15 november 2012 om 08:54
Luister naar

Storm op til. En u slaapt?

Vanavond wordt in Amersfoort onder de alarmerende titel De storm steekt op. En u slaapt? een bezinningsavond gehouden over de bedreiging die van het kabinet-Rutte II uitgaat voor christelijke gezinnen, scholen en kerken.

De bijeenkomst wordt georganiseerd vanuit de reformatorische zuil, maatschappelijk belichaamd door onder andere de SGP en het Reformatorisch Dagblad.

Het is opvallend dat de bezorgdheid voor paars zich steeds meer tot dat compartiment van christelijk Nederland lijkt te beperken. Natuurlijk, ook binnen de niet-zware kerken, in het achterland van de EO, ChristenUnie en deze krant met name, is men niet gelukkig met de toenemende ontchristelijking van de (publieke) samenleving.

voldongen feit

Maar hier lijkt men eerder geneigd die ontwikkeling als een voldongen feit te accepteren en te zoeken naar wegen om binnen die nieuwe werkelijkheid niet-christenen te bereiken met het evangelie. En het gesprek aan te gaan met niet-gelovigen om hen te overtuigen voor mens en samenleving.

Dat laatste wil de reformatorische zuil natuurlijk ook. Maar hier ligt een sterker accent op het behouden van christelijke verworvenheden met betrekking tot het onderwijs, het karakter van de zondag, huwelijk en seksualiteit, en het pareren van de aanvallen daarop.

ijver

In dat laatste geval bestaat er een zekere neiging de ruimte voor Gods handelen met en in Nederland gebonden te achten aan de mate waarin daarvoor door de wereldlijke overheid mogelijkheden worden geboden.

Natuurlijk, zo vindt men dat niet en zegt men dat ook niet. Maar de ijver waarmee men allerlei christelijke verworvenheden en vrijheden tracht te verdedigen, wekt weleens de indruk dat de toekomst van het christelijk geloof niet zonder kan.

vervolgd

Daartegenover past een verwijzing naar de vele situaties elders in de wereld waar christenen niet alleen gehinderd, maar vaak ook rechtstreeks vervolgd worden. En waar juist dan vaak een grote openheid is voor het evangelie van Gods genade.

Zoals ook de verwijzing past naar het Nieuwe Testament waar het koninkrijk Gods nergens wordt verbonden met een aardse vormgeving daarvan. Gods rijk kómt.

Eigenlijk heeft het theocratische denken (ook in de vorm van een terugverlangen naar een zogenaamde christelijke samenleving) iets heel aards. Iets diesseitigs: het gaat heel erg over deze kant, over het hier en nu. Met oprechte bedoelingen, maar toch.

inspannen

Christenen moeten zich niet terugtrekken uit de samenleving. Sterker nog: waar mogelijk zullen ze zich inspannen om Gods goede naam publiek te eren en het goede te zoeken voor mens en wereld.

Met C.S. Lewis: ze werken alsof het heil op deze aarde gerealiseerd kan worden. Maar een gekerstende samenleving is hun hier niet beloofd. Dat geeft, ook in opstekende stormen, een zekere ontspanning.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.

Afbeelding

Geert Wilders wil zo graag regeren, dat hij nu ook zijn geliefde Nexit in de ijskast zet

En weer verdwijnt een PVV-kroonjuweel in de ijskast: de nexit, het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Geert Wilders is niets te gek om de kabinetsformatie te laten slagen.

Afbeelding

Haatroepertjes in de klas zijn nog jong. Maar dit is het eerste wat ze moeten leren

Er gaat iets verkeerd, wanneer een Joodse man niet rustig boodschappen kan doen, of als een concert wordt verstoord. ‘Laat niemand meer zwijgen, stop antisemitisme nu’, klonk het in de Tweede Kamer. Maar hoe?