Luister naar

s Werelds duurste benzine komt uit de Turkse pomp

Nieuws
ISTANBUL - Veel gemopper bij de Turkse pompstations. Niet gek. Turkije heeft sinds deze week de duurste benzine ter wereld.
Jessica Maas
dinsdag 9 oktober 2012 om 10:17
s Werelds duurste benzine komt uit de Turkse pomp
s Werelds duurste benzine komt uit de Turkse pomp

De regering verhoogt de prijzen om het begrotingstekort te dichten en mijn tekort dan? klaagt de 42-jarige Birol Özkahraman. Hij betaalt sinds de afgelopen week meer voor elektriciteit, voor alcohol én voor benzine. Met 2,08 euro per liter heeft Turkije duurste benzine ter wereld.

Tot vorige week ging die twijfelachtige eer nog naar Noorwegen toe met 2,06 euro per liter. Maar na de laatste belastingverhoging mogen de Turken meer afrekenen bij de pomp. Met als groot verschil dat Noorwegen een van de rijkste landen ter wereld is met een gemiddeld inkomen rond de 55.000 euro. In Turkije ligt is dat rond de 11.000 euro.

prijsstijging

Özkahraman, werkzaam in de auto-industrie, weet het zeker, het blijft niet bij de stijging van de benzineprijzen. Deze verhoging wordt overal doorberekend. De prijzen in de supermarkt gaan omhoog, voor het schoolbusje van mijn zoon moet ik nu maandelijks al 35 lira (15 euro) meer betalen. Hij zucht. Ik krijg aan het eind van het jaar waarschijnlijk tien procent loonsverhoging naar de inflatie. Maar in werkelijkheid zijn de prijzen veel meer gestegen. Alles in dit land is duurder geworden. De inflatie wordt hier berekend op de prijs van een pingpongbal.

Met de belastingopbrengsten wil de Turkse regering het oplopende begrotingstekort terugdringen. Een veel beproefde manier van de regerende AKP. Met name alcohol is de afgelopen jaren onder het bewind van de islamitische AKP fors duurder geworden. Van een liter raki de nationale anijsdrank die na de laatste prijsstijging 32 euro kost, gaat maar liefst 65 procent naar de schatkist. Niet alleen alcohol, ook autos zijn duurder dan vorige week.

belastingen

De kritiek is groot. De auto-industrie vreest teruglopende verkopen, de toeristensector is bang dat de hoge alcoholprijzen toeristen afschrikken en economen waarschuwen voor de gevolgen van de inflatie die nu al rond de negen à tien procent schommelt. Ook Tusiad, de grootse ondernemersorganisatie, reageerde fel. De ondernemers vinden dat het totale belastingsysteem op de schop moet.

Het grote onderliggende probleem is namelijk dat er te weinig directe belastingen worden betaald. De zwarte economie is groot en belasting ontduiken is wijd verspreid, met name bij het midden- en kleinbedrijf. Met hoge taks op producten wordt dit verlies gecompenseerd. Ter illustratie: bijna zeventig procent van de totale belastingopbrengsten is afkomstig van indirecte belastingen. In de meeste OESO-landen ligt dit rond de dertig procent.

protest

Ook ingenieur Erkut Oyus (31) ergert zich aan de belastingpolitiek van de AKP. Ze zijn niet de enige regering die dit doen. Andere landen zoals Griekenland hanteren dezelfde methodes. Maar er is één groot verschil. Daar gaan mensen boos de straat op. Hier niet, iedereen accepteert het.

De Turkse consumentenbond hoopt daar volgende week bij een grote protestactie in het centrum van Istanbul verandering in te brengen. Volgens secretaris Mehmet Imrek is er van een billijk belastingsysteem geen sprake. De gewone man, de werker is de dupe van deze verhogingen. Maar mensen houden uit angst hun mond.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.