Luister naar

Bank moet risicovolle activiteiten afsplitsen

Nieuws
BRUSSEL - Banken die zich op grote schaal bezighouden met risicovolle beleggingen en handel in derivaten zouden gedwongen moeten worden om die activiteiten af te splitsen van de rest van de bank.
Hans de Bruijn
dinsdag 2 oktober 2012 om 19:17

Dat stelt een werkgroep die zich in opdracht van de Europese Commissie heeft gebogen over hervorming van de bankensector in Europa.

Volgens de werkgroep moeten de risicovolle activiteiten strikt worden gescheiden van de spaar- en leenactiviteiten voor consumenten en bedrijven, zodat die niet de rekening gepresenteerd krijgen, als het met die risicoproducten verkeerd gaat en een bank in problemen raakt.

'We moeten er vanaf dat de winsten van de banken voor henzelf zijn en de verliezen voor de belastingbetaler', aldus de voorzitter, de Finse centrale-bankpresident, Erkki Liikanen. 'Spaargeld mag niet langer worden gebruikt om die riskante handeltjes te subsidiëren.'

Als banken meer dan een nog vast te stellen percentage van hun activa gebruiken voor dat soort activiteiten, dan moeten zij die afzonderen. Over dat percentage verschillen de meningen, van vijftien tot 25 procent. De banken willen een zo hoog mogelijke drempel. Ook wil de werkgroep dat de eisen voor de hypotheekverstrekking strenger worden. Zo zou nooit meer dan de waarde van een koopwoning mogen worden uitgeleend.

De Europese Commissie zal zich over de aanbevelingen beraden. Maar eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) wilde dinsdag niet zeggen of en wanneer die tot wetsvoorstellen zullen leiden. Hij is nu druk met de voorbereiding van centraal Europees bankentoezicht en met nieuwe kapitaaleisen, die de banken al veel beperkingen zullen opleggen. Het rapport-Liikanen lijkt daardoor geen prioriteit te hebben.

Het opsplitsen van banken wordt al langer bepleit en wordt in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al op beperkte schaal doorgevoerd.

Voor de Nederlandse banken zal zoiets waarschijnlijk niet veel uitmaken, zei Herman Wijffels, de oud-Rabobank-topman en voormalig voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, die een van de elf leden van de werkgroep was. 'De Nederlandse banken hebben het handelen voor eigen rekening al eerder teruggebracht.'

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.