Luister naar

Oppositie vertimmert begroting

Nieuws
DEN HAAG - De PvdA wil dat het bedrijfsleven meer gaat betalen om het huishoudboekje van de staat op orde te brengen.
redactie economie
maandag 19 september 2011 om 18:44
Oppositie vertimmert begroting
Oppositie vertimmert begroting

De bezuinigingen op het persoonsgebonden budget, de huurtoeslag en cultuur kunnen dan deels worden teruggedraaid. Dat staat in de tegenbegroting die de PvdA gisteren heeft gepresenteerd. De PvdA vertimmert in totaal voor 3,6 miljard euro aan de begroting, onder meer door bedrijven meer milieuheffingen te laten betalen (900 miljoen), een bankenbelasting in te voeren (400 miljoen) en de winstbelasting voor bedrijven minder te verlagen dan het kabinet van plan is (180 miljoen). Ook wil de partij een toptarief ('solidariteitsheffing') invoeren op de loonbelasting van 60 procent voor degenen die meer dan 150.000 euro per jaar verdienen.

Ook gaan de hogere inkomens in het plan meer zorgpremie betalen. Volgens PvdA-leider Job Cohen hebben de plannen geen effect op het begrotingstekort. Dat ligt anders bij de SP, die gisteren eveneens een tegenbegroting openbaarde. De socialisten zijn bang dat het kabinet-Rutte de economie 'kapot bezuinigt' door vast te houden aan het afgesproken bedrag van 18 miljard euro. De SP wil daarom 1,5 miljard euro meer uitgeven dan het kabinet, waardoor het tekort komend jaar in plaats van 2,9 op 3,1 procent uitkomt. De SP wil de nominale zorgpremie verlagen tot 400 euro per jaar en de inkomensafhankelijke zorgpremie fors verhogen. De zorgtoeslag kan dan worden afgeschaft.

Ook bepleit de partij van Emile Roemer uitstel van wegenaanleg (besparing 750 miljoen), verhoging van de vermogensrendementsheffing naar 1,48 procent (37 procent van vier procent fictief rendement, opbrengst 900 miljoen) en een accijnsheffing op softdrugs (260 miljoen euro). D66 kiest voor meer hervormingen. De partij vindt dat het kabinet-Rutte eerder te weinig dan te veel doet. De sociaal-liberalen willen de pensioenleeftijd al volgend jaar geleidelijk verhogen, het ontslagrecht versoepelen en rekeningrijden invoeren. D66 houdt vast aan het plan uit het verkiezingsprogramma om een eigen bijdrage van 400 euro in de zorg in te voeren. Verder moeten de rollator en verbandmiddelen uit het pakket en moeten mensen in verpleeghuizen 'hotelkosten' gaan betalen.

Volgens de Democraten levert de tegenbegroting 100 miljoen euro minder begrotingstekort én 100 miljoen meer lastenverlichting op dan die van het kabinet. GroenLinks zet in op vergroening van het belastingstelsel. De eerste twee schijven van de inkomstenbelastingen kunnen omlaag, meent de partij (kosten 3,2 miljard euro). Daartegenover staat de invoering van een verpakkingenbelasting, handhaving van de aanschafbelasting voor auto's, een kolenheffing en hogere dieselaccijns. De ChristenUnie dringt er bij het kabinet vooral op aan de afschaffing van subsidies voor gezinnen met kinderen terugdraaien. Net name gezinnen met meer dan twee kinderen zijn daarvan de dupe, zei fractievoorzitter Arie Slob, die het kabinet ervan beschuldigt een 'twee-kindpolitiek' te voeren.

D66 en ChristenUnie willen beide de hypotheekrenteaftrek voor aflossingsvrije hypotheken geleidelijk verlagen. Daartegenover staat dat de overdrachtsbelasting voor starters al vanaf volgend jaar moet worden afgeschaft. De partij wil hiervoor samen met de ChristenUnie een wetsvoorstel indienen. Beide partijen willen ook de inkomstenbelasting voor lage en middeninkomens verlagen. Dit kost ruim een miljard euro, wat deels wordt gecompenseerd door de btw voor niet-duurzaam vlees te verhogen van 6 naar 19 procent. Dit moet jaarlijks 700 miljoen opleveren. Volgens Pechtold zou dit tot gevolg hebben dat 'een biefstuk 70 cent duurder wordt'.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.