senaat, Harry Reid, is om met een plan te komen om de fiscal cliff ongedaan te maken. Dat kan betekenen dat de de Senaat een wetsvoorstel opstelt dat ook door het Huis kan worden aangenomen. Daarvoor zullen de Democraten wel Republikeinse afgevaardigden achter zich moeten zien te krijgen. De Republikeinen hebben de meerderheid in het Huis.

Volgens econoom Lewis Alexander van Nomura betekent de miskleun van Boehner dat het onwaarschijnlijk is dat er dit jaar nog een akkoord komt. Wij verwachten dat onderhandelingen door zullen blijven gaan in het nieuwe jaar. Mogelijk is de dreiging van het bereiken van het schuldenplafond in februari, of maart op zijn laatst, nodig om een akkoord te forceren, aldus Alexander.

Amerikaans macronieuws was vrijdag wel meevallend, zo stelde Mureau. Orders voor duurzame goederen stegen in november sterker dan verwacht na een opwaarts herziene groei in oktober. Daarnaast bleken de inkomens van Amerikanen in november boven de verwachting te zijn toegenomen, terwijl de persoonlijke bestedingen in lijn met de verwachting stegen. Wel kwam het consumentenvertrouwen lager uit dan voorzien.

KPN (+4,7 procent), dat de hele onder druk stond op het Damrak, maakte vrijdag een deel van het verlies goed door als sterkste stijger te sluiten. Onder de rest van het handje vol stijgers onder meer TNT Express (+0,6 procent) en DE Master Blenders (+0,2 procent).

SBM Offshore (-4,2 procent), dat op donderdag nog fors hoger koerste op de aankondiging dat het nachtmerrie dossier Yme volledig wordt afgeschreven, droeg de rode lantaarn. Analist Michael Roeg van KBC Securities reageerde opgelucht op de afschrijving van Yme van 400 miljoen dollar.

De vraag is echter of de voorziening van 200 miljoen dollar voor een eventuele schikking met klant en operator Talisman Energy afdoende is. Roeg merkt daarbij op dat SBM en Talisman Energy er over eens zijn het platform te ontmantelen. Dat betekent echter niet dat een rechtszaak door Talisman is uitgesloten. KBC Securities verhoogde het advies voor SBM van Accumuleren naar Kopen, maar verlaagde wel het koersdoel echter van 17,00 naar 15,00 euro. Barclays was optimistischer en verhoogde het koersdoel met 2 euro naar 14,30 euro nu een definitieve oplossing voor Yme dichtbij lijkt.

Verder zaten de grondstof gerelateerde aandelen in de hoek waar de klappen vielen. Zo verloor Aperam 1,7 procent. ArcelorMittal (-2,5 procent) kondigde aan 4,3 miljard euro aan goodwill af te schrijven vanwege de slechte Europese staalmarkt.

Boskalis (-0,3 procent) verhoogde voor de tweede keer het bod op Dockwise, waardoor de maritieme dienstverlener uit Breda eindelijk de weerstand tegen de overname door het baggerbedrijf heeft opgegeven. Boskalis lanceerde een bod van 18,50 euro per aandeel na eerdere voorgenomen biedingen te hebben gedaan van 17,20 en 18,00 euro per aandeel. Volgens analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers is de overname van de maritieme dienstverlener uit Breda in kannen en kruiken. Het is voor de twee keer verhoogd, het zal nu wel goed zijn. Het spel is uit, zei Muller.

In de Midkap vielen AMG Advanced Metallurgical Group (-3,3 procent) en ASM International (-2,4 procent), dat het ontslag van 110 werknemers in Singapore aankondigde in negatieve zin op. Imtech deed daarentegen goede zaken met een dagwinst van 3,7 procent.

In de AScX meldde Ballast Nedam (+3,3 procent) een schikking met het Openbaar Ministerie naar aanleiding van malversaties door medewerkers van de bouwer, waarnaar nog een strafrechtelijk onderzoek loopt. Als onderdeel van de schikking betaalt Ballast 5 miljoen euro aan het OM. Daarnaast geeft de bouwer een vordering van 12,5 miljoen euro op de Belastingdienst op. Volgens Ballast heeft de schikking geen consequenties voor de balansverhoudingen en de outlook voor 2012. De bouwer handhaaft dan ook de vooruitzichten.

Borden op de Amerikaanse beurzen kleurden omstreeks de klok van zes rood, waarbij vooral financials het moesten ontgelden. De Dow Jones verloor 1,3 procent, net als de S&P500 index. De Nasdaq daalde 1,5 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..

Afbeelding

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt.