Luister naar

Regering Portugal valt door geldcrisis

Nieuws
BARCELONA - De regering van Portugal is gisteren afgetreden onder druk van de financiële crisis. Het parlement weigerde een nieuw bezuinigingspakket te steunen, waarna premier José Socrates zich gedwongen zag op te stappen.
correspondent Henk van den Boom
donderdag 24 maart 2011 om 13:37
Regering Portugal valt door geldcrisis
Regering Portugal valt door geldcrisis

José Socrates, de socialistische premier van Portugal, zat de afgelopen maanden meer in Brussel dan in Lissabon. Onder toeziend oog van Angela Merkel stelde hij daar zijn vierde pakket bezuinigingen binnen één jaar op met het doel om Portugal weer geloofwaardig te maken voor de financiële markten.

De vraag of dat zou zijn gelukt is niet interessant meer omdat de Portugezen zelf gisteren het geloof in hun leider hebben opgezegd. De grootste oppositiepartij, de centrumrechtse sociaaldemocratische PSD, die S?crates bij voorgaande besnoeiingen nog het voordeel van de twijfel gunde, trok gisteren een rode streep en weigerde de voorstellen te steunen. S?crates, die vanaf 2009 regeert met een minderheidskabinet, kondigde eerder deze week aan dat hij zou opstappen als zijn nieuwste snoeipakket geen politieke steun kreeg.

De leider van de conservatieven, Pedro Passos Coelho ruikt de overwinning (in de peilingen is hij een zekere winnaar) en zegt dat Portugal een nieuwe aanpak en nieuwe leiders nodig heeft. Hij verwijt de premier 'ontrouw aan het land' omdat hij doet wat Brussel wil zonder eerst met zijn eigen parlement te overleggen. Socrates had vorige week, voorafgaand aan de financi?le top in Brussel, een bezuinigingplan bekendgemaakt dat opnieuw hard ingrijpt in het leven van de Portugezen. Het plan is erop uit het begrotingstekort binnen twee jaar terug te dringen tot twee procent. Hiervoor moeten de burgers op alle fronten inleveren. Anders dan in eigen land oogstte het plan bij de EU veel lof.

Oppositieleider Passos Coelho verwoordt wat de Portugezen al veel langer vinden. Zij voelen zich de dupe van een financiële crisis die buiten hen omgaat. De groei van de economie stagneert en die is zelfs weer in een recessie beland. Met een werkloosheid van boven de elf procent, een minimumloon van 485 euro, de btw die is verhoogd naar 23 procent en lonen die met vijf procent zijn verlaagd, haken heel veel Portugezen af. Stakingen en straatprotesten zijn aan de orde van de dag. Vooral jonge Portugezen pikken het niet langer.

noodfonds

De politieke crisis heeft tot direct gevolg dat Portugal op korte termijn als derde EU-land (na Griekenland en Ierland) een beroep moet doen op het Europese noodfonds. Lenen op de particuliere geldmarkten wordt onmogelijk voor een land zonder regering. Afgelopen week moest Portugal al bijna acht procent rente neertellen voor leningen op staatsschulden.

Het lijkt erop alsof de oppositie zich bij voorbaat neerlegt bij een reddingsactie door de EU en het IMF. Het land zal zich dan in ieder geval kunnen bevrijden uit de al maanden durende wurggreep van de financiële markten. Bronnen in Lissabon verwachten dat president Cavaco Sila mogelijk voor juni nieuwe verkiezingen uitschrijft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Amit Soussana op 29 januari kort na haar vrijlating door Hamas.

Ex-gijzelaar Hamas vertelt over seksueel misbruik tijdens 55 dagen van gevangenschap in Gaza

Voor het eerst heeft een vrijgelaten Israëlische gijzelaar openlijk verteld over seksueel geweld gepleegd door Hamas tijdens haar gevangenschap. Amit Soussana zegt onder meer seksueel te zijn misbruikt door haar bewaker.

Demonstranten dinsdagavond in Boedapest. Dit is de tweede keer dit jaar dat Hongaren in groten getale de straat opgaan.

Duizenden Hongaren de straat op om gelekt telefoongesprek in corruptieschandaal

Duizenden Hongaren hebben dinsdagavond gedemonstreerd tegen de regering. Aanleiding voor het spontane protest is een gelekt telefoongesprek, over hoe kabinetsmedewerkers een corruptieonderzoek hebben geprobeerd te dwarsbomen.

In Texas en Kansas vroegen veeboeren zich af waarom sommige van hun koeien ziek zijn: ze eten slecht, geven minder melk en hebben soms koorts en diarree.

Koeien en geiten in Amerika besmet met H5N1: gevreesde vogelgriep rukt weer iets verder op. Vijf vragen

Epidemiologen zijn zeer ongerust nu het vogelgriepvirus H5N1 in Amerika koeien en geiten heeft besmet en ze ziek lijkt te maken. Tegelijkertijd waarschuwen kenners voor overhaaste conclusies. Vijf vragen over dit virus.

Demissionair minister-president Mark Rutte krijgt een rondleiding door de wijk Dashilar tijdens een werkbezoek aan Volksrepubliek China.

Premier Rutte in zijn element op bezoek bij 'goede vriend China': 'Oekraïne was voor mij onderwerp nummer 1'

Oekraïne en de handelsrelaties, dat zijn de belangrijkste thema’s bij Ruttes bezoek aan China. Het meest was hij op dreef op de universiteit. Maar het is de vraag of zijn verhaal indruk heeft gemaakt op de Chinese overheid.

Sinds de trekkerdemonstraties van begin dit jaar wordt de ene na de andere maatregel ingetrokken of verwaterd.

Onder druk van boeren sneuvelt ene na andere groene ambitie van de Europese Unie

Na Europabrede boerenprotesten is de Europese groene revolutie tot stilstand gekomen en deels zelfs teruggedraaid. De gevolgen voor klimaat en milieu zijn aanzienlijk, en het einde van de contrarevolutie is nog lang niet in zicht.

Een van de verdachten van het bloedbad in de Crocus City Hall in Moskou wordt de rechtszaal in gebracht.

Onder Poetin is het taboe op martelen verdwenen, blijkt na het bloedbad in Moskou

‘Prima kerels!’, prees Dmitri Medvedev de agenten die vier verdachten van de terreuraanslag in Moskou oppakten. Maar de huidig ondervoorzitter van de Russische veiligheidsraad sprak met geen woord over de heftig toegetakelde verdachten.