Iran: VS meten met dubbele maten

Nieuws
PARIJS - Iran heeft de Verenigde Staten zaterdag scherp veroordeeld vanwege de beslissing de Iraanse militante beweging Mujahedeen-e-Khalq (MEK) van de Amerikaanse terrorismelijst te verwijderen. Het toont de dubbele maten waarmee Washington meet, aldus Iran.
NOVUM
zondag 30 september 2012 om 12:45
Iran: VS meten met dubbele maten
Iran: VS meten met dubbele maten

De leden van de MEK, de Iraanse Volksmujahedeen, namen deel aan de islamitische revolutie die in 1979 een einde maakte aan het bewind van sjah Mohammed Reza Pahlavi in Iran. Vervolgens nam de MEK echter de wapens op tegen het Iraanse regime. In de oorlog tussen Irak en Iran in de jaren tachtig streed de groep aan de zijde van Saddam Hussein. Na de Amerikaanse invasie in Irak, in 2003, legde de groep de wapens neer.

We roepen de internationale gemeenschap op om de wil van het Iraanse volk, dat een ander regime wil, te respecteren, zei Maryam Rajavi, het hoofd van de oppositiegroep in ballingschap in Parijs.

Vrijdag zei ze dat de grootste impact in Iran zal worden gezien. De machtsbalans gaat veranderen. De eerste boodschap voor het Iraanse volk is dat het niet bang moet zijn actie te ondernemen en meer demonstraties te houden, zei Rajavi. De angst zal verdampen en dat zal leiden tot de uitbreiding van antiregeringsactiviteiten in Iran.

Volgens Iran gebruikt Washington de groep om Teheran tegen te werken. Er is veel bewijs dat de groep betrokken is bij terroristische activiteiten. De groep van de lijst halen toont dat Amerika met dubbele maten meet als het gaat om terrorisme, berichtte de Iraanse staatstelevisie.

In 2009 werd de MEK verwijderd van de Europese terrorismelijst.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brand Amersfoort dreigt over te slaan naar hoofdkantoor Babboe

Een brand in Amersfoort die dinsdagochtend begon, dreigt over te slaan naar het naastgelegen hoofdkantoor van bakfietsenproducent Babboe. Een woordvoerder van de veiligheidsregio zegt dat de brandweer dit uit alle macht probeert te voorkomen.

Afbeelding

EasyJet schort vluchten naar Israël op tot 27 oktober

De Britse budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft dinsdag alle vluchten naar Israël opgeschort tot 27 oktober vanwege de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten.

Afbeelding

Afsluitdijk (A7) dicht door ongeluk met vrachtwagen

De Afsluitdijk (A7) is dinsdag in beide richtingen dicht, meldt de ANWB rond het middaguur. De afsluiting is het gevolg van een aanrijding tussen een tankwagen en een personenauto in de buurt van de Stevinsluizen bij Den Oever. Daarbij is een man om het leven gekomen.

Afbeelding

Hoogste temperatuur ooit gemeten in Mexico-Stad

In Mexico-Stad is een meer dan 25 jaar oud temperatuurrecord gebroken. Op maandag werd in de Mexicaanse hoofdstad een temperatuur van 34,2 graden gemeten op het weerstation van Tacubaya. Het vorige record stond op 33,9 graden en werd op 9 mei 1998 gemeten.

Afbeelding

OM eist celstraf tegen frauderende pakketbezorger

Tegen de 27-jarige Miranda W. uit het Friese Sint Jacobiparochie heeft het Openbaar Ministerie dinsdag 36 maanden cel geëist, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, voor verduistering in haar dienstbetrekking als pakketbezorger van DHL en een koeriersdienst die werkte voor PostNL.

Afbeelding

Vluchten KLM uitgeweken en geannuleerd door storing

KLM heeft maandagavond vier vluchten laten uitwijken naar het buitenland in verband met de storing in het Nederlandse luchtverkeersleidingssysteem. Twee vluchten gingen naar Brussel, een naar Luik en een naar Parijs, aldus KLM.