Luister naar

Eerste schone tilapia in de super

Nieuws
DEN HAAG-ZAANDAM - De eerste gegarandeerd verantwoord gekweekte tilapia ligt vandaag in het schap. Een enorme mijlpaal op weg naar een geheel duurzaam assortiment kweekvis. De Nederlandse supers willen in 2016 zover zijn. Duurder wordt de tilapia niet, laat Albert Heijn weten.
Jan Trommelen
maandag 20 augustus 2012 om 11:04
Eerste schone tilapia in de super
Eerste schone tilapia in de super

Twee grote kwekerijen in Indonesië kregen als eerste het keurmerk van de Aquaculture Stewardship Council (ASC). Dat komt op de verpakkingen te staan, vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wildgevangen vis. Bijna de helft van alle vis komt tegenwoordig al uit een kwekerij.

Weer een keurmerk zal de consument misschien denken, maar volgens Bas Geerts van de ASC is het bittere noodzaak. De komeetachtige opkomst van de kwekerijsector in Azië en Latijns-Amerika gaat gepaard met een enorme aanslag op het milieu, vervuiling van drinkwater en uitbraken van dierziektes. Er valt goed geld mee te verdienen. Maar als iets zo gillend hard groeit, dan weet je dat het verkeerd gaat.

Hij geeft het voorbeeld van Vietnam waar 90 procent van de pangasius vandaan komt. De Mekongrivier is tegenwoordig een aaneenschakeling van kwekerijen. Maar je hebt het hier over zeer intensieve vishouderij, dus over veel voer, vissenpoep en antibiotica. Dat vervuilt het drinkwatergebied.

De Vietnamese overheid werkt nu volop mee met de ASC, geschrokken door het wegvallen van de export naar Duitsland vorig jaar. Duitsers lustten de goedkope vis niet meer na het zien van de ARD-reportage Die Pangasius-lüge. De bassins zaten zo vol dat de vis amper kon zwemmen en de kwekerij gebruikte vijftig soorten antibiotica en bestrijdingsmiddelen.

Twaalf soorten vis en schelp- en schaaldieren zullen het keurmerk krijgen. Binnen een paar weken krijgen ook de eerste pangasius-kwekerijen het keurmerk, begin 2013 volgen kwekerijen van mosselen, oesters en zalm.

duurder voer

Geerts is bij ASC verantwoordelijk voor de eisen waaraan de kwekerijen moeten voldoen. Het voer is het belangrijkste dat de kwekers moeten veranderen. Dus voer waarin bijvoorbeeld minder vismeel zit, maar meer plantaardig eiwit. En voer dat langzamer naar de bodem zinkt, zodat een groter deel wordt opgegeten.

Maar dat voer is duurder. Geerts: Veel kwekers kunnen veel efficiënter voeren, maar ze missen de kennis. Dan gooien ze extra voer in het water in de hoop dat de vis sneller groeit.

De inspecteurs zullen ook letten op de arbeidsomstandigheden in de kwekerijen en de visfabrieken, zoals dat wordt geprobeerd bij de naaiateliers. Trekkers van het ASC zijn het Wereld Natuur Fonds en het Initiatief Duurzame Handel. Maar het zijn de grote supermarktconcerns van Canada en West-Europa die vragen om verduurzaming van de kweekvis.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.