Luister naar

Italianen vrezen vooral eigen politici in financiële crisis

Nieuws
ROME - Griekse scenarios worden in Italië nog niet voor mogelijk gehouden. Wel dringt het besef door dat de politiek weer de zwakke factor is.
Eelco van der Linden
dinsdag 12 juli 2011 om 07:32

Uitgerekend de beste, de enige die ons nog internationaal aanzien verschaft, wordt onderuit geschoffeld. Ondernemer Claudio Felicioni, kan er niet over uit dat minister van Financiën Giulio Tremonti onder vuur ligt. Alleen uit jaloezie, meent Felicioni.

Tremonti is dezer dagen in Brussel, om zijn bezuinigingsoperatie van veertig miljard euro toe te lichten, in de hoop daarmee de sinds vrijdag in de aanval zijnde speculanten de wind uit de zeilen te nemen. Ze zal binnen een week door het parlement zijn aangenomen een record, nooit eerder vertoond in dit land, aldus Tremonti.

stoelpoten

Maar ook de doorgaans zo zekere en harde boekhouder oogt dezer dagen aangeslagen. Hij is al weken in conflict met premier Silvio Berlusconi. Die verdenkt zijn minister ervan, aan zijn stoelpoten te zagen en kan evenmin hebben dat Tremonti feitelijk de regering is geworden. Iedereen hangt aan zijn lippen; niemand ziet Berlusconi nog staan.

Tremonti moet het schip drijvend houden en geniet steun van de aanstaande president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, en van president Napolitano. De ex-communist Napolitano lijkt de oppositie te hebben overtuigd, met het oog op het landsbelang te stemmen vóór de bezuinigingsoperatie waarmee Italië in 2014 af moet zijn van zijn begrotingstekorten. Niet van harte, want oppositieleider Bersani noemde de operatie onlangs nog een farce.

kwetsbaar

De vraag is, of het genoeg is. Italië is kwetsbaar, vanwege de manier waarop Europa de Griekse crisis behandelt. Maar ook blijken theorieën van dezelfde Tremonti over Italiës (enorme) staatsschuld geen garantie te zijn voor een oplosssing. Tremonti pleit er in Brussel al jaren voor, dat de schuld van de inwoners van een land wordt opgeteld bij de staatsschuld. De particuliere schuld is in Italië laag; opgeteld bij de staatsschuld staat Italië er beter voor dan bijvoorbeeld Frankrijk.

Tremonti heeft enig begrip hiervoor gekregen, maar speculanten (en de rating bureaus) interesseert het niet, vooral omdat het lot van de banken al zijn ze, zoals de Italiaanse, relatief solide verbonden is met de staatsschuld. Ook gisteren waren de Italiaanse banken weer de grote verliezers op de beurs van Milaan.

In Italië geloven velen dat de speculanten ook actief zijn omdat Tremonti zelf in de problemen is. Tegen zijn belangrijkste politiek adviseur, Marco Milanese, is een arrestatiebevel uitgevaardigd in verband met corruptie. Ook Tremonti zou daarvan hebben geprofiteerd. Tremonti zegt echter onschuldig te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.

Werkoverleg bij Hospi Housing, waar ze werken met kunstmatige intelligentie. Tweede van links oprichter Joost Bokker, uiterst links Vera Harsnyi, midden Pavla Shvetcova en uiterst rechts Flavia Gkioka.

AI-medewerker 'Sarah' doet nu zelfstandig de socials: 'Dit is wel een beetje creepy'

Ruim een jaar na de introductie van ChatGPT is AI niet meer weg te denken van de Nederlandse werkvloer. Inmiddels bestaat er zelfs een autonome AI-werknemer: Sarah.

Directeur Pieter Cnossen vakorganisatie CGMV wil het ledenverlies ombuigen naar ledengroei.

Vakorganisatie richt zich op christelijke goede doelen: 'Medewerkers werken soms onder minimumloon'

De christelijke vakorganisatie CGMV gaat zich op een nieuwe doelgroep richten: christelijke organisaties zonder winstoogmerk. ‘Daar heerst veel bevlogenheid, maar voor werknemers wordt vaak niet goed gezorgd.’

De goudprijs breekt record na record

De goudprijs slaat op hol, maar waar komt die goudkoorts opeens vandaan?

De goudprijs breekt record na record, en dat is niet per se vrolijk nieuws. Goud geldt namelijk als verkapte verzekeringspolis tegen oorlogen, crises en ander onheil. Vier redenen waarom mensen plotseling goudstaven hamsteren.

Een ov-bus van Van Hool. De Vlaamse vervoerder De Lijn koos onlangs voor goedkopere bussen uit China.

Familievete en 'typisch Belgisch probleem' zetten streep door 2.400 banen Vlaamse bussenbouwer

Het Vlaamse dorp Koningshooikt draait al 77 jaar om de busfabriek Van Hool, die mede door een ruzie tussen de erfgenamen van de oprichter in financiële nood verkeert. Een faillissement lijkt onafwendbaar.