Luister naar

Verzet tegen massagraven Filipijnen

Nieuws
MANILLA - Een deel van de bewoners van de Filipijnse steden Cagayan de Oro en Iligan is het er niet mee eens, dat de autoriteiten slachtoffers van de vloedgolf van afgelopen zaterdag laten begraven in massagraven. Maar de autoriteiten zeggen niet anders te kunnen.
redactie buitenland
maandag 19 december 2011 om 19:43
Verzet tegen massagraven Filipijnen
Verzet tegen massagraven Filipijnen

Zeker 713 doden waren maandagmiddag geteld op het Filipijnse eiland Mindanao. Maar de kans is groot dat het dodental verder oploopt. Want er werden op dat moment ook nog 563 mensen vermist.

En terwijl tienduizenden door de tropische storm Washi dakloos geraakten tijdelijk onderdak hebben gevonden in opvangcentra, hopen de lichamen van zijn omgekomen Filipino's zich op bij rouwcentra en mortuaria.

opgestapeld

Burgemeester Lawrence Cruz van het circa 320.000 inwoners tellende Iligan: 'Er zijn zo veel niet-geïdentificeerde lichamen. Ze liggen opgestapeld buiten mortuaria en we kunnen ze nergens kwijt. De lijkkisten zijn ruimschoots op en ook formaldehyde, om ontbinding tegen te gaan, is er niet meer. De lijken beginnen te rieken en moeten om gezondheidsredenen snel begraven worden.'

Volgens Liddy Villarin, gezondheidsfunctionaris in Iligan, worden niet-geïdentificeerde lichamen in massagraven begraven, nadat ze eerst verpakt zijn in individuele lijkzakken. Op die zakken zijn de lichaamskenmerken van de overledenen aangegeven, zodat de lichamen eventueel later voor identificatie kunnen worden opgegraven.

Niet iedereen legt zich echter bij deze beslissing neer. Op Mindanao leven veel rooms-katholieken. Onder hen zijn er die een massabegrafenis als onchristelijk beschouwen en die willen dat de lichamen langer boven de grond bewaard blijven, om familieleden langer de gelegenheid te geven, ze op te halen. Burgemeester Vicente Emano van Cagayan de Oro (500.000 inwoners) riep gisteren een vergadering bijeen om het probleem te bespreken.

kinderen

Inmiddels is het water aan het zakken en komt de hulpverlening op gang. Volgens Benito Ramos, chef van de Filipijnse Dienst Rampenbestrijding is er nu vooral behoefte aan drinkwater en bouwmaterialen.

Maar volgens John Salva, die namens World Vision betrokken is bij de hulpverlening in Cagayan de Oro, zijn ook kant-en-klare voedingsmiddelen erg welkom. 'Zelfs als mensen in staat waren om hun rijst te redden, dan is er geen veilig drinkwater of elektriciteit om te koken.' World Vision zelf deelt voedsel, tenten en dekens uit aan 10.000 families. Verder richt de organisatie kindvriendelijke speelplekken in, waar kinderen die de ramp hebben overleefd, samen kunnen spelen en kunnen praten over wat ze hebben meegemaakt. Voor hen is psychosociale hulp aanwezig.

Inmiddels liggen de Filipijnse autoriteiten onder vuur. Zij zouden niet genoeg hebben gewaarschuwd voor de ernst van de storm.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.