Luister naar

Seniorenmakelaar geeft oudere zetje

Nieuws
ROTTERDAM - De woningmarkt zit op slot, ook in de huursector. Woningbouwcorporaties zetten seniorenmakelaars in om ouderen tot verkassen te bewegen. Dan komen hun woningen vrij voor jongere gezinnen.
Petra Janbroers
donderdag 1 november 2012 om 10:51
Seniorenmakelaar geeft oudere zetje
Seniorenmakelaar geeft oudere zetje

Het huis is te groot, het onderhoud te zwaar en traplopen steeds meer een opgave. Menig oudere huurder zou wel willen verhuizen, maar de drempel is vaak te hoog. Waar moet je naartoe? Hoe zoek je een passende woning? Hoeveel gaat het kosten? Wie helpt met de dozen inpakken en de feitelijke verhuizing?

Uit een peiling van het in bouw en wonen gespecialiseerde onderzoeks- en adviesbureau USP Marketing Consultancy in Rotterdam blijkt dat veertig procent (van duizend ondervraagde) 55-plussers overweegt binnen nu en tien jaar te verhuizen.

onzekerheid

Maar onzekerheid weerhoudt ze. Vooral de jonge of toekomstige senioren tussen 45 en 65 jaar, die in een levensfase zitten waarin ze zich beraden op hun toekomstige woonsituatie, weten niet wat ze willen.

Bijna één op de vier (24 procent) zegt nog niet te weten naar wat voor soort woning hij wil. Een derde (32 procent) twijfelt over zijn financiële mogelijkheden en 38 procent weet niet wáár hij wil wonen. Lastig voor de huurder, lastig voor de woningcorporatie. Want die wil graag doorstroming.

persoonlijke benadering

Steeds meer corporaties zetten daarom een seniorenmakelaar in, in de verwachting dat een gerichte campagne en een persoonlijke benadering oudere huurders over de streep trekken. Daarbij ligt de nadruk op zelfstandig wonen. Het moet wel van de mensen zelf komen, maar je kunt ze over een drempel heen helpen, zegt seniorenmakelaar Maud Godie (43) van Vidomes.

De woningcorporatie in Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Delft en Rijswijk riep de functie vorig jaar speciaal in het leven om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Godie gaat op huisbezoek bij de huurders op leeftijd, noteert hun woonwensen en biedt hulp waar nodig. Geen geval is hetzelfde, vertelt ze. Het is allemaal maatwerk.

verhuizer

Zo wil de een alleen hulp bij het online zoeken naar een passende woning, en de ander een totaalpakket. Uit het onderzoek van USP blijkt dat 23 procent van de 55-plussers bereid is te betalen als de corporatie een verhuizer regelt (inpakken en verhuizen) en 24 procent belangstelling heeft voor een klushulp. Wij kunnen ze in contact brengen met bedrijven die zich speciaal richten op ouderen en rekening houden met hun budget, zegt Godie.

Het is niet altijd eenvoudig een passende seniorenwoning te vinden. Het aanbod verschilt enorm per gemeente. Veel wooncomplexen zijn verouderd en niet op de moderne wensen afgestemd. De oudere van nu is niet dezelfde als de oudere van twintig jaar geleden: hij is mondig, actief, relatief gezond en hecht aan comfort. Hij wil niet meer op een tweekamerflatje, er is vaak behoefte aan een extra kamer, beaamt Godie.

investeren

Met de huidige crisis en de maatregelen in het nieuwe regeerakkoord lijkt het onwaarschijnlijk dat de woningcorporaties op korte termijn veel zullen investeren in nieuwbouw en verbouw. Adviesbureau USP pleit daarom voor meer samenwerking tussen makelaars en corporaties om de woningmarkt open te breken, en niet per se alleen voor senioren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.