Luister naar

Supermarkt moet oud brood gewoon verkopen

Nieuws
NIJKERK - Supermarkten moeten oud brood gewoon verkopen, vindt Louise Fresco, hoogleraar duurzaamheid aan de Universiteit van Amsterdam. Dat brood is volgens haar nog prima te eten.
Chris van Alem
donderdag 14 juni 2012 om 16:41
Supermarkt moet oud brood gewoon verkopen
Supermarkt moet oud brood gewoon verkopen

Volgens Fresco is het 'te gek voor woorden dat supermarkten aan het eind van de dag het brood weggooien omdat klanten het de volgende dag niet meer willen kopen omdat het oud is'. Daar zou eens flink actie tegen moeten worden gevoerd, aldus Fresco donderdag in Nijkerk tegen een gezelschap boeren uit de hele wereld dat deze dagen gast is van de Rabobank.

Fresco - tussen 2000 en 2006 adjunct-directeur van de Wereld Voedselorganisatie FAO in Rome - bekritiseerde ook de neiging van consumenten om voedsel weg te gooien waarvan de op de verpakking afgedrukte houdbaarheidsdatum is overschreden. 'Mensen denken gauw dat voedsel een risico is terwijl je het kunt vertrouwen. Een pak spaghetti of rijst dat maanden over de datum is, kun je nog prima gebruiken.'

Volgens de hoogleraar heeft met name de betere opgeleide middenklasse vreemde gedachten over voedsel. 'Zij denken hoe intensiever de productiewijze van het voedsel is, des te groter de risico's'. Volgens haar heeft deze groep 'geen idee' hoe voedsel tot stand komt. 'Men koestert nostalgische gedachten over kleinschaligheid. Dat gat tussen romantiek en realiteit moet worden gedicht.'

Biologische landbouw is niet zo goed als het lijkt, aldus Fresco. 'Op de verpakking daarvan zou, net als bij sigaretten, eigenlijk moeten staan dat het slecht is voor je gezondheid. Als je met biologische landbouw het wereldvoedselprobleem wilt oplossen heb je zes keer zoveel landbouwgrond nodig als nu.'

Fresco, afgestudeerd aan de landbouwuniversiteit van Wageningen stelt dat hoe efficiënter de landbouw produceert, hoe meer het milieu wordt gespaard. Mensen weten veel te weinig van voedselproductie, milieu en gezondheid, zegt ze. Kinderen zouden daar op school meer over moeten leren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.