Luister naar

Pete Greig: Gebed moet eenvoudig zijn

Nieuws
HOUTEN - We hopen dat mensen meer gaan nadenken over het belang van gebed, zegt Jan Bakker, directeur van Alpha-cursus Nederland.
Heleen Dekens
zaterdag 19 november 2011 om 21:29
Pete Greig: Gebed moet eenvoudig zijn
Pete Greig: Gebed moet eenvoudig zijn

Ongeveer driehonderd mensen kwamen zaterdag naar een gebedsconferentie in Houten, die werd gehouden op initiatief van Alpha-cursus Nederland. Pete Greig is gebedspredikant in een kerk in Engeland, waar de Alpha-cursus vandaan komt. Hij is ook medeoprichter van 24 uur gebed, een initiatief waarin door verschillende mensen met behulp van een gebedsrooster 24 uur per dag gebeden wordt.

Op de gebedsconferentie die Alpha-cursus en andere organisaties zaterdag in Houten voor de vierde keer samen organiseerden, gaat Greig in twee lezingen in op het belang van het gebed. In Nederland is Johan den Hartogh coördinator van de beweging 24-7 gebed, waarbij de 24 staat voor vierentwintig uur gebed per dag, en de 7 voor zeven dagen per week. Hij geeft op de conferentie een workshop over dat initiatief. Andere workshops gaan over eerlijk en intiem omgaan met God, of bijvoorbeeld over profetisch bidden.

Het is leuk om tijdens deze workshop ervaringen over gebedshuizen met anderen uit te wisselen, aldus een deelneemster. Door de kracht van gebed verandert God levens, vertelt Greig in zijn eerste lezing. Als er dingen in het leven onzeker zijn, bijvoorbeeld een baan of woonplek, moet je volgens Greig daarmee naar God gaan.

Hij wijst erop dat Jezus dat ook deed, toen hij voor grote veranderingen in zijn leven stond en noemde de nacht in Getsemane als een voorbeeld. Volgens Greig is er een aantal aspecten waarop gelet moet worden bij het bidden. Geestelijke macht is er daar een van. Zijn we ons ervan bewust dat we verwikkeld zijn in een strijd tegen geestelijke machten, en dat we soms moeten doorzetten om God te bereiken?, aldus de Brit. Jezus vertelt in een van zijn gelijkenissen dat we altijd moeten blijven bidden.

Een gebed moet altijd eenvoudig en echt zijn en we mogen God op zijn beloften in de Bijbel aanspreken, houdt Greig zijn gehoor verder voor. Daarbij gaat het er niet om dat we God vragen "amen" te zeggen op de dingen die wij vragen, maar dat wij "amen" zeggen op wat God met ons wil.

In zijn tweede lezing vertelt Greig hoe je kunt bidden. Volgens hem ervaren mensen vaak obstakels, waardoor ze niet bidden. Mensen zijn bang dat het weinig zin heeft, of vinden het saai. Bidden is niet saai, stelt hij. Om bidden zinvol, leuk en dynamisch te maken, noemt hij verschillende gebedsmodellen: Een gebedsbijeenkomst, een 24 uur gebed of bidden in kleine groepen in stilte of juist met muziek. Tussen lezingen, samenzang en workshops door laten mensen voor zich bidden; ook zijn er deelnemers die gaan bidden in een speciaal ingerichte gebedsruimte.

Het mooie aan deze dag noemt Jan Bakker de praktische kant ervan. Mensen zeggen wel dat ze bidden, maar wat betekent het voor jou en hoe doe je dat? Het zou gaaf zijn, als mensen daarop een antwoord krijgen. Aan het eind van de dag gaan de deelnemers bidden, onder leiding van Greig en de aanbiddingsband. In wisselende groepen en aan de hand van bijbelteksten vraagt Greig mensen in de zaal, te bidden voor bijvoorbeeld de maatschappij, de kerken in Nederland en hun buurt. Daarna klinkt een lied en korte tijd later is het muisstil in de hele zaal.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Patrick van der Linden (48), Niels Stouten (30) en Lia Verhaar (46)

De muziek van Bach verwondert deze mensen: 'De Johannes-Passion laat Jezus al 300 jaar als Heer zien'

De Johannes-Passion van Bach bestaat 300 jaar. Daarom wordt het stuk dit jaar extra vaak uitgevoerd tijdens de passietijd. Drie liefhebbers over hun ervaringen: 'Al ken ik het stuk goed, elke uitvoering is weer anders.'

De helft van de Duitse bevolking vindt dat het dansverbod op Goede Vrijdag wel wat versoepeld mag worden.

Waarom dansen op Goede Vrijdag is verboden in Duitsland en dat voorlopig zo blijft

Dansen in discotheken is op Goede Vrijdag verboden in Duitsland. Lang niet iedereen is het eens met het ‘dansverbod’. Toch blijft het van kracht. ‘Juist in onze tijd is het goed om even stil te staan.’

Petraeus werd uitverkoren om de serie te schieten, onder andere in de Armeens Apostolische Kerk Surp Hoki.

Voor zijn bekroonde fotoserie bezocht Bram 36 migrantenkerken. 'Soms is het prachtig, soms totale herrie'

Zesendertig zondagen ging fotograaf Bram Petraeus naar een migrantenkerk. Voor zijn fotoserie krijgt hij de Zilveren Camera 2023, een journalistieke prijs. 'Na een paar zondagen heb ik toch maar oordopjes meegenomen.'

Job Aantjens en Gerrita van de Haar komen uit dezelfde reformatorisch traditie, maar gaan verschillend om met hun homoseksualiteit.

Allebei christen en homo: Job leeft celibatair, Gerrita heeft een relatie. 'God geeft mij hier rust over'

Wat doe je als je als jonge christen ontdekt dat je homo bent? Job Aantjes (20) en Gerrita van de Haar (32) in gesprek over hun ervaringen. ‘Niet al mijn familieleden komen nog op de koffie, nu ik samenwoon met een vrouw.’

Afbeelding

Kleurrijk nieuw jaar voor hindoes

Ieder jaar in februari of maart breken grote delen van India uit in een kleurrijke feestvreugde. Tijdens het Holi-feest vieren hindoes zowel nieuwjaar als de overwinning van het goede op het kwade, van de lente op de winter.

Blindentolk Hilbert Geerling tolkt live bij The Passion in Zeist op 28 maart

Dankzij Hilbert kunnen ook blinden The Passion 'zien'. 'Het werkt als een tierelier'

Kippenvel krijgen van The Passion terwijl je het niet kunt zien. Blindentolk Hilbert Geerling maakt dat mogelijk op Witte Donderdag. ‘Als iedereen begint te lachen, moet ik zorgen dat een blinde op hetzelfde moment lacht.’