Luister naar

Klagende luchtreiziger staat met lege handen

Nieuws
DEN HAAG - Wie wegens vertraging geld claimt van de luchtvaartmaatschappijen, blijft meestal met lege handen achter. Het aanwijzen per 1 januari van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) als officieel klaagloket, verhelpt daar niks aan.
Koos van Wees
maandag 2 januari 2012 om 08:48

De Europese wetgeving is duidelijk: wie meer dan drie uur vertraging heeft op een vlucht heeft recht op een vergoeding van minimaal 250 euro en maximaal 600 euro. Jammer alleen dat de luchtvaartmaatschappijen vrijwel standaard elke claim naast zich neerleggen.

Klagende passagiers konden zich dan tot voor kort wenden tot de Geschillencommissie Luchtvaart. De commissie was na een aarzelend begin nauwelijks op stoom gekomen of de maatschappijen bliezen hem op, omdat bijvoorbeeld EasyJet en British Airways niet waren aangesloten. De werkelijke reden was dat de commissie veel vaker in het voordeel van klagende passagiers oordeelde dan de maatschappijen wenselijk vonden, aldus sceptici.

De opheffing kwam vrij snel nadat staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) had aangekondigd maatschappijen te dwingen lid te worden van de commissie. Dat bleek wettelijk niet haalbaar. Nu moeten passagiers zich per 1 januari maar wenden tot de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat, heeft Atsma bedacht. Die ziet al toe op naleving van de wet door de maatschappijen, en kan boetes opleggen als die in gebreke blijven.

De consumentenorganisaties zijn sceptisch. Passagiers die klagen bij de IVW schieten daar niet veel mee op, omdat die de maatschappijen niet kan dwingen per ommegaande de wettelijk vastgelegde compensatie over te maken. Het had de staatssecretaris gesierd als hij de IVW meteen de wettelijke bevoegdheid had gegeven om compensatie af te dwingen, oordeelt Sandra de Jong van de Consumentenbond. Nu heeft de IVW op dat gebied geen enkele bevoegdheid.

Hendrik Noorderhaven van de stichting EU-Claim, die bij de rechter voor duizenden klagende passagiers compensatie heeft binnengehaald, bevestigt dat. De IVW onderzoekt en zegt tegen de klagende passagier: Je hebt gelijk, maar moet zelf maar zien hoe je je geld krijgt. Ga maar naar de rechter. Voor een individuele passagier is dat nauwelijks te doen. Waarbij Noorderhaven aantekent dat de meeste passagiers niet eens weten hoe ze de IVW kunnen vinden.

vertragen

Volgens Noorderhaven zijn maatschappijen maar uit op één ding: de procedure zo lang mogelijk vertragen. De vervaltermijn voor dit soort klachten is twee jaar. Je moet binnen die tijd een rechtszaak beginnen, anders verlies je je rechten. Zo weten de maatschappijen steeds duizenden zaken over de rand te laten vallen. De opstelling van Atsma helpt de passagier daarbij niet. Hij wil wachten op de uitspraak in een aantal rechtszaken die zijn aangespannen. In één van die zaken is bepaald dat het Europese Hof zich erover moet buigen.

Een uitspraak van het Europese Hof levert jurisprudentie op, meent Atsma. Als de beantwoording er eenmaal is, dan verwacht ik dat luchtvaartmaatschappijen sneller zullen uitbetalen. Alle juridische mogelijkheden zijn dan immers uitgeput, vertelde Atsma de Kamer. Dat zou dan ook de mogelijkheden verruimen om als passagier via de IVW je gelijk te halen, schrijft hij.

Maar de Consumentenbond vindt dat Atsma daarop niet moet wachten, en de IVW sowieso meer wettelijke bevoegdheden moet geven. Dat hij dat niet doet, is een keuze voor de luchtvaartsector, constateert de bond. Een woordvoerder van de staatssecretaris zegt dat meer bevoegdheden weinig uithalen als luchtvervoerders het toch op rechtszaken laten aankomen. Klagende passagiers staan hoe dan ook met lege handen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.