Luister naar

Nederland ziet niets in plannen Merkel

Nieuws
BRUSSEL/DEN HAAG - Nederlandse politici reageren afwijzend op het plan van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om stapsgewijs meer bevoegdheden over te dragen aan de Europese Unie. De bondskanselier zei donderdag dat de enige uitweg uit de financiële crisis 'meer Europa' is.
Hans de Bruijn Lianne Sleutjes
donderdag 7 juni 2012 om 19:07
Nederland ziet niets in plannen Merkel
Nederland ziet niets in plannen Merkel

De Europese regeringsleiders moeten dat volgens haar eind deze maand, op hun top in Brussel, ook uitspreken. Maar waartoe dat concreet moet leiden, zei zij niet. Deze top zal ook niet meteen tot ingrijpende besluiten leiden. Volgens haar moeten desnoods een beperkt aantal gelijkgestemde landen een kopgroep vormen.

De meeste fracties in de Tweede Kamer reageren negatief. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma ziet niets in de politieke federatie die Merkel volgens hem lijkt na te streven.

'Wat ik wel goed zou vinden is dat landen elkaar aan de afspraken kunnen houden, samenwerken op kerntaken. Als landen hun begrotingen niet op orde hebben, hebben we daar allemaal last van.'

De grootste opdracht nu is volgens hem de acute crisis te bestrijden. 'Nederland heeft zijn zaakjes op orde, zuidelijke landen niet. Daar maak je niet zo even een eenheid van', aldus Van Haersma Buma.

crisis

Ook PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat Europa eerst moet kijken hoe het uit de crisis komt. Dat is volgens hem niet door te bezuinigen zoals Merkel voorstaat. Op langere termijn is een politieke unie een 'mogelijke ontwikkeling', meent Samsom.

De VVD wordt 'niet blij' van Merkels plannen. 'Maar zij is niet erg concreet. Ik zie toch echt niet dat Brussel gaat bepalen hoe Duitsland zijn geld uitgeeft', zegt VVD-Europaspecialist Klaas Dijkhoff.

Erg druk maakt hij zich voorlopig niet. 'De Europese soep is vaak gazpacho voor ze gegeten wordt.'

Van PVV-leider Geert Wilders kan Merkels idee direct de prullenbak in. SP-leider Emile Roemer meent dat 'ze in Europa doordenderen en zich nergens meer voor schamen'.

Het rijke Duitsland staat onder grote druk van veel partners in de eurozone om zich soepeler op te stellen bij het helpen van landen in financiële nood. Zo is er kritiek op de weigering tot nog toe van Berlijn om de op omvallen staande Spaanse bankensector met gerichte steun te helpen. Ook verzet Merkel zich, net als Nederland, tegen de uitgifte van euro-obligaties, waardoor probleemlanden makkelijker aan geld zouden kunnen komen.

teugels

Duitsland vreest dat zulke maatregelen de probleemlanden ertoe zullen brengen de financiële teugels te laten vieren. Merkel is alleen bereid om over de brug te komen als dat gepaard gaat met een nog grotere Europese integratie, waarbij Europa een doorslaggevende stem krijgt in het financieel-economische beleid van de lidstaten. Maar zo'n 'economische regering' ligt niet alleen in Den Haag maar ook in veel andere hoofdsteden, én in de Duitse Bondsdag, zeer gevoelig.

Een werkgroep van de voorzitters Herman Van Rompuy (Europese Raad), José Manuel Barroso (Europese Commissie), Jean-Claude Juncker (Eurogroep) en Mario Draghi (Europese Centrale Bank) bereidt een actieplan voor om tot meer politieke financiële samenwerking te komen. Zij hebben bij diverse gelegenheden al gepleit voor meer, vérgaande bevoegdheden voor de EU.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.