Luister naar

Beursdrama in slow motion

Nieuws
AMSTERDAM - De gevreesde 'zwarte maandag' bleef uit op de beurzen. Maar van een jubelstemming op de handelsvloer was allerminst sprake.
Berrit de Lange
maandag 8 augustus 2011 om 20:42
Beursdrama in slow motion
Beursdrama in slow motion

'We hebben te maken met een beurskrach in slow motion', zegt optiehandelaar Jeroen Hissink van SNS Securities, terwijl hij op twee grote computerschermen continu de koersen van onder meer aandelen, goud en staatsleningen in de gaten houdt. Hij tovert een grafiek tevoorschijn waarop te zien is dat de Amsterdamse beursgraadmeter al elf dagen achtereen een flink terrein prijsgeeft. 'Een groot bloedbad op één dag blijft uit, maar ondertussen glijden de koersen geniepig af naar bedenkelijk niveau. Maar dat is altijd nog beter dan een zware krach op één dag, want dan is de paniek veel groter en krijgt het consumentenvertrouwen ook weer een knauw.'

In de dealingroom van SNS Securities, de vloer waarop de effectenhandelaren hun werk doen, was de stemming maandag niet nerveuzer dan normaal, verzekeren de handelaren. Hissink: 'Afgelopen vrijdag was een extreem drukke dag. De geruchten over de mogelijke verlaging van de kredietstatus van Amerika, zorgden ervoor dat veel beleggers toen al hun posities hadden bepaald.'

De AEX opent met een kleinere min dan verwacht, schiet halverwege de ochtend ineens wat naar beneden en schommelt daarna urenlang rond 2,5 procent. Rond half vijf, een uur na opening van Wall Street en een uur voordat op het Damrak de slotstand op de koersborden prijkt, zakken zowel de Dow Jones als de Europese beurzen ineens hard weg.

De AEX maakt aan het eind van de uiteindelijk toch nog een forse duikvlucht naar ruim 283 punten, een verlies van 4,4 procent.

Angst

Erick van Engeland, hoofd beleggingsadvies bij SNS Securities: 'De angst overheerst bij beleggers. Daar hebben de maatregelen van de Europese Centrale Bank en de sussende woorden van de G7 van afgelopen weekend niets aan veranderd. We hebben dan wel geen recordverlies, maar er is weinig reden tot optimisme. Al met al heeft de AEX sinds dit voorjaar al een kwart van zijn waarde verloren. Het gaat dan al gauw over zo'n honderd miljard euro.'

De schuldenlanden bepalen op een dag als vandaag het beeld, zegt Van Engeland. 'Normaal houden we vooral het bedrijfsnieuws in de gaten. Nu zit daar niemand op te wachten.' 'Een belangrijke taak voor ons is de hand van bezorgde beleggers vasthouden, proberen hen gerust te stellen. Van zo'n aanhoudende negatieve stemming raakt iedereen toch wat gedeprimeerd. Het is de laatste tijd behoorlijk enerverend, maar ik zie toch liever groene cijfers.' Vooral de Duitse staatsobligaties doen het goed, maar ook Nederlandse staatsleningen zijn in trek bij beleggers die een veilig alternatief zoeken voor de nerveuze aandelenmarkt, zegt Hissink, die steeds met een schuin oog de flikkerende getallen op zijn scherm in het oog houdt. Ze kleuren vandaag vooral rood. 'Het lijkt wel of de bodem eronder uitgeslagen is', constateert Hissink droogjes aan het eind van de handelsdag, als de Amsterdamse graadmeter richting min vier procent duikelt. 'De oorzaak? Misschien dat geruchten over het verlies van de AAA-status van het Verenid Koninkrijk en Frankrijk voor extra nervositeit hebben gezorgd.'

Van Engeland verwacht dat we de komende weken dalende beurskoersen blijven zien. 'Totdat we het niveau bereiken dat beleggers het weer aandurven om in te stappen. En dan kan het net zo gemakkelijk weer heel snel omhoog schieten.'

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'

Bedrijfsterrein van chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven.

Kabinet probeert uit alle macht de chipindustrie in Nederland te houden

Het demissionaire kabinet loopt zich het vuur uit de sloffen om de Nederlandse chipindustrie comfort te bieden. ASMI, NXP en paradepaard ASML dreigen namelijk hun koffers te pakken.