Kamer stemt in met omstreden verhoging AOW-leeftijd

Nieuws
DEN HAAG - De Tweede Kamer debatteert vandaag en morgen (woensdag en donderdag) over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. Werkgevers en vakbonden sloten daarover vorig jaar een AOW- en pensioenakkoord, tot woede van grote vakbonden zoals FNV Bondgenoten en AbvaKabo FNV.
NOVUM
dinsdag 31 januari 2012 om 19:03
Kamer stemt in met omstreden verhoging AOW-leeftijd
Kamer stemt in met omstreden verhoging AOW-leeftijd

Gedoogpartner PVV blijft fel tegen, evenals de SP. Langer doorwerken is volgens hen niet nodig. D66 en GroenLinks zijn om een heel andere reden tegen. Zij vinden het gekozen tempo veel te laag. D66 wil de AOW-leeftijd liefst al vanaf 2013 elk jaar drie maanden verhogen. Toch staat de uitkomst van het debat al op voorhand vast, omdat oppositiepartij PvdA het kabinet aan een meerderheid helpt.

Waar gaat het ook alweer over? Het kabinet wil de AOW- en pensioenleeftijd verhogen naar 66 in 2020 en 67 in 2025. Langer doorwerken is volgens vrijwel alle deskundigen onvermijdelijk omdat we met z'n allen steeds ouder worden. De overheid is daardoor steeds meer kwijt aan AOW-uitkeringen. Steeds minder werkenden moeten de daarvoor benodigde premies opbrengen. Ook voor pensioenfondsen loopt de rekening op omdat ze steeds langer pensioenen moeten uitbetalen.

- Wat levert de AOW-leeftijdsverhoging op?

Langer doorwerken houdt in dat er langer premie wordt betaald en dat er korter van pensioenuitkeringen (AOW of aanvullend pensioen) wordt genoten. Alleen al voor de staat lopen de voordelen op termijn op tot meer dan 4 miljard euro per jaar. Pensioenfondsen zijn gemiddeld zo'n 6 procent beter af voor elk jaar dat er langer wordt doorgewerkt.

- Wat betekent de verhoging van de AOW-leeftijd?

Voor werknemers die voor 1956 zijn geboren niets. Zij worden ontzien en kunnen alsnog op hun 65e van hun pensioen en AOW gaan genieten. Wie na 2020 toch op zijn 65e wil stoppen met werken, mag dat doen, maar levert dan wel levenslang zo'n 6,5 procent van de AOW-uitkering in. Als de AOW-leeftijd eenmaal naar 67 is verhoogd, levert stoppen op je 65e zelfs levenslang een twee maal 6,5 procent lagere uitkering op.

- Geldt dat voor iedereen?

Nee, mensen met een laag inkomen en een klein aanvullend pensioen, doorgaans ook mensen met zware beroepen, kunnen ook in 2025 toch eerder stoppen zonder grote korting op de AOW. Die korting blijft in hun geval beperkt tot maximaal drie procent, zo heeft het kabinet toegezegd aan de PvdA. Zonder die toezegging dreigden de sociaaldemocraten de verhoging van de AOW-leeftijd te torpederen.

- Wat merken we er vóór 2020 al van?

Gepensioneerden krijgen al vanaf 2013 een iets hogere AOW-uitkering. In het pensioenakkoord tussen de sociale partners en het kabinet is vastgelegd dat de AOW-uitkering tussen 2013 en 2028 jaarlijks 0,6 procent extra verhoogd wordt bovenop de jaarlijkse aanpassing van de AOW-uitkering aan de gemiddelde cao-loonstijging. De AOW wordt daardoor meer welvaartsvast. Daar staat tegenover dat de aanvullende pensioenen juist minder zeker zullen worden, als de pensioenwetgeving straks ook is aangepast. Dat gaat, omdat het technisch zeer gecompliceerd is, op zijn vroegst in 2014 gebeuren.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Loonstijging pakt in nieuwe cao-afspraken minder hoog uit

De lonen gaan niet meer zo hard omhoog in nieuwe cao-afspraken. AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers, meldt dat de loonafspraken in maart gemiddeld 5,3 procent bedroegen.

Afbeelding

Acht jaar cel voor doodrijden gezin in Rotterdam

De 30-jarige Suraj A. uit Den Haag is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van het dodelijke ongeluk dat op tweede kerstdag 2022 in Rotterdam een gezin het leven kostte.

Afbeelding

Oorlogskabinet Israël weer bijeen om aanpak Iran te bespreken

Het Israëlische oorlogskabinet komt dinsdag bijeen. Er wordt dan opnieuw overlegd over hoe gereageerd moet worden op de grote Iraanse drone- en raketaanval van afgelopen weekend, zegt een ingewijde tegen Reuters.

Afbeelding

Kabinet wil door met verbod contante betalingen boven 3000 euro

Het demissionaire kabinet wil door met de invoering van een verbod op contante betalingen boven de 3000 euro. De Tweede Kamer besloot vorig jaar de antiwitwaswet waar dat deel van uitmaakt, pas te behandelen als er een nieuw kabinet zit.

Afbeelding

Eindhoven Airport rekent op grote drukte in meivakantie

Eindhoven Airport rekent op flinke drukte met vakantiegangers in de meivakantie. Volgens de luchthaven worden dagelijks tussen de 20.000 en 24.000 vertrekkende en aankomende passagiers verwacht. De drukste dagen zijn dan de vrijdag, zondag en maandag.

Afbeelding

Denen in actie om kunst te redden uit brandende beurs Kopenhagen

In Denemarken worden verwoede pogingen gedaan om kunst en historische voorwerpen te redden uit het brandende historische beursgebouw in Kopenhagen. De hulpdiensten, werknemers van de Kamer van Koophandel en passanten helpen bij het wegdragen van schilderijen en andere werken.