Beurzen nemen gas terug

Nieuws
AMSTERDAM - De Europese beurzen namen woensdag wat gas terug. Na de sterke opmars in de afgelopen dagen, waarbij werd vooruitgelopen op mogelijke nieuwe plannen om de schuldencrisis aan te pakken, wachten beleggers nu eerst de details van deze plannen af.
anp
woensdag 28 september 2011 om 11:45

“De beurzen maken even een pas op de plaats. Het is echter een positief signaal hoe goed we blijven liggen rond de slotniveaus van dinsdag, De politici zijn er nu wel van overtuigd dat er iets moet gebeuren en beleggers rekenen erop dat er iets gaat gebeuren”, aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management. De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,5 procent lager op 280,67 punten. De MidKap-index won 0,2 procent tot op 470,04 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen daalden de beurzen tot 0,6 procent. Beleggers bleven de ontwikkelingen rond de voortslepende Europese schuldencrisis scherp in de gaten houden. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, liet tijdens zijn jaarlijkse toespraak over ‘de staat van de unie’ voor het Europees Parlement weten dat de oplossing van de eurocrisis geen sprint is, maar een marathon. Barroso benadrukte dat Griekenland “een lid is en blijft van de eurogroep”. Hij stipte ook kort de mogelijkheid tot invoering van euro-obligaties aan. Daarnaast is de Europese Commissie het volgens de voorzitter eens geworden over de invoering van een bankentaks in de 27 EU-landen. De Britse zakenkrant Financial Times meldde woensdag dat er in de eurozone verdeeldheid is ontstaan over de voorwaarden van het tweede steunpakket voor Griekenland van 109 miljard euro. Volgens de krant vinden 7 van de 17 lidstaten dat banken een groter verlies moeten slikken op de Griekse staatsobligaties. In Amsterdam was navigatiebedrijf TomTom de grootste verliezer met een min van 3,9 procent. De financiële fondsen ING en Aegon, die de opmars in de afgelopen dagen aanvoerden, zakten 2,9 en 1,1 procent. Pakketbezorger TNT Express was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van 2 procent. Chemieconcern DSM profiteerde van een adviesverhoging door zakenbank JP Morgan en volgde met een winst van 0,9 procent. Bedrijfsnieuws was verder schaars. De euro was 1,3617 dollar waard tegen 1,3605 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 83,77 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,5 procent tot 106,62 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

ILT gaat misbruik slots Schiphol door privéjets tegen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) begint vanaf zondag met het controleren van onder meer privévliegtuigen op Schiphol om te zien of ze misbruik maken van toegewezen start- en landingsrechten, zogeheten slots.

Afbeelding

COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

Inwoners van Albergen pogen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum.

Afbeelding

Ministers noemen geen namen politici over Russische inmenging

De demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) willen geen namen delen van politici die mogelijk geld hebben gekregen van Rusland. Ze bleven desgevraagd op de vlakte en zeiden dat dit bij de geheime diensten AIVD en MIVD ligt.

Afbeelding

Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpe..

Afbeelding

Subsidiepot voor aanschaf elektrische truck is snel leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van elektrische trucks die dinsdag werd geopend, is door grote interesse van ondernemers alweer leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Afbeelding

COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek..