Luister naar

Matchfixing bestaat ook in Nederland

Nieuws
ZEIST - Interpol en de FIFA geven betaald voetbalclubs in Nederland advies hoe zij matchfixing kunnen signaleren. Het lijkt uitgesloten dat iedereen echt schone handen heeft, als kent het Nederlandse voetbal geen schandalen.
Rik Spekenbrink
maandag 17 december 2012 om 09:28

Het is voor de KNVB eigenlijk ook een raadsel. Hoe kan het nu dat overal om ons heen gevallen van matchfixing aan het licht komen, behalve in Nederland. Het idee dat dat bij ons nu eenmaal niet gebeurt, heeft de voetbalbond in elk geval niet. Ik kan me niet voorstellen dat Nederland een witte vlek is tussen de tig landen waar het wel voorkomt, zegt manager competitiezaken van de KNVB, Gijs de Jong.

Betaald voetbalclubs en de voetbalbond kregen vorige week in Zeist bezoek van Interpol en de FIFA. Ze werden voorgelicht hoe matchfixing gesignaleerd en voorkomen kan worden. Matchfixing is het manipuleren van sportwedstrijden door spelers en officials, onder invloed van goksyndicaten. Er gaan honderden miljarden in om.

Toevallig kwam tegelijkertijd aan het licht dat één op de zes Belgische voetballers weleens is benaderd voor omkoping. Een kwart van die spelers hapte ook daadwerkelijk toe, blijkt uit onderzoek van het sociale voetbalnetwerk Zamante onder 945 (anoniem blijvende) spelers. In Nederland zijn voetballers die worden benaderd voor matchfixing verplicht dat te melden. Niet één speler heeft dat ooit gedaan. Terwijl onze competitie misschien wel interessant is, juist omdat die zo integer is, realiseert De Jong zich. Maar we hebben nooit concrete informatie gehad waar we mee verder konden.

belchinees

Wel was er zo nu en dan, zoals de KNVB dat noemt, zachte informatie. Over een wedstrijd met een verdachte uitslag, of dubieuze rode kaarten en een belchinees op de tribune. Daarom gaan we dat soort informatie nu eerder delen met politie en justitie. We hebben die instanties nodig, wij hebben als bond veel te weinig opsporingsmiddelen. Je moet kijken naar geldstromen, naar bankrekeningen, afluisteren.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat, op verzoek van de Tweede Kamer, een diepgaand onderzoek doen naar matchfixing. Dat werd in juli al aangekondigd, maar begint pas komend jaar. Mogelijk dat (oud-)spelers daarin anoniem hun verhaal kunnen doen. Ook wordt gesproken over het inzetten van privédetectives. Los van dat onderzoek neemt de KNVB ook extra maatregelen. Spelers en scheidsrechters mogen straks niet meer gokken. Nu geldt dat alleen voor hun eigen club of wedstrijden. Ook wordt de begeleiding en voorlichting van (jeugd)spelers en scheidsrechters geïntensiveerd. Een hoop moeite dus voor een probleem dat er in Nederland nog niet concreet is.

Wij nemen dit heel serieus. De integriteit van de Nederlandse competities is ons hoogste goed. We zullen wat dieper moeten graven, zegt De Jong. We hebben een filmpje gezien van een speler van Lierse. Keurige jongen, die toch onder invloed raakt van een goksyndicaat. Stel: die jongen komt in Nederland spelen, dan heb je hem al in de competitie geïnfecteerd. En als je competitie niet meer geloofwaardig is, heb je een groot probleem.

Opvallend is overigens dat Tweede Kamerleden Tjeerd van Dekken en Jeroen Recourt (beiden PvdA) concrete informatie zeggen te hebben dat er in de eerste divisie sprake is geweest vanmatchfixing. De twee hebben die informatie afgelopen zomer gedeeld met de Amsterdamse officier van justitie. Maar we horen er nog steeds niets van, zegt Van Dekken. Hij is al anderhalf jaar met de materie bezig. Nu is het aan de instanties. Dat geen Nederlandse speler zich vrijwillig heeftgemeld, begrijpt Van Dekken wel. We hebben het wel over georganiseerde criminaliteit die hierachter zit. Denkmaar niet dat Interpol nu toevallig op bezoek is bij de KNVB. Het gebeurt hier ook.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kostas Tsimikas van Liverpool neemt een corner.

AI-assistent van Google en Liverpool voorspelt corners en geeft voetbaltrainers advies

Heb je als professioneel voetbalteam moeite met corners van tegenstanders? Een nieuw AI-model, TacticAI genaamd, zou soelaas kunnen bieden. Het voorspelt in driekwart van de gevallen naar wie de bal als eerste gaat.

 Irene Schouten: 'Afgelopen dagen reed ik  mijn snelste rondes ooit, maar ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport.'

Drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten (31) stopt met schaatsen. 'Er is een leven naast topsport'

Drie gouden en één zilveren medaille won schaatsster Irene Schouten (31) afgelopen weekend tijdens de WK afstanden in het Canadese Calgary. Toch besloot ze na vijftien jaar topsport te stoppen - voor velen onverwachts.

Kelvin Kiptum. Kiptum liep als een bezetene en legde in sommige weken het zevenvoudige van een marathon af. Die honderden kilometers wierpen al snel hun vruchten af.

'Marathonkomeet' Kelvin Kiptum (1999-2024) wilde atletiekgeschiedenis schrijven

In november liep Kelvin Kiptum over de Coolsingel om het parcours van de Rotterdamse marathon te verkennen. Daar wilde hij zijn wereldrecord aanscherpen. Zondag kwam het Keniaanse wonderkind om het leven bij een auto-ongeluk.

Gio Lippens, de stem van het wielrennen bij de NOS, is met pensioen.

Gio Lippens neemt afscheid als wielercommentator voor de NOS. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank

31 jaar deed Gio Lippens verslag van de Tour de France voor de NOS. Sinds hij besloot vervroegd met pensioen te gaan, schoof hij zonder gêne zijn agenda leeg. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank.

Regillio Simons tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Volendam

Regillio Simons heeft zijn bestemming gevonden: 'Je moet bidden voor de gebrokenheid van de wereld'

Trainer Regillio Simons (50) is aangesteld om het haperende FC Volendam in de eredivisie te houden. Zijn geloof geeft hem daarbij rust. ‘De weelde van de voetbalwereld is een klus waar je mee om moet gaan.’

Voetbaltrainer Jürgen Klopp.

Voor Liverpool-trainer Jürgen Klopp is God een trouwe metgezel: 'Dat is een enorme troost'

Voetbaltrainer Jürgen Klopp stopt aan het einde van het seizoen na negen jaar bij Liverpool. Van de Duitser is bekend dat hij open is over zijn geloof. ‘Als iemand ernaar vraagt, vertel ik over God.’