Luister naar

Langstudeerder blijft bestaan, nog wel

Nieuws
DEN HAAG - Studenten die vanaf 1 september 2012 meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen bij hun studie, moeten voorlopig de zogenoemde langstudeerdersboete betalen. De rechter oordeelde woensdag dat de overheid zonder problemen extra geld van hen mag vragen. Alleen deeltijdstudenten worden deels ontzien.
Annemieke Kooper
woensdag 11 juli 2012 om 19:40

De studentenbonden ISO en LSVb en de LKvV, de koepel van studentenverenigingen, zijn teleurgesteld over de uitspraak. Zij spanden een rechtszaak aan tegen de Staat omdat ze de maatregel niet eerlijk vinden. Veel studenten wisten bij het begin van hun studie namelijk niet dat ze een boete, die kan oplopen tot ruim drieduizend euro per jaar, konden krijgen. Ze hebben dus niet op de maatregel kunnen anticiperen, redeneren de organisaties.

Deeltijdstudenten worden daarbij in hun ogen onevenredig getroffen omdat zij bijna per definitie langstudeerder zijn.

verkiezingsprogramma

De rechter gaf de studenten op dat laatste punt gelijk. Alleen die groep studenten die zich voor 1 februari 2011 heeft ingeschreven voor een deeltijdstudie en niet treuzelt met studeren, moet worden ontzien, zei hij.

Toch is het niet gezegd dat de boete lang zal blijven bestaan. Terwijl de bonden zich nog beraden of ze eventueel in hoger beroep willen gaan, zijn alle ogen alvast gericht op de politiek. Die heeft de macht verder aan de wet te sleutelen. PvdA en VVD hebben expliciet in hun verkiezingsprogramma respectievelijk conceptverkiezingsprogramma opgenomen het liefst van de boete af te willen. Ook SP, D66 en GroenLinks staan daar welwillend tegenover.

sociaal leenstelsel

Maar dat komt niet voor niets. Er gaan tegelijkertijd al maanden stemmen op om een sociaal leenstelsel in te voeren, in ieder geval voor masterstudenten. Studenten zouden dan niet langer hun maandelijkse studiefinanciering cadeau krijgen, maar deze moeten lenen.

Dat kost hen al snel bijna dertienduizend euro voor hun hele opleiding en drieduizend voor een masterstudie. Bovendien krijgen niet alleen langstudeerders daarmee te maken, maar alle studenten.

Dit voorjaar oordeelde de Tweede Kamer dat een besluit hierover zou worden overgelaten aan een nieuwe regering. Na de verkiezingen van 12 september kunnen de zaken er dus zomaar heel anders voor staan. 'De vraag is straks wat we liever hebben, een boete of een sociaal leenstelsel', erkent Thijs van Reekum, voorzitter van ISO. 'Al blijft de langstudeerdersmaatregel altijd een perverse maatregel.'


'Ik begin alvast met sparen'

Met gespitste oren luisterde Mark Posthumus (21), vierdejaars rechten, naar het oordeel van de Haagse rechter. Binnen vijf minuten wist de jurist in spe hoe laat het was. 'Had ik er in zijn plaats gezeten, had ik waarschijnlijk anders geoordeeld', lacht hij. 'Maar ik voelde het meteen aankomen: Die langstudeerdersboete blijft bestaan.'

Posthumus was een van de weinige studenten die gisteren aanwezig waren in de rechtszaal om te horen hoe het zou aflopen met de door studenten zo gehate boete. Hoe anders was dat in mei toen de studenten en de overheid voor de rechter hun zegje mochten doen. Studenten zeiden toen dat ze de boete oneerlijk vinden. De overheid betoogde hen te willen aansporen sneller af te studeren omdat een student de maatschappij nu eenmaal veel geld kost. De ruim honderdvijftig aanwezigen pasten toen niet eens in de rechtszaal.

Maar dankzij de vakantie, storingen op het spoor en een rechtstreekse uitzending van de NOS, bleef de zaal ditmaal half leeg. Alsof de studenten wisten dat ze bakzeil zouden halen bij de rechter en zij zich daarbij al bij voorbaat hadden neergelegd.

Niets is minder waar, stellen de studentenorganisaties die de rechtszaak aanspanden. Ze zullen, menen ze, strijden tot het bittere eind om alsnog de gehele wet van tafel te halen. De verkiezingen bieden wat dat betreft hoop, zegt Jan Boers, kersverse voorzitter van de Landelijke Kamer van Verenigingen. 'Je weet het maar nooit wat gebeurt. De VVD-staatssecretaris die de maatregel doorvoerde is van de partij die er nu zelf vanaf wil.'

Vooralsnog zijn alleen bepaalde deeltijdstudenten gevrijwaard van de boete, oordeelde de rechter. De rest van de studenten heeft gewoonweg pech gehad. Posthumus, die volgens de definitie van de wet niet snel genoeg studeert, begint naar eigen zeggen morgen alvast maar met sparen voor die boete die hij na de zomer kan verwachten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’